Her begynte det

BOSTRAK (Dagbladet): Før han ble kjendis, pleide Sputnik å liste seg ut i garasjen grytidlig om morgenen for å spille litt.

I går sto Knut Storbukås der igjen - for å markere åpningen av Sputnikmuseet.

- Dette er en stor dag, mest av alt for Vivian, sa Sputnik etter minikonserten i garasjen.

Midt blant skrutrekkere og ledninger, trimsykler og kjeledresser har høvdingen av Drangedal plassert to bildekk oppå hverandre og pyntet med rødt trekk. Voilà: en scene.

Stolt bygd

- Det var her det begynte. Han stakk ut her i femtida om morgenen, før han skulle ut og brøyte, med et stykke sjokoladekake og et glass melk og spilte. Du veit at Sputnik, han har ikke forandret seg det grann, han, selv om han har solgt over én million plater, skryter kompanjongen Terje Welle Busk.

Og nå har han fått sitt eget museum: Sputnikmuseet. Midt på tunet hjemme i Bostrak i Drangedal. Etter dager med regn strålte sola under åpningshøytideligheten, og venstreordfører Arnt Olav Brødsjø klippet stolt over snora til museet uten å få så mye som en regndråpe i hodet.

- Sputnik har satt Drangedal på kartet og janteloven til veggs. Klart vi er stolte av ham, sier ordføreren.

Inne i museet henger alle de 35 sølv- gull- og platinaplatene på rekke og rad, sammen med pokalen for én million solgte plater. Bilder, T-skjorter, capser og videoer er til salgs, eller publikum kan bare titte. Og på taket troner Sputnikraketten.

Vivians dag

Men selv om alt dreier seg rundt Sputnik, så er det kona Vivian (47) som har organisert byggingen av museet.

- Vi fikk ideen for drøyt to år siden, og ville egentlig at museet skulle formes som en plog. Vi fikk inn en del anbud og søkte Statens nærings- og distriktsutbyggingsfond om støtte men fikk blankt avslag. Derfor valgte vi en enklere, og billigere, variant, forteller Vivian.

Lapskausen kommer på bordet, mens Sputnik vandrer rundt i en gullpyntet dress.

- Jeg bare spiller, jeg, resten er det Vivian som ordner, sier han og tusler inn i garasjen.

Etter en liten stund strømmer tonene av «Nå skal vi skilles, Johanne» ut av garasjeporten. Sputnik er hjemme.

<B>LUKK OPP DIN GARASJEDØR:</B> Knut og Vivian Storbukås er storfornøyde med det nye Sputnikmuseet.