I EN REKLAME FRA LIBRIS: Ari Behn og Erlend Loe gikk i strupen på hverandre for snart to år siden. Behn kalte Loe et furubord fra IKEA, mens Loe mente Behn burde beskyttes mot seg selv. Under en reklamefilminnspilling ble de venner igjen. Foto: Grad fra reklamefilmen
I EN REKLAME FRA LIBRIS: Ari Behn og Erlend Loe gikk i strupen på hverandre for snart to år siden. Behn kalte Loe et furubord fra IKEA, mens Loe mente Behn burde beskyttes mot seg selv. Under en reklamefilminnspilling ble de venner igjen. Foto: Grad fra reklamefilmenVis mer

Her blir Ari Behn og Erlend Loe venner igjen

To år etter Aris furubord-kommentar: - Det var litt rart.

Julestemning har tydeligvis en forsonende effekt.

Under innspilling av Libris nye reklamefilm ble de to fiendene Erlend Loe og Ari Behn ført sammen for første gang siden den heftige offentlige krangelen eksploderte i media for snart to år siden.

De to synger «We Wish You A Merry Christmas», sammen med blant andre Vigdis Hjorth, Finn Bjelke og Cecilie Skog.

- Vi hadde ikke møttes siden den gangen vi krangla, så det var litt rart, sier Erlend Loe til Dagbladet.

Opptak i november
Opptaket skjebbe på Libris' butikk på Egertorget i Oslo i begynnelsen av november.

Krangelen mellom de to hadde sitt utspring i Ari Behns angrep på Carl Erik Grimstad, som førte til at Behn ble invitert til Skavlan. Tv-innslaget gjorde Loe så pinlig berørt at han fyrte løs på bloggen sin:

«Aris opptreden på Skavlans svenske talk show sist fredag er noe av det pinligste jeg har sett på tv på veldig lenge,» skrev Loe - og mente Behn burde beskyttes mot seg selv:

«Måten han forsøkte å snakke svensk på, det han hadde å si, den manglende forståelsen for hvordan han oppfattes utad, måten han nesten umuliggjør forfattergjerningen sin på ved å gjøre dette til en kampsak som blåses ut av alle proporsjoner, det er trist å se på»

Ari svarte med en kronikk her i avisa, hvor han karakteriserte Loe som «harmløs» og «ufarlig»:

«Konform på samme måte som den største sosialdemokratiske industrigiganten vi har: møbelkjeden IKEA. Erlend Loe er et furubord i norske hjem. Enkel å montere. Slitesterk og ubehjelpelig firkantet i formen.»

Julesang rundt treet
I tillegg gikk Behn til angrep på Loe for at han hadde gjort narr av Märtha Louise i en av barnebøkene sine om truckføreren Kurt.

I reklamefilmen for Libris synger de hver for seg, men står mot slutten av filmen sammen rundt et juletre - riktignok på trygg avstand fra hverandre. I kulissene under innspillingen kom likevel den overraskende fredsløsningen på plass.

- Vi benyttet anledningen under innspillingen til å skvære opp, forteller Loe - og skisserer forsoningsmøtet i kortform:

- Begge sa vel at begge to hadde vært litt dumme, men at det var glemt nå, sier Loe.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Ari Behn.