Her blir Iselin (21) rådet til å ta et «sunnere alternativ» enn cola og brownie

- Det er altfor mye fordommer mot overvektige i dag.

(Dagbladet): - Det er så mange fordommer mot overvekt. Folk tror at overvektige ikke er aktive og ikke har noe liv. Det er så mye rart folk tillater seg å mene om overvektige, uten at de kjenner til dem i det hele tatt, sier Iselin Bestvold (21) til Dagbladet.

I kveldens program av torsdagsserien «Hvem bryr seg» er det fokus på hvordan overvektige behandles i samfunnet i dag.

Med programleder Klaus Sonstad i spissen setter programmet hver uke søkelys på hvor mye nordmenn egentlig bryr seg om hverandre.

Skjult kamera Med skjult kamera får vi i kveld se to skuespillere spille ut en scene på en kafé, der baristaen ber kunden om å velge et sunnere alternativ enn cola og brownie, og går ganske langt i å hevde at hun bør tenke mer på helsa. Se klippet over.

Iselin Bestvold (21) studerer til å bli skuespiller på Westerdals Oslo ACT, og synes prosjektet var perfekt for henne da hun hørte om det. Hun spiller kunden på kaféen.

- Jeg ble veldig berørt da jeg hørte at det skulle lages et program om dette. Jeg er glad for å sette fokus på noe så viktig, som jeg føler sterkt for personlig, sier hun og fortsetter:

- Det var veldig personlig for meg å være med på. Jeg kjenner meg igjen i situasjonen, selv om jeg ikke har opplevd det så direkte før. Jeg har merket før at jeg har fått nedlatende blikk når jeg har bestilt noe usunt på kafé.

Hun synes det er altfor mye fokus på alle måtene man kan slanke seg på i offentligheten i dag, og for lite fokus på de stigmaene og utfordringene man møter som overvektig.

Vil skape debatt Hun håper kveldens episode kan bidra til å sette fokus på hvordan man behandler andre, og at det kan skape debatt. På forhånd var hun veldig spent på om noen ville gripe inn i situasjonen på kaféen.

 LEDER LANDSFORENINGEN FOR OVERVEKTIGE:  Jørgen Foss (25) stilte i sin første tv-debatt om overvekt som 12-åring, og har siden vært en sentral skikkelse i debatten. Foto: Lars Myhren Holand.
LEDER LANDSFORENINGEN FOR OVERVEKTIGE: Jørgen Foss (25) stilte i sin første tv-debatt om overvekt som 12-åring, og har siden vært en sentral skikkelse i debatten. Foto: Lars Myhren Holand. Vis mer

- Man vil jo alltid si at man er en person som griper inn, men jeg tror det er mange som gjerne vil, men ikke tør. Noen er nok også redd for at det skal såre vedkommende ytterligere om flere griper inn, sier hun.

Hun vil likevel oppforde folk til å bli flinkere til å si ifra.

- Det er bedre å vise at man bryr seg, enn å la det gå. Jeg merket at selv om jeg spilte skuespill, så håpet jeg veldig at noen skulle gripe inn.

Fokus på fordommer Leder av landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, mener det er viktig å sette fokus på alle fordommene som finnes mot overvektige.
 
- Den settingen man ser på kaféen er en veldig hverdagslig setting, og jeg tror mange vil kjenne seg igjen i det, sier han og fortsetter:
 
- Dagens Næringsliv hadde nylig en avstemming der det ble stilt spørsmål om man hadde fordommer mot overvektige mennesker. 46 prosent svarte ja, og det er dessverre ikke overraskende.
 
Han mener Norge har en lang vei å gå med tanke på hvordan vi behandler overvektige.
 
- Ikke mindreverdige - De er ikke mindreverdige og de klarer å ta vare på seg selv. De er ressurssterke mennesker på lik linje med andre, og det her handler i bunn og grunn om likeverd og likestilling. Folk med funksjonshemminger, folk med homofil legning, overvektige - alle er like mye verdt, sier han.
 
- Ofte blir det brukt som argument at overvekt er noe man kan gjøre noe med, i motsetning til for eksempel en funskjonshemming?
 
- Å plassere skyld, hva hjelper det? Folk som er overvektige er nok veldig klar over det allerede og det siste man trenger å høre er hvor stygg og feit man er fra alle andre. Andres meninger om hvorfor man er feit er irrelevant. Det viktigste er at vi er rause og at folk er stolte av seg selv og stolte av andre, sier han og fortsetter:
 
- Men vi overvektige har derimot et ansvar i å ta respekt. Skal vi få respekt kan vi ikke finne oss i dritt! Si i fra, snakk om det!

Om noen grep inn i situasjonen på kaféen kan du se på TV 2 i kveld klokka 20.00.