Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her blir kunstneren tvangsinnlagt

Heftig debatt i Sverige etter at kunstner spilte sinnssyk.

MÅTTE SPENNES FAST: Anna Odell var så rabiat at hun måtte spennes fast da hun ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Like etter gikk hun ut av rollen som sinnsyk og fortalte psykiaterne at det hele var en del av et kunstprosjekt. Foto: Anna Odell
MÅTTE SPENNES FAST: Anna Odell var så rabiat at hun måtte spennes fast da hun ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Like etter gikk hun ut av rollen som sinnsyk og fortalte psykiaterne at det hele var en del av et kunstprosjekt. Foto: Anna Odell Vis mer

(Dagbladet.no): I Sverige har det det siste halve året rast en voldsom debatt etter at kunstneren Anna Odell lot som om hun var sinnssyk, og med vilje ble tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus av et intetanende svensk helsevesen, i forbindelse med en video til hennes avsluttende eksamensprosjekt på kunsthøgskolen Konstfack i Stockholm.

Se intervju og utdrag av den kontroversielle videoen her.

Odell ble skrevet ut fra sykehuset dagen etter, da hun la kortene på bordet og forklarte psykiaterne at det hele bare var skuespill. I ettertid har hun blitt politianmeldt for stuntet og risikerer ifølge Dagens Nyheter opptil to års fengsel eller høye bøter. Hun har blant annet blitt anmeldt for falsk alarm og voldelig motstand mot polititjenestemennene som hentet henne.

- Kunst på høyt nivå
Oppmerksomheten kunstneren har fått den siste tiden har gjort at et lite kunstmuseum i byen Kalmar som har valgt å stille ut verket nå har satt besøksrekord. Totalt 6 400 personer har besøkt utstillingen som åpnet 13. juni og holdt på frem til i går, og museet selv melder om lange køer inn til rommet der videoen har blitt vist.

Martin Schibili, kurator ved Kalmar kunstmuseum, sier at det er flere grunner til at museet valgte å ta inn verket, men avviser at museet kun prøver å utnytte den store oppmerksomheten Odell har fått det siste halve året.

- Dette er absolutt kunst på høyt nivå, og det er mer enn en vanlig kunstfilm. Dette er et gjennomarbeidet prosjekt som hun har jobbet lenge med, og det fungerer godt som en kommentar av det svenske velferdssamfunnet generelt og psykiatrien spesielt. I Sverige, og sikkert også i Norge, er det sånn at det er mye tabu forbundet med psykiatrien. Samtidig har nesten alle en relasjon til psykiatrien på en eller annen måte, og derfor kan dette bidra med et perspektiv som kan være med på å skape diskusjon.

- Vi som kunstinstitusjon ønsker alltid å være en del av samfunnsdebatten, og da må vi ta konsekvensene av det når det kommer et verk som skaper så stor debatt som dette har gjort. Dette er jo kanskje den hendelsen innen svensk kunst de siste ti årene som har fått mest oppmerksomhet, og det er svært mange mennesker fra ulike disipliner, blant annet jussen, politikken og kunsten som har uttrykt sine synspunkter i saken. sier han til Dagbladet.no.

FYSISK ANSTRENGELSE: Politiet måtte bruke makt da de skulle få med seg den tilsynelatende psykisk ustabile kvinnen inn i politibilen. Foto: Pål Sommelius
FYSISK ANSTRENGELSE: Politiet måtte bruke makt da de skulle få med seg den tilsynelatende psykisk ustabile kvinnen inn i politibilen. Foto: Pål Sommelius Vis mer

Angrer ikke
Det var i 21. januar i år at Odell ble tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus. I utdragene av videoen som ligger nå på YouTube kan man se en tynnkledd og tilsynelatende ustabil kvinne stå hengende over rekkverket på en bru før tilfeldig forbipasserende kommer bort for å se til henne. Like etter kommer også politiet, men når de forsøker å ta henne med seg gjør hun så kraftig motstand at de to polititjenestemennene må bruke makt for å få henne inn i politibilen.

Anna Odell var også tvangsinnlagt på psykiatrisk institusjon i 1995, men hun skal da ha vært psykisk syk på ordentlig. Det var hennes opplevelser i forbindelse med dette som var bakgrunn for at hun valgte å lage filmen.

- Mer enn en kritikk, var dette tenkt som et forsøk på å åpne opp den lukkede verdenen tvangsinnlegging i psykiatrien representerer. Jeg ønsket en diskusjon om hvordan man tar hånd om et menneske. Er det slik at man skal legge det på magen, feste det i belter eller ta i bruk håndjern når det er psykotisk? Eller skal man behandle mennesker på en mer human måte, sier kunstneren til Dagsavisen.

Hun mener selv at virkemidlene hun bruker i filmen kan rettferdiggjøres, og at hun ikke har gått for langt blant annet fordi de som tok hånd om henne i ettertid har sagt at de ikke tok skade av hendelsen.

Odell sier også at tvangsinnlegging i noen tilfeller kan være nødvendig.

- Antakeligvis reddet det mitt liv den gangen i 1995. Men jeg ønsker å stille spørsmål ved måten det gjøres på, sier hun til Dagsavisen.

BEKYMREDE FORBIPASSERENDE: Flere som gikk forbi den tynnkledde Odell virket bekymret over tilstanden hennes. Foto: Pål Sommelius
BEKYMREDE FORBIPASSERENDE: Flere som gikk forbi den tynnkledde Odell virket bekymret over tilstanden hennes. Foto: Pål Sommelius Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media