DIGITAL TEKNIKK: Gjennom spesialeffekter gjenskapes de actionfylte scenene i filmen "In the Heart of the Sea".
DIGITAL TEKNIKK: Gjennom spesialeffekter gjenskapes de actionfylte scenene i filmen "In the Heart of the Sea".Vis mer

Her blir skuta «Essex» senket av en gigantisk spermhval

Wandrups utvalgte: Spillefilm forteller om bakgrunnen for romanen «Moby Dick».

DVD/BLU-RAY: Da Herman Melville skrev den fantastiske romanen «Moby Dick» (1851), bygde han på historien om hvalfangstskuta «Essex». Den dro ut fra Nantucket i 1819 og var ute i et drøyt år før den fant et felt der det vrimlet av spermhval. Mens mannskapene dro opp den lukrative fangsten, ble båten angrepet av en gigantisk hval, som ikke ga seg før Essex sank til bunns. Mannskapet måtte redde seg i livbåter.

Dette fortelles i filmen «In the Heart of the Sea» (2015), der historiske kulisser og skumsprøytende action gjenskapes ved hjelp av digitale effekter. Samtidig gjør man det kunstgrep å la Melville oppsøke Thomas Nickerson, som var dekksgutt på Essex som 14-åring. Han betaler ham for å fortelle sannheten om det som skjedde.

Historien forvandler Melville til «Moby Dick». I virkeligheten ble ikke Nickersons versjon funnet før i 1960 og publisert i 1984. Dessuten følger Melville bare historien fram til forliset, der kaptein Ahab blir sugd ned i havet av den hvite hvalen.

Essex-mannskapets videre skjebne er ikke med. Den formidles i denne filmen og i dokumentaren «Moby Dick - The True Story».En fryktelig beretning om mer enn tre måneder i livbåt, med galskap, desperasjon og kannibalisme. Uunnværlig for enhver som er opptatt av «Moby Dick».