Her blir Ylvis tatt på fersken mens de forsøker å lure kjendisene trill rundt

Trodde de skulle intervjues sammen med verdensstjerner.

NARRET KJENDISENE: I går ble flere kjendiser lurt til å tro at de skulle portretteres i et fiktivt tv-program kalt «Spotlight» på den svenske statskanalen SVT. Det var imidlertid Bård (bildet) og Vegard Ylvisåker som sto bak.

Anders Grønneberg/ Dagbladet
NARRET KJENDISENE: I går ble flere kjendiser lurt til å tro at de skulle portretteres i et fiktivt tv-program kalt «Spotlight» på den svenske statskanalen SVT. Det var imidlertid Bård (bildet) og Vegard Ylvisåker som sto bak. Anders Grønneberg/ DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det siste året har bergensbrødrene Bård og Vegard Ylvisåker lurt vanlige folk med skjult kamera i forbindelse med talkshowet «I kveld med Ylvis» på TVNorge.

Under innspillingen til sesong to av det populære tv-programmet, som nå er godt i gang, har de i tillegg narret kjente fjes.

Ved å gi seg ut for å representere den svenske avdelingen av produksjonsselskapet Metronome Film & Television, fikk de i går kjendiser som Martin Schanche, Jenny Jenssen og Hanne Nabintu Herland til å tro at de skulle portretteres i et fiktivt tv-program kalt «Spotlight» på den svenske statskanalen SVT.

Ble lokket Dagbladet har fått tilgang på e-poster sendt fra en adresse registrert på det svenske produksjonsselskapet, som Ylvis-brødrene har benyttet seg av.

Her kommer det fram at de har lokket de norske kjendisene til å stille opp på det fiktive programmet med at de skulle snakke om karrieren sin og hva som er deres personlige drivkraft.

Andre kjendiser som skulle stille opp var ifølge den falske produksjonskoordinatoren i Metronome Film & Television nordiske profiler som regissør Lars von Trier, styregrossist Stine Bosse og forfatter Jette Kaarsböl.

- Bare tull Dagbladet var til stede i hotellobbyen på Grand Hotel da de intetanende kjendisene dukket opp én etter én for å gå i Ylvis-brødrenes tv-felle.

BLE LURT: Jenny Jenssen. Foto:
Anders Grønneberg/ Dagbladet
BLE LURT: Jenny Jenssen. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

- Dette må ha vært noe lureri. Skjult kamera, eller noe i den duren. Han programlederen visste jo ingen ting om meg, sa Martin Schanche (67) til Dagbladet da han var i ferd med å forlate hotellet.

Fikk munnkurv Hanne Nabintu Herland bekrefter overfor Dagbladet at hun har vært i det hun mener er et intervju med SVT, men sier at hun ikke kan kommentere det ytterligere på grunn av munnkurv.

På spørsmål fra Dagbladet om hva hun synes om å bli lurt av Ylvis-brødrene, svarer hun slik:

- Jeg vet ikke om det er de jeg har vært hos i dag, men isolert sett er de flotte folk med knallbra humor. Jeg ler så jeg gråter hver gang jeg ser dem og har veldig sansen for dem. Satire og humor trenger vi mer av her i Norge. Jeg er i alle fall ikke fornærmet om jeg skulle bli lurt av dem, sier samfunnsdebattanten.

Ble med på leken Artist Jenny Jenssen tar det hele med et stort smil, og sier til Dagbladet at hun syntes det var gøy å være med. Men allerede da hun mandag ble oppringt av en person som utga seg for å være fra SVT, skjønte hun at noe ikke stemte.

- At de ringte dagen før var litt rart. Jeg sa med én gang at «dette er noe skjult kamera-greier», jeg kjente det på magefølelsen. Og den har jeg lært meg å lytte til, sier en lattermild Jenssen.

Likevel ble altså Jenssen med på leken.

BLE LURT:  Hanne Nabintu Herland. Foto:
Anders Grønneberg/ Dagbladet
BLE LURT: Hanne Nabintu Herland. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

- Man kan ikke ta seg selv så selvhøytidelig at man ikke tåler å bli lurt. Jeg elsker sånn tv, og har veldig sansen for Ylvis-brødrene. Jeg tar av meg hatten for dem, sier Jenssen, som syntes det var herlig å få magefølelsen bekreftet da én av Ylvis-brødrene dukket opp i rommet like etter intervjuet.

Litt mer problematisk synes produksjonsselskapet Metronome at det er:

- Generelt sett om en annen part bruker vårt navn til å lure folk, så er det problematisk, sier informasjonssjef Nicke Johansson i Metronome.

- Gjennomskuet det Dagbladet har også vært i kontakt med flere norske profiler som gjennomskuet stuntet i forkant og sa nei til å stille opp. Blant dem er ELLE-redaktør Signy Fardal og Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen.

- Jeg gjennomskuet det med en gang og begynte å undersøke litt. Hun svenske dama som ringte fra produksjonsselskapet hadde norsk nummer - og man kan si mye om meg, men noen nordisk profil er jeg ikke. Programlederen «David Vora», som selvfølgelig var fiktiv, fantes det heller ingen spor av på internett, sier Fardal.

- Hva synes du om å bli forsøkt lurt på denne måten?

BLE LURT: Martin Schanche. Foto:
Anders Grønneberg/ Dagbladet
BLE LURT: Martin Schanche. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

- Det spørs jo hvordan det ville blitt framstilt på tv - om man hadde blitt latterliggjort for å ha gått på spøken. Men jeg synes det er ufint.

SVT ser humoren Elle-redaktøren får støtte av Simonsen.

- Å lure folk til et intervju på falske premisser er på grensen. Det er urettferdig overfor de som har brukt av tiden sin til å stille opp. Jeg er glad at jeg og Signy gjennomskua dette, sier Simonsen.

SVT tar det imidlertid med en stor posjon humor at Ylvis-brødrene ga seg ut for å representere den svenske statskanalen.

- Jeg tror vi må være litt tilgivende når det gjelder humor. Alle har rett til å le, vi er en stor mediebedrift og må på sett og vis akseptere at vi blir omtalt og brukt i ulike sammenhenger, det er en del av det å være kjent, sier Helga Baagøe, kommunikasjonsdirektør i SVT.

Dagbladet har vært i kontakt med Jørgen Thue i Ylvis-brødrenes produksjonsselskap Concorde TV AS, som ikke ønsker å kommentere stuntet.

SPØKEFUGLER: I første sesong av «I kveld med Ylvis» var det mannen i gata som ble lurt av Bård og Vegard Ylvisåker. I den kommende andresesongen er det kjendisene som får gjennomgå.  Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
SPØKEFUGLER: I første sesong av «I kveld med Ylvis» var det mannen i gata som ble lurt av Bård og Vegard Ylvisåker. I den kommende andresesongen er det kjendisene som får gjennomgå. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
HER SKJEDDE DET: På ærværdige Grand Hotel møtte kjendisene opp på rom 454 for å møte den svenske TV-reporteren «David Vora».Foto: Anders Grønneberg
HER SKJEDDE DET: På ærværdige Grand Hotel møtte kjendisene opp på rom 454 for å møte den svenske TV-reporteren «David Vora». Foto: Anders Grønneberg Vis mer