Her bør DU bombe

Er du norsk politiker? Da vet du hvor vanskelig det er å forholde seg til utenlandske despoter - om du skal prate med dem, bombe dem eller kreve at de går.

HVEM SKAL VI BOMBE: I Syria er det foreløpig uaktuelt for oss å bidra til det som har fungert så utmerket i Afghanistan, Irak og Libya; å drepe et ukjent antall mennesker for å fjerne et morderisk og undertrykkende regime og erstatte det med et blodig og borgerkriglignende kaos, skriver Knut Nærum.  Bildet viser en regimetilhenger som demonstrerer mot internasjonale sanksjoner av Syria. ARKIVFOTO: AP Photo/Muzaffar Salman
HVEM SKAL VI BOMBE: I Syria er det foreløpig uaktuelt for oss å bidra til det som har fungert så utmerket i Afghanistan, Irak og Libya; å drepe et ukjent antall mennesker for å fjerne et morderisk og undertrykkende regime og erstatte det med et blodig og borgerkriglignende kaos, skriver Knut Nærum. Bildet viser en regimetilhenger som demonstrerer mot internasjonale sanksjoner av Syria. ARKIVFOTO: AP Photo/Muzaffar Salman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er ingen utenrikspolitisk analytiker, men jeg lar det stå til. Hvis folk bare hadde gjort det de kunne, ville ingen blitt statsråd. Etter min erfaring kommer man langt med sunt folkevett, en egenskap som heldigvis er lettere å kjenne igjen hos seg selv enn hos andre. Følg med nå.

Som politiker vil du bli husket for disse valgene: Hvem du bombet, hvem du snakket med og hvem du tvang til å trekke seg. Hvis du bomber når du skulle ha snakket, kan du pådra deg en uvenn for livet. Snakker du når du skulle ha bombet, risikerer du - som Neville Chamberlain - å bli hengt ut som tulling og parodiert av John Cleese tretti år senere. Er det noe ettertiden hater mer enn en som bombet i utide, er det en som lot være å bombe når han skulle ha gjort det. Derfor kjenner vi fortsatt navnet på Chamberlain, men vet ikke hvem som var ansvarlige for Dresden.

Historisk sett har det vært riktig å bombe fienden når man selv tilhører seierherrene. Så lenge en krig står på, og utfallet er usikkert, er det dessverre vanskelig å vite om man tilhører seierherrene. Du må imidlertid ikke la faren for etterpåklokskap hindre deg i å ta klare standpunkt nå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer