Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her brekker «Ulrik» armen til Jon Øigarden

Det går hardt for seg i Hans Petter Molands kommende komedie.

||| Fram til i dag har Hans Petter Molands nye filmprosjekt - en komedie med blant andre Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Bjørn Sundqvist og Kjersti Holmen - hatt tittelen «Regnskap». Nå har filmen skiftet navn - til «En ganske snill mann».

Det er Skarsgård som er den ganske snille mannen - den aldrende og kriminelle Ulrik, som slipper ut av fengsel etter 12 år. I frihet slites han mellom den gamle gjengen og sønnen, som han ønsker å ha et forhold til.

Årsaken til tittelskiftet er at Moland og produsentene innså at det nok bare var revisorer som frivillig kom til å gå på kino for å se en film med navnet «Regnskap».

- Den nye tittelen kom naturlig, siden han er en ganske snill mann. Det er dog en forskjell på å være ganske snill og å være snill. Det er en veldig viktig modifisering i dette ganske'et. Det er som forskjellen på å være trofast mot kjæresten, og å være 99 prosent trofast, sier Moland. 

Må være original
Filmen markerer et sjangerskifte for regissøren, kjent for dramafilmer som «Aberdeen», «Kjærlighetens kjøtere» og «Gymnaslærer Pedersen». Dette er nemlig en film som først og fremst skal få publikum til å le. Riktignok har han erfaring med å lage humoristiske reklamefilmer, og tidligere filmer har også hatt komiske elementer. Nå er imidlertid komikken rendyrket.

Moland insisterer på at ambisjonene ikke er senket. Filmkunst kan også være morsom.

- Det er ikke noe vits i å lage noe billig oppgulp av en komedie, så kravene til å være original er vel de samme. Det finnes mange typer komedie - situasjonskomedie, karakterkomedie og slapstick... Så gjelder det å variere disse elementene, og ikke bruke den samme brede penselen hele tida.

Intens Stellan-skryt
Han kjente mange av skuespillerne i filmen godt fra før, Stellan Skarsgård samarbeidet han for eksempel med på «Aberdeen» (2000). De to har siden blitt gode venner, og kaster sjelden bort en sjanse til å rose hverandre.

I «En ganske snill mann» oppstår den komiske effekten ofte ved at Skarsgård underspiller. I samtlige klipp som nå ligger på Db.no/film har svensken fullstendig steinansikt.

- Jeg risikerer kanskje å bli oppfattet som selvskrytende, men jeg tror faktisk dette er noe av det beste Stellan har gjort. Jeg har ikke sett ham så bra på veldig mange år. Han er så raus med seg selv, sier Hans Petter Moland. «En ganske snill mann» er for øvrig skrevet i samarbeid med den danske manusforfatteren Kim Fupz Aakeson («En Soap», «Den eneste ene», «Lille soldat»). Moland og Aakeson har allerede blitt enige om å jobbe med et nytt prosjekt sammen - også det en komedie.  Blant det som får regissøren til å le, er Harald Eias karakter Oslolosen, Billy Wilders filmer og Robert Altmans «Mash».

- Jeg har en ganske stor familie, og har derfor ikke fått sett så mye tv. Jeg hadde faktisk ikke sett en eneste hel episode av «Seinfeld» før klipperen introduserte meg for det. Det var jo veldig gøy, sier Hans Petter Moland.

Filmen får premiere i september til neste år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media