Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

The Sex Pistols

Her brennes kulturskatter verdt over 50 mill.: - Punk var aldri nostalgisk

Det legendariske punkbandet The Sex Pistols er 40 år.

PROTEST: Aktivist Joe Corré protesterte ved å brenne sine egne Sex Pistols-skatter. Blant arvegodset som ble ofret til flammene var klær tilhørende bandmedlem John Lydon (Johnny Rotten), sjeldne plakater og musikalske liveopptak. Foto: NTB Scanpix /&... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Punken er blitt til nok et salgsverktøy som skal selge deg ting du ikke trenger, forteller undertøysentreprenør og sønn av avdøde Sex Pistols-manager Malcolm McLaren, Joe Corré til publikum.

Ifølge avisa The New York Times som var på stedet fortsatte innlegget slik:

- Om du ønsker å forstå de potente verdiene som ligger i punk må du konfrontere tabuer. Ikke tolerere hykleriske verdier, men undersøk sannheten selv, sier Corré mens kulturskatter, angivelig verdt over 50 millioner kroner, gikk opp i flammer på en sjøsatt lekter på elva Themsen i London i helga.

Blant arvegodset som ble ofret til flammene var klær tilhørende bandmedlem John Lydon (Johnny Rotten), sjeldne plakater og musikalske liveopptak. Samlingen var Corrés private.

Feirer punken

Opptenningen var blant annet en protest mot at punkmusikken, som i sin reineste (skitneste red.anm.) form står for opprør, antikultur og kaos, har blitt sterkt kommersialisert og et etablert innslag i popkulturen.

OPP I FLAMMER: Blant arvegodset som ble ofret til flammene var klær tilhørende bandmedlem John Lydon (Johnny Rotten), sjeldne plakater og musikalske liveopptak. Foto: NTB Scanpix
OPP I FLAMMER: Blant arvegodset som ble ofret til flammene var klær tilhørende bandmedlem John Lydon (Johnny Rotten), sjeldne plakater og musikalske liveopptak. Foto: NTB Scanpix Vis mer

At britiske myndigheter, gjennom organisasjonen Punk London, har valgt å markere arven etter punkkulturen i et helt år med konserter, moteshows, filmvisninger og utstillinger skal også ha sin ære for provokasjonen.

- Punk var aldri ment å være nostalgisk, uttalte Corré, ifølge BBC.

«Startet» punkbevegelsen

Markeringen skjedde på dagen 40 år etter at punkbandet Sex Pistols slapp singelen «Anarchy in the U.K.» (1976).

I løpet av noen få år sørget bandet, bestående av vokalist Johnny Rotten, gitarist Steve Jones, trommeslager Paul Cook og bassist Glen Matlock (seinere erstattet med Sid Vicious), gjennom kompromissløs, rå musikk og en rekke skandaler, for at punkbevegelsen ble til et britisk, og seinere verden, sub- og ungdomskulturfenomen.

KLIMAFORKJEMPER: Vivianne Westwood. Foto: NTB Scanpix
KLIMAFORKJEMPER: Vivianne Westwood. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Klimamigranter

Joe Corré og mora, motedesigner Vivienne Westwood, gjennomførte den omstridte protesten som også hadde flere budskap til de oppmøtte punkerne, journalistene og tilskuerne.

- Ved slutten av dette århundret, år 2100, vil det bare være én million mennesker igjen på kloden. Vi vil alle være migranter som forsøker å nå den grønne delen av verden, sa Westwood, hengende ut fra bakruta til en gammel buss.

Brant politikere

Hun argumenterte videre, ifølge New York Times, for at en verdenselite av bank- og finansfolk og politikere står bak klimakrisen.

Figurer av konservative, britiske politikere som Brexit-general Boris Johnson og statsminister Theresa May gikk også opp i flammer.

The Sex Pistols har spilt flere konserter i Norge. De mest legendariske sies å være i 1977 på Penguin Club i Oslo og i Trondheim.

I 2008 gjestet bandet Døgnvill-festivalen i Tromsø, men grunnet strenge fotokrav boikottet lokale fotografer i god punkånd å ta bilder av musikerne.

TALTE TIL PRESSEN: Undertøysentreprenør og sønn av avdøde Sex Pistols-manager Malcolm McLaren, Joe Corré, talte til publikum. Foto: NTB Scanpix
TALTE TIL PRESSEN: Undertøysentreprenør og sønn av avdøde Sex Pistols-manager Malcolm McLaren, Joe Corré, talte til publikum. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!