Her burde ikke Storberget vært overrasket

- Naivt forhold til dataovervåking.

NAIV: Justisminister Knut Storberget redegjør i Stortinget for overvåking utført av den amerikanske ambassaden. Naivt av Storberget å være overrasket
over overvåkingen, mener forfatteren. Foto: Scanpix
NAIV: Justisminister Knut Storberget redegjør i Stortinget for overvåking utført av den amerikanske ambassaden. Naivt av Storberget å være overrasket over overvåkingen, mener forfatteren. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I min kronikk 22. november beskrev jeg hvordan Datalagringsdirektivet pålegger lagring av personsensitive trafikkdata fra mobiltelefoner som for eksempel kan brukes til å lage lister over «Norges mest utro politikere» og «Kjendisene som ligger med flest».

Overvåkningsduoen Arve Kambe (H) og Håkon Haugli (Ap) avviste ikke dette i sitt svarinnlegg 25. november. De vet at det er sant, og de vet at kronikken min ikke inneholdt faktafeil. Likevel presterer de å påstå at «Datalagringsdirektivet styrker personvernet».

De gjentar nok en gang sin løgn om at bare politiet skal få tilgang, og betrygger det norske folk med at trafikkdataene skal lagres på en 100 prosent sikker måte. De som tror på det, har fått de politikerne de fortjener.

«Med DLD vil det kreves mistanke om et alvorlig straffbart forhold og domstolsbeslutning», skriver Kambe og Haugli.

To dager før skrev Nav følgende: « ... at Nav inntil videre ikke benytter folketrygdloven § 21—4 a når det gjelder telefon- og datatrafikk».

Merk dere ordene «inntil videre» og «telefon- og datatrafikk».

Politikerne ga Nav ubegrenset tilgang til trafikkdata og mer fordi de ikke skjønte hva de vedtok. Nå lover de at trafikkdataene vil bli
sikret så fort Datalagringsdirektivet er implementert, samtidig som de ber IT-ekspertene som jobber med dette om å holde kjeft.

4. november deltok justisminister Knut Storberget i paneldebatt om Datalagringsdirektivet på Litteraturhuset.

Der spurte jeg hvordan de skulle sikre at ikke  private etterforskere får tilgang til disse loggene? «Det var et interessant
spørsmål», svarte han. Mer hadde han ikke tenkt på den problemstillingen, og da jeg påpeke at Høyesterett er en domstol, og at de allerede har åpnet for denne tilgangen, hadde han ikke noe svar.

Under en time seinere sto han på TV2 og var overrasket over ambassadeovervåkningen som ble avdekket den kvelden.

Datalagringsdirektivet innebærer lagring av mer trafikkdata enn i dag, og teleoperatørene får ikke slette dataene før etter minst seks måneder.

Informasjonen er så sensitiv at dette blir som å male en blink på dataene, og så invitere alle kriminelle til å prøve lykken.

Dette er tydeligvis en god idé i øynene til justisministeren, Kambe og Haugli. De har ingen interesse av å lære av sine feil, og hvis ikke folket reagerer nå, blir det vi som får svi for deres feilgrep.

Det blir en lærepenge vi aldri vil glemme.

Stopp galskapen nå. Stopp Datalagringsdirektivet!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer