DØR PÅ TV: I 1996 fikk amerikanske Craig Ewert aktiv dødshjelp i Sveits. I kveld vises dødsøyeblikket hans på britisk TV. REUTERS/HO-Sky TV
DØR PÅ TV: I 1996 fikk amerikanske Craig Ewert aktiv dødshjelp i Sveits. I kveld vises dødsøyeblikket hans på britisk TV. REUTERS/HO-Sky TVVis mer

Her dør Craig i beste sendetid

Vekker hat og avsky i Storbritannia. Norske eksperter sterkt kritiske.

(Dagbladet.no): En dokumentar som vises på tv-kanalen Sky Real Lives klokka 21:00 i kveld, vekker oppsikt og avsky i Storbritannia.

Filmen «Right to die?» handler om aktiv dødshjelp, og viser tilsynelatende hvordan den 59 år gamle amerikanske tobarnsfaren Craig Ewert får hjelp til å dø. Det skriver blant andre avisa The Guardian.

- Kan smitte
Den Oscar-vinnende canadiske regissøren John Zaritsky har fulgt den sveitsiske klinikken Dignitas og deres klienter i ett år. Dignitas er den eneste klinikken i verden som tilbyr aktiv dødshjelp til hvem som helst, uansett nasjonalitet eller helsetilstand.

Da dansk TV2 viste en annen dokumentar om Dignitas i 2003, skal det ha forårsaket et skred av dansker som kontaktet klinikken for å forhøre seg om mulighetene for å få hjelp til å begå selvmord.

Dr Peter Saunders fra kampanjen «Care not killing» omtaler ifølge avisa the Independent den nye dokumentaren som et kynisk forsøk på å øke seertallene. Han mener også, ifølge the Guardian, at den kan få enkelte TV-seere til å føle seg presset til å gjøre det samme.

Trond Markestad, leder i Rådet for legeetikk i Den Norske Legeforening, sier til Dagbladet.no at slike scener kan ha en viss påvirkningskraft.

- Vi kan ikke se bort fra at det kan ha en smitteeffekt overfor enkelte personer. Vi vet jo at for eksempel selvmord kan smitte, sier han.

- Å vise hvordan man tar livet av en person for åpen scene, synes jeg blir vel sterk kost, sier Markestad, som tidligere har uttalt seg sterkt kritisk til aktiv dødshjelp.

Heller ikke Levi Fragell i foreningen Retten til en verdig død, som er for aktiv dødshjelp, har noe til overs for å vise dødsøyeblikk på TV.

- Det har vært laget en del dokumentarer om aktiv dødshjelp tidligere, og jeg synes at mye av oppspillet - som forklaringen og samtalene - har blitt behandlet på en fin måte og kastet lys over problemene. Men det at et menneske dør, synes jeg ikke skal presenteres på en slik måte. Det er et veldig privat anliggende, og jeg tror folk opplever det som påtrengende, sier han.

Kona forsvarer filmen
Regissør Zaritsky og TV-kanalen Sky insisterer imidlertid på at dokumentaren er et viktig tilskudd til debatten om aktiv dødshjelp. Også Craig Ewerts kone Mary Ewert forsvarer dokumentaren.

- Filmen ble slik jeg trodde den skulle bli. Jeg er svært fornøyd med den, skriver hun i et innlegg i avisa the Independent.

- For Craig handlet dette om å møte livets slutt på ærlig vis, skriver hun.

I et klipp Sky har lagt ut på hjemmesiden sin, forteller Craig Ewert selv om avgjørelsen. Ewert led av amyotrofisk lateral sklerose.

- Jeg dør. Det er ingen grunn til å prøve å nekte for det. Dette er en reise vi alle må ta en gang. Jeg håper dette ikke forårsaker altfor store bekymringer for dem som er glad i meg, sier han i et klipp.

- Selv om jeg ikke skulle gjøre dette, ville jeg dø en gang. Da kanskje på en måte som er mye mer smertefull enn denne, sier han i et annet klipp.

Gordon Brown er imot
Britenes statsminister Gordon Brown har også uttalt seg om saken, i en spørretime.

- Jeg håper kringkasterne husker at de har brede plikter overfor et større publikum. Dette vil bli en sak for TVs egne vakthunder, etter at det er sendt, sa han, ifølge Sky News.

Brown gjentok at han selv er imot legalisering av aktiv dødshjelp.

Filmen, som opprinnelig hadde tittelen «The suicide tourist», har blitt vist flere ganger tidligere utenfor Storbritannia, deriblant på TV2 i mai i år. Da skapte den ikke på langt nær like mye oppstyr.