Her er 1814-bøkene for de yngste

Men var det ingen som kjente pusten av giljotinene i nakken?

STEREOTYPIER: Bjørn Ousland har illustrert «1814 - nære på», med feststemt ironi. Men illustrasjonene preges også av en del stereotypier.
STEREOTYPIER: Bjørn Ousland har illustrert «1814 - nære på», med feststemt ironi. Men illustrasjonene preges også av en del stereotypier. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det var vel ikke til å unngå utgivelser av illustrerte bøker for barn og ungdom som markering av grunnlovsjubileet 1814-2014. Kommende generasjoner skal forankres i det egentlige 17. mai, slik at de får visshet om det unike og flotte ved sitt eget land.

Det må fortelles, og norske støtteordninger har satt (minst) tre proffe forfattere i gang med saken.

17-åring på Eidsvoll De har tatt hver sine «grep» for å få tak på historien. Det morsomste, men også vanskeligst gjennomførbare, er Ole Røsholdts valg av den yngste i riksforsamlingen som fortellerstemme. Boka er bygd opp som en kalender, med noen faktabokser i tillegg til fiktive dagboknotater fra den 17-årige marineoffiseren Thomas Konow fra Bergen. Han hadde ikke selv skrevet noe fra Eidsvold, i motsetning til andre som førte dagbok og tok notater.

Forfatteren har dermed konstruert hans stemme, og heldigvis har han unngått å gjøre ham karikert ung.

Snarere kan han virke litt ureflektert gammelmodig til tider: «De neste punktene var det heldigvis liten debatt om. Takk og pris, tenkte jeg, og lengtet etter en pause.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer