LESESESONG: Sommerferie er lesetid for mange. Plutselig har du tid til å kaste deg over den boka du hørte så mye bra om tidligere i år. Men hva het den igjen? Her får du ei liste over bøker Dagbladets anmeldere har gitt ekstra god omtale i år. Foto: NTB SCANPIX / Thomas Bjørnflaten
LESESESONG: Sommerferie er lesetid for mange. Plutselig har du tid til å kaste deg over den boka du hørte så mye bra om tidligere i år. Men hva het den igjen? Her får du ei liste over bøker Dagbladets anmeldere har gitt ekstra god omtale i år. Foto: NTB SCANPIX / Thomas BjørnflatenVis mer

Her er 20 gode grunner til å ta med ei bok på ferie

Disse bøkene har vi skrytt mest av hittil i år.

(Dagbladet:) Har du sluppet opp for lesestoff midt i ferien, eller har du kanskje akkurat tatt fri, og lurer på hva du skal begynne på?

Vi vet råd! Her er noen av bøkene våre anmeldere har likt best så langt i 2014.

Dagbladet anmelder nye bøker hver lørdag, i papiravisa og på db.no/pluss. Klikk på lenkene for å lese hele anmeldelsen (NB: Krever Dagbladet Pluss-abonnement).

Gode fortellinger:
«Hjemme, der jeg kommer fra» av Chris Offutt: «Levi Henriksen har lest Offutt så nærgående at han har plagiert ham i en roman, som aldri er utgitt, og han har forsøkt å få et norsk forlag til å utgi en roman Offutt av forskjellige grunner aldri har utgitt i hjem landet. Uten å lykkes. I stedet har han fått en rekke kolleger i forfatter- og musikkbransjen, 11 i alt, til å oversette hver sin novelle. Resultatet er «Hjemme, der jeg kommer fra», 12 noveller som spraker av språklig vitalitet.», skriver Fredrik Wandrup.

«Søstrene Makioka» av Jun`ichirô Tanizaki: «... omtales ikke overraskende som den japanske versjonen av «Stolthet og fordom». Den ble en klassiker allerede da den kom ut i 1946 (...) det egentlige temaet er den gamle tid som er forbi. En tid der slekt, ære, status og tradisjon betød noe», skriver Cathrine Krøger.

«Under åpen himmel» av Jesús Carrasco: «Boka er altså handlingsknapp og referansefattig, men drivende spennende. Språket presser leseren videre, vi løper inn i den forlatte landsbyen sammen med gutten og kjenner kald frykt midt i en klaustrofobisk varme. Så godt kan man altså skrive», skriver Jon Rognlien.

«Rettstridig forføyning. En roman om kjærlighet» av Lena Andersson: «Romanen er, tross filosoferinger om moral, språk og virkelighet, en slukebok. Intens og lettlest. Her er flust av snedige gullkorn, om lykke og ansvar, om de stigende forventningers misnøye, om håp», skriver Maya Troberg Djuve.

FILOSOFISK SLUKEBOK: Med flust av snedige gullkorn.
FILOSOFISK SLUKEBOK: Med flust av snedige gullkorn. Vis mer

«Magdalenafjorden» av Kjartan Fløgstad: «Fortellingen duver videre til lands og til sjøs, både framover og bakover i tid. (...) ... et nytt høydepunkt i Fløgstads forfatterskap», skriver Olav Løkken Reisop.

«Goat Mountain» av David Vann: «Den er den beste han har skrevet, og det sier ikke lite om et så inntrengende, originalt og rystende forfatterskap som det til Vann», skriver Cathrine Krøger.

Sakprosa:
«Tove Jansson. Arbeta och älska» av Tuula Karalainene (foreløpig bare på svensk og finsk): «... en vakkert utformet bok, der kunnskap og sympati gjennomsyrer alt. Boka er fri for faglig snobberi; den er klar og medrivende. Så, skal du lese én biografi i år: Les denne. Her får du kunsthistorie, litteraturhistorie, kvinnehistorie og livshistorie i ett», skriver Maya Troberg Djuve.

«Republikken Norge» av Kjetil B. Alstadheim: «Han viser det selvsagte: At det er mulig å endre statsformen uten revolusjon. Han gir også kongen og kronprinsen råd. De kan ta initiativet selv og avvikle det hele med verdighet. (...) bør bli lest av alle på Stortinget, og på Slottet og Skaugum», skriver Gudleiv Forr.

«De beste fiender» av David B og Jean-Pierre Filieu: ... en historisk fremvisning av USAs forhold til Midt-Østen (...) tegneserieformidling på sitt beste, litt smartere blir man og, skriver Erle Marie Sørheim.

«Lånt stas» av Paula Fox: «... dekker tiden fra Fox' første minner som fire-femåring, fram til hun som tjueenåring får en datter. Det er ganske ekstreme saker, forsterket av Fox' suverene skrivestil, direkte, usentimental og tilforlatelig», skriver Cathrine Krøger.

For krim-elskeren:
«Den 13. disippel» av Tom Egeland: «Tom Egeland er den fremste underholderen i norsk samtidskrim», skriver Torbjørn Ekelund.

«Doktor Fredrikis kabinett» av Jørgen Brekke: «... holdt i et stødig språk, den er spekket med fin og virkningsfull tidskoloritt, og den er helt fri for den typen klisjeer som ofte preger kriminalromaner der handlingen er lagt til vår egen samtid», skriver Torbjørn Ekelund.

NYDELIG KJÆRLIGHETSFORTELLING: For ungdom.
NYDELIG KJÆRLIGHETSFORTELLING: For ungdom. Vis mer

«Blodig gjeld» av Peter Temple: «Språklig er han suveren, og det er han også i den såkalte Jack Irish-serien, opprinnelig utgitt fra midten av 1990-tallet, men nå for første gang ute på norsk, stødig oversatt av Sverre Knudsen», skriver Torbjørn Ekelund.

For ungdom:
«Smuss. Tegneserier om sex» av Lene Ask og Martin Ernstsen (red.): «... en svært innsiktsfull, underholdende og stilig innpakket utgivelse. Den uhøytidelige omgangen med temaet og tabuene er prisverdig, og samtidig er antologien en utmerket måte å se talentet og variasjonen som finnes blant norske serieskapere i dag», skriver Erle Marie Sørheim.

«Eleanor & Park» av Rainbow Rowell: «Kjærlighetshistorier for unge florerer. Det gjelder også sosialrealistiske fortellinger om mobbing, outsidere og forsømte barn. Stjerneskuddet med det selsomme navnet Rainbow Rowell har tatt disse temaene helt ut, i en nydelig kjærlighetsfortelling lagt til Omaha i 1986», skriver Cathrine Krøger.

For de yngste:
«Supersommer...eller?» av Nina E. Grønvold: «Dette berg og dalbane-livet av drama, kjærlighetslengsel, lek og kompliserte spilleregler, skildres med intensitet, varme og en sjelden innlevelse. Mer sjarmerende samtidslitteratur for barn skal man rett og slett lete lenge etter», skriver Maya Troberg Djuve.

«Bukkene Bruse vender tilbake» av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund (ill.): «... leker nesten mer med originaleventyret enn forgjengeren gjorde. Men den har også mye moro med annen populærkultur, både for barn og voksne. (...) Denne boka er rett og slett skapt for å bli lest av voksne og barn i fellesskap, med gjennomført typografi som understreker når du skal heve eller senke stemmen, eller bre-e-e-ke litt ekstra», skriver Marie L. Kleve.

På jakt etter noe annerledes?
«Oppfinnelsen av den lyse dagen» av José de Almada Negreiros: «Negreiros oppfordrer leseren til å oppfinne sin verden på ny og på ny, uten å la seg forstyrre av vanetenkningens tendens til å forsteine tilværelsen. Boka er en lovprisning av fantasien, av billedkunsten, av mann og kvinne, byer og bøker, og dikterens møte med alt dette», skriver Fredrik Wandrup. 

«Gruppa» av Anna Fiske: «Boka fokuserer nemlig på menneskene i en terapigruppe for de med 'lettere sosial angst'. (...) «Gruppa» er en bok som bidrar til latter, innsikt og ettertanke, og en tegneserie jeg tror mange som ikke vanligvis leser tegneserier vil kunne like godt», skriver Erle Marie Sørheim.

«Satyricon» av Petronicus Arbiter, nyoversatt av Kjell Arild Pollestad: «...en full utgave av Petronius' «Satyricon», skandaleromanen fra keiser Neros tid, i det første århundre etter null. Det er blitt en flott utgivelse, levende, dristig og skøyeraktig i språket. (...) Å lese Petronius i dag er sjokkerende moderne, lystig og utfordrende. Det er frekk og freidig litteratur, skrevet av en skarpskodd kyniker med alt man kan ønske seg av ironisk snert», skriver Jon Rognlien.

Har du lest noe spesielt bra i sommer? Del med oss i kommentarfeltet!

SOM SKAPT FOR HØYTLESNING: For de minste.
SOM SKAPT FOR HØYTLESNING: For de minste. Vis mer