Her er a-ha-bildene ingen har sett før

Fotografen Just Loomis var en av få a-ha stolte på.

A-HA-FOTOGRAFEN: Fotografen Just Loomis var en av personene som ble hentet inn for å gjøre a-ha til superstjerner. Fotografiene på bilde 1 til 5 i denne serien har aldri blitt vist før. Alle foto: Christian Roth Christensen.

(Dagbladet): Da plateselskapet Warner Bros. skulle gjøre Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy til verdensstjerner høsten 1984, hentet platemogulen Jeff Ayeroff inn den amerikanske  mote- og portrettfotografen Just Loomis (53) til å være med på å forme bandets visuelle profil.

Han tok bildet på omlaget til a-has debutalbum «Hunting High and Low» og fire av de fem neste albumene. I tillegg var han ofte med bandet på turné og ble god venn med de norske guttene.

- Det er veldig spesielt for meg å være en av dem som var med fra starten av, og dermed tok en del i prosessen som etter hvert gjorde a-ha til verdensstjerner, sier Loomis til Dagbladet.

Ukjente bilder I kveld åpner utstillingen hans «As We Are» på Stenersenmuseet i Oslo. Her stiller Loomis, som har vært assistenten til fotograflegenden Helmut Newton, blant annet ut hittil ukjente bilder av a-ha, for det meste tatt under bandets Brasil-turne i 1991. Bildene blir også gitt ut i bokform.

A-ha bidrar med tekst i boka. Magne Furuholmen forteller at «man følte seg aldri skitnet til når man ble fotografert av Just. Man følte at man var en del av noe større enn å bare se bra ut eller selge plater, mens Paul Waaktaar-Savoy hyller fotografen som «en vi likte og følte vi kunne stole på».

Det tar Loomis som et stort kompliment.

- Jeg tror grunnen til at vi matchet så godt var at vi rett og slett forstod hverandre. De var jo pene gutter, men jeg likte å gi bildene litt friksjon og litt motstand. De likte at det ble litt kunstnerisk. Jeg må innrømme at jeg savner den tiden noen ganger

Ventet med boka - Har du noen minner fra tiden sammen med a-ha?

- Det var mye jobb. Så de beste minnene jeg hadde sammen med dem var jobbrelaterte. Jeg husker best den gode følelsen av å ta et bilde som vi var fornøyde med, forteller Loomis.

Han passet på å vente med å gi ut bildene til gutta hadde lagt a-ha-instrumentene på hylla for godt.

- Jeg hadde veldig lyst til å vise frem disse bildene en dag, men ville ikke at boka skulle forstyrre eller ta bort noe av fokuset fra a-has avskjedsturné.