Her er action-jentene

Kan kvinner være mer enn blikkfang? Ja, mener vi og presenterer noen kompromissløse kvinnefilmer.

Kvinnens plass er på kjøkkenet heter det et sted, men i actionfilmen er kvinnens plass i heltens sterke armer. Den kvinnelige actionheltinnen har tradisjonelt vært et passivt sexobjekt i en mannsdominert filmgenre. Kvinnen bygger opp rundt heltens maskulinitet og de være attraktive sexobjekter. Kvinnen har tradisjonelt vært den som må reddes.

Heldigvis holder dette på å forandre seg og unntakene er der ute. Kvinner entrer actionfilmen og Dagbladet.no presenterer noen av dem.

«Thelma & Louise»

Susan Sarandon og Geena Davis bryter opp fra sin monotone hverdag som henholdsvis servitør og hjemmeværende kone for en drittsekk av en mann. I en stor '66 Thunderbird drar de ut i den store verden og møter virkeligheten midt i tryne i form av en voldtekt som ender med drap. Dermed befinner våre to venninner seg på rømmen fra en hel politistyrke.

«Thelma & Louise» plasserer to kvinner i en tradisjonelt mannsdominert sjanger. I en road movie hvor kvinnene bruker pistolen som en løsning ut av problemer - og de finner ut at de liker det. På rømmen finner de den friheten de aldri fant i sine mer hverdagslige liv.

Da «Thelma & Louise» hadde premiere ble den på den ene siden tatt varmt i mot av feminister som hyllet filmen for å vise modige kvinner. Andre gav den en kald skulder og mente at kvinnene i filmen kun hadde tatt på seg maskuline roller og etterlatt de feminine sidene i veikanten.

«Alien 1-4»

Rollen som Ellen Ripley i de til nå fire Alien-filmene var opprinnelig skrevet for en mann. Og Ripley tronet actionheltinne arenaen alene i mange år.

I den første «Alien» filmen, som kom så tidlig som 1979, spiller Sigourney Weaver løyntant Ripley som lander på en øde planet og finner noen uhyggelige monstre der. En etter en blir mannskapet drept og Ripley bruker både sin intelligens og sin fysiske styrke i kampen for å overleve.

«Snikende Tiger, Skjult Drage»

Ang Lees martial art epos introduserer oss til Østens mystikk og genrens sterke kvinner. Martial arts filmen kan peke tilbake på en rekke kvinnelige actionheltinner, så sånn sett ligger de langt foran Hollywood.

I «Snikende Tiger, Skjult Drage» møter vi en av martial arts filmens store heltinner nemlig Michelle Yeoh. Hun spiller den ærverdige og kontrollerte Shu Lien som må ta seg av arvingen og villstyringen Jiao Long Yu (Ziyi Zhang). De er to forskjellige kvinner som på hver sin måte slåss for sin frihet i et tradisjonsregulert samfunn.

«Strange Days»

I Kathryn Bigelows fremtidsvisjon «Strange Days» snubler Lenny Nero (Ralph Fiennes) rundt i filmens handlingsunivers besatt av sin egen fortid. Hver gang han havner i trøbbel, blir han reddet ut av den kung-fu trente Mace (Angela Bassett).

Forholdet mellom Lenny og Mace er atypisk på mange måter. Et element er at hun er en aktive part, mens han er mer passiv. Lenny er i et mye mer et passivt sexobjekt enn det Mace er. Et annet element som gjør at denne filmen er atypisk er at den har forholdet dem i mellom faktisk har en happy-ending. Filmen representerer desverre unntaket og ikke regelen - foreløpig.

«The Long Kiss Goodnight»

Sam (Geena Davis) bor med sin mann og datter i en liten idyllisk by, men alt er ikke som det skal være. Sam har hukommelsestap, men da fremmede menn truer familieidyllen dukker hennes egentlige identitet som iskald leiemorder opp igjen.

«The Long Kiss Goodnight» er en av de første store og påkostet Hollywood filmen som satset bevisst på en kvinnelig actionheltinne. Med blandet resultat vil kanskje noen si.

«Terminator 1-2»

Sarah Connor, spilt av Linda Hamilton får nok å gjøre når hun blir offer for en mannevond androide fra fremtiden som vil ta livet av henne.

Sarah Connor må bruke intelligens og fysisk for å komme seg unna drapsmaskinen. I oppfølger har Connor utviklet seg til å bli geriljakriger klar til å ofre livet for det hun tror på. Selv om hun i «Terminator 2» må dele helterollen med Arnold Schwarzenegger, er hun likevel actionheltinne god som noen.

«Charlie's Angels»

Tre forskjellige kvinner jobber som detektiver for den mystiske Charlie. Natalie (Cameron Diaz) er søt og sjarmerende datanerd, Dylan (Drew Barrymore) er guttejente, mens Alex (Lucy Liu) er den sofistikerte.

Charlie gir dem oppdrag som de løser ved hjelp av intelligens, skjønnhet, kroppslig akrobatikk og en solid porsjon humor.

Buffy, Scully og Xena

Tv-skjermen har også sine sterke kvinner. Vampyrdreperen Buffy (Sarah Michelle Gellar) er en av dem. Om dagen forsøker hun å leve et normalt liv, men i nattens mulm og mørke forvandles hun til en forrykende drapsmaskin og er en fare for alle de mørke maktene der ute.

Xena (Lucy Lawless) i serien «Xena Warrior Princess» er blitt beskyldt av mange for å være for voldelig. Xena har fortid som et nådeløs og brutal monster, fortært av sitt eget hat til alt og alle. Gjennom en rekke dramatiske hendelser har hun snudd ryggen til ondskapen og rir gjennom et mytisk landskap på jakt etter rettferdighet og tilgivelse for sine onde gjerninger. Men slåss gjør hun når hun må.

FBI-agent Dana Scully (Gillian Anderson) i «X-Files», spiller på intelligens isteden for fysisk styrke. «X-Files» skaper Chris Carter snudde bevisst opp ned på kjønnsrollene når han fremstilte Scully som den rasjonelle og vitenskapelige delen av duoen, mens hennes mannlige partner, Mulder (David Duchovney) er den overtroiske av dem. Et ganske genialt skifte.