KOMMENTARER

Bill Cosby dømt for overgrep

Her er advokaten selv Donald Trump frykter

Gloria Allred jakter på menn som oppfører seg dårlig mot kvinner.

AKTIVISTEN: Advokaten Gloria Allred som vanlig omringet av mikrofoner og kameraer etter at Bill Cosby ble dømt for overgrep fredag. Allred representerte 33 av kvinnene som anklaget Cosby for å ha dopet og forgrepet seg på dem. Foto: Brendan McDermid / Reuters
AKTIVISTEN: Advokaten Gloria Allred som vanlig omringet av mikrofoner og kameraer etter at Bill Cosby ble dømt for overgrep fredag. Allred representerte 33 av kvinnene som anklaget Cosby for å ha dopet og forgrepet seg på dem. Foto: Brendan McDermid / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da Bill Cosby på fredag ble dømt for seksuelle overgrep mot flere kvinner, var det mye takket være den utrettelige forsvarsadvokaten til 33 av de over 60 kvinnene som hadde anklaget den gamle TV-stjernen for å ha forgrepet seg på dem etter først å ha dopet dem.

Det var den perfekte sak for Gloria Allred (76), feministadvokaten som i flere tiår har vært engasjert i spektakulære søksmål og rettssaker mot kjente menn som OJ Simpson, Tiger Woods, Michael Jackson, Eddie Murphy og ikke minst Donald Trump. Allred har vært ute etter Trump flere ganger opp gjennom åra, sist på vegne av en deltaker i «The Apprentice» som beskylder Trump for seksuell trakassering.

Da de to gamle antagonistene møttes tilfeldig i et TV-studio for noen år sida, sa Trump til Allreds klient, med en viss anerkjennelse av en uredd og ukonvensjonell motstander: «Gi aldri slipp på advokaten din. Hun vil kjempe til døden for deg.»

Trumps forgjenger, Barack Obama, kalte henne en av de beste advokatene i landet, og hun har flere utmerkelser som tyder på at det er sant.

Allred har vært både aktivist og jurist i flere tiår og er velkjent for amerikanske TV-seere for sin munnrappe og kompromissløse stil. Hun bruker mediene for alt det er verdt og beskyldes jevnlig for å være skamløst PR-kåt. Det preller av. Hun svarer kritikerne at hun og firmaet har sørget for at klienter har tjent flere hundre millioner dollar i søksmål, og det er det eneste som betyr noe, å få skadevoldere til å betale så det svir.

Særlig søksmål mot rike kjendismenn som har oppført seg dårlig, har vist seg å være en lukrativ forretning for Allred. Men engasjementet hennes har også en personlig bakgrunn. Hun ble selv voldtatt på en date som ung, ble gravid og måtte ta en ulovlig abort som nesten tok livet av henne. Hun omtaler dramaet i dokumentaren «Seeing Allred», som nylig hadde premiere på Netflix, og forteller hvordan det har preget både livet hennes og karrierevalg.

Metoo-bevegelsen er som skapt for en advokat som Allred. Derfor vakte det oppsikt at Harvey Weinstein engasjerte Allreds datter, Lisa Bloom, til å forsvare seg. Men Bloom ble ikke lenge på feil side av rettssalen. Nå jobber hun side ved side med mora på flere metoo-saker. Også to barnebarn følger i mormors fotspor.

Den 76 år gamle aktivisten har selvfølgelig ikke tenkt å pensjonere seg, men sier hun har fått litt ekstra energi av Trump, som hun mener er en alvorlig trussel mot kvinners rettigheter. Hun jobber blant annet for at hennes hjemstat, California, skal sikre seg mot føderale tilbakeslag når det gjelder borgerrettigheter. Allred jobber bredt med alle former for diskriminering og overgrep. Hun har vært engasjert i saker mot den katolske kirke for seksuelle overgrep; hun har med hell saksøkt den amerikanske speideren, «The Boy Scouts», for ikke å slippe inn jenter, og hun har kjempet for at homofile skal få gifte seg. Hun barket sammen med Trump første gang etter at Miss Universe-konkurransen, som han eier, ville diskvalifisere en deltaker fordi hun var transkjønnet.

Allred sa den gangen at saken ikke handlet om peniser, men om diskriminering. Hennes klient ønsket ikke å se Trumps «anatomi» som bevis for at han var en mann, og heller ikke Trump burde be om slike bevis fra deltakerne. Trump kunne ikke dy seg og svarte på en pressekonferanse: «Jeg tror Gloria ville blitt veldig imponert av min anatomi.»

Gloria Allred vant både saken og Trumps motvillige respekt.

Til tross for at hun er vant til å vinne, sier hun at hun ble overrasket over at Cosby faktisk ble dømt. Allred mener at jurymedlemmer ofte har sympati for kjendiser og helst vil ha grundigere bevis enn selv loven krever i slike saker.

Etterpå kalte hun domsavsigelsen for den beste dagen i sin karriere. Det er kanskje bare en skalp som overgår denne. Er det rart Trump frykter henne?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer