Her er Aksel på Mars

Se astronautene forberede seg på uvær i eksklusivt klipp fra storfilmen «The Martian».

(Dagbladet): Ridley Scotts ferskeste innsats som regissør, romfartsfilmen «The Martian», har allerede rukket å få solide anmeldelser etter festivalpremieren i Toronto. Som kjent spiller Aksel Hennie en av astronautene i filmen.

Filmens utgangspunkt er at astronaut Mark Watney (Matt Damon) blir forlatt på overflaten av Mars når teamet hans må evakuere planeten. Det som følger, skal være et grundig vitenskapelig basert tankeeksperiment om hvordan man overlever alene på en ørkenplanet.

I filmklippet øverst i artikkelen ser vi astronautene forberede seg på hendelsen som setter hele plottet i bevegelse: En kraftig storm.

Respekt for Ridley I et intervju i dagens papirutgave av Dagbladet forteller Aksel Hennie om innspillingen, stemningen på og av filmsettet og respekten for mesterregissør Ridley Scott, som er kjent for å gå grundig til verks når han lager film.

- Han har ikke bare laget noen av filmhistoriens største filmer, men også noen av mine absolutte filmfavoritter og -opplevelser. Ridley er utrolig engasjert, og vet alltid nøyaktig hva han vil ha. Han har så mye kunnskap om det han driver med, at jeg er sikker på at han hadde klart å styre ei romferje hvis han fikk sjansen, sier Hennie til Dagbladet.

Kan inspirerere nye astronauter Et samlet anmelderkorps gir altså «The Martian» tommel opp, og noen går så langt som å antyde at actionfilmen kan ende som en viktig kulturell påvirkningsfaktor.

«Med tanke på at USA ikke har sendt ut en bemannet romferd siden 2011, burde «The Martian» kunne gjøre langt mer enn å sope inn en haug med penger for Fox; filmen kan også tenkes å vekke ny interesse for romprogrammet og inspirere en ny generasjon astronauter», skriver Peter Debruge i bransjebladet Variety.

MARS-TEAMET: Matt Damon, Jessica Chastain, Sebastian Stan, Kate Mara og Aksel Hennie. Foto: 20th Century Fox
MARS-TEAMET: Matt Damon, Jessica Chastain, Sebastian Stan, Kate Mara og Aksel Hennie. Foto: 20th Century Fox Vis mer

77-årige Ridley Scott, som ikke på noen måte har høstet unison kritikerhyllest for sine siste filmer som bibeleposet «Exodus» eller «Alien»-oppfølgeren «Prometheus», kan dermed synes å rette opp noe av omdømmet sitt med «The Martian».

Som The Guardians anmelder skriver: «Ut fra mørket kommer noe vi trodde vi kanskje aldri skulle få se igjen, en Ridley Scott-film i anstendig kvalitet.»

«The Martian» har norsk premiere 2. oktober.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram