Stem på din favorittjulekalender

Her er alle de norske julekalendere - hvilken er din favoritt?

Dagbladet kårer Norges beste julekalender.

DAGBLADET KÅRER: Julekalenderen «Jul i Blåfjell» var så populær at folk protesterte kraftig da NRK sluttet å sende den. Var du en av de som protesterte, eller like du en annen julekalender bedre? Stem her på din favoritt. Foto: NRK
DAGBLADET KÅRER: Julekalenderen «Jul i Blåfjell» var så populær at folk protesterte kraftig da NRK sluttet å sende den. Var du en av de som protesterte, eller like du en annen julekalender bedre? Stem her på din favoritt. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden 70-tallet har julekalendere blitt en viktig og kjær del av den norske førjulstradisjonen. Opp gjennom åra har både kjente og ukjente karakterer og historier rullet over tv-skjermen, til glede for både store og små.«»

- En gylden halvtime

- Julekalendere er et nordisk fenomen og tradisjon, og det har det vært en god stund. Det er en høytidelig tid for mange å kunne sette seg foran tv'en med barna, sier forfatter Gudny Ingebjørg Hagen.

Hagen har skrevet fire julekalendere for NRK. Hun står bak klassikerne som «Vertshuset den gylne hage», «Amalies jul», «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen».

- Det er en gylden halvtime i førjulstida. Det er noe eget ved en historie som blir fortalt gjennom 24 dager etter hverandre, forteller hun.

- Gave til barna

Redaksjonssjef i NRK Super, Ingrid Hafstad, trekker også fram fellesskapet som en viktig del av julekalendertradisjonen.

- Det er en fin måte å samles på i en mørk tid, sier Hafstad.

NRK har produsert julekalendere jevnlig siden 1979, og Hafstad forteller at denne tradisjonen er en viktig del av deres arbeid.

- Da Jul i Skomakergata kom ut i 1979 sa tidligere sjefen i NRK: «Dette er NRKs gave til barna». Julekalendere gir en felles opplevelse og tradisjon, og den ønsker vi å styrke.

Bred målgruppe

Tv-sjef i byrået Mediacom, Marianne Massaiu, forteller at norske julekalender ofte har gode seertall og mener tradisjonen bak er det som gjør seriene så polulære.

- Vi liker tradisjoner, og det kommer stadig nye produksjoner som er ulike. NRK sine kalendere er så godt som alltid av svært høy kvalitet, og de treffer bredt. Også de kommersielle kanalene har kommer med humoristiske julekalendere, som har fått gode seertall, sier Massaiu, og fortsetter:

- Etter at NRK sendte «Jul i Skomakergata» i 1979, har det blitt en kjær tradisjon. Selv om de primært er laget for barn, har de en bredere appell. Etter hvert ble det jo også produsert julekalendere for andre målgrupper. Som The Julekalender og Jul i Blodfjell. Disse har også etablert seg, og blitt svært populære blant eldre barn, ungdom og unge voksne.

Gjennom nesten femti år har hele 27 norskproduserte julekalendere blitt vist på tv.

Vi i Dagbladet har samlet dem alle på et sted, og vi inviterer våre lesere til å avgjøre hvilken norsk julekalender som er den beste.

Stem på din favoritt nederst i saken!

Julekalender rekorden

Ikke overraskende er det NRK som ligger på topplista over flest julekalendere. Siden 1970 har kringkastingskanalen laget hele tolv julekalendere, fra nisser i alle farger til riddere i rustning.

«Barnas førjulstid 1970»

Norges første julekalender var et samarbeid mellom NRK og Norges Røde Kors. Serien hadde også et godt formål, og i desember kunne man gå innom et poststed og støtte Røde Kors Barnehjelp og Fritidssenter for blinde.

Manuset var skrevet av Anne-Cath Vestly, og skuespiller William Nyrén spilte hovedrollen som bestefar Didrik.

«Jul i Skomakergata»

For mange voksne er «Jul i Skomakergata» julekalenderen med stor J. Ikke så rart, ettersom den ble sendt jevnlig på TV fra 1979 til 2003.

Henki Kolstad spiller skomaker Jens Petrus Andersen som bor i Skomakergata. I desember har han det travelt på verkstedet, men tar likevel seg tid til alle som kommer på besøk. I byen møter vi et fargerikt persongalleri, blant annet den snakkende dukken Tøfflus – en levende tøffel som bor hos skomaker Andersen.

KLASSIKER: Neste år er det 40 år siden «Jul i Skomakergata» først ble vist på tv. Foto: Jan Nordby/NRK
KLASSIKER: Neste år er det 40 år siden «Jul i Skomakergata» først ble vist på tv. Foto: Jan Nordby/NRK Vis mer

«Teodors julekalender»

«Teodors julekalender» er også en velkjent klassiker for de voksne. Serien ble sendt to ganger mellom 1986 og 1991, og handlet om tøybamsen Teodor.

Fram til jul fulgte vi Teodor og Eli Rygg i deres juleforberedelser. Det ble sang, fortellinger og besøk fra kjente og kjære gjester, blant annet skomaker Andersen.

NOSTALGISK: Skuespiller og dukkefører Birgit Strøm ga liv til bamsen Teodor. Foto: NRK
NOSTALGISK: Skuespiller og dukkefører Birgit Strøm ga liv til bamsen Teodor. Foto: NRK Vis mer

«Portveiens julekalender»

Denne julekalenderen var basert på barne-tv-serien «Portveien 2», og ble vist for første gang i 1987.

Eli Rygg er programleder sammen med Jarl Goli og Terje Strømdahl, og sammen forbereder de seg til julaften. I julekalenderen dukker også opp den mystiske sjiraffen Raffen.

BARNE-TV: «Portveiens julekalender» var første julekalender som var basert på en barne-tv-serie. Foto: NRK
BARNE-TV: «Portveiens julekalender» var første julekalender som var basert på en barne-tv-serie. Foto: NRK Vis mer

«Vertshuset den gylne hale»

Nok en nostalgitripp fra NRK-arkivet. «Vertshuset Den gylne hale» fra 1989 er tidenes første og eneste julekalender på tegnspråk. Blant manusforfatterne er Gudny Hagen, som står bak et imponerende antall NRK-kalendere.

Julekalenderen handler om et Verthus som hver dag fram til jul tar imot nye gjester. Kari Simonsen spilte Julie, husfruen på vertshuset.

PÅ TEGNSPRÅK: Gudny Hagen er en av forfatterne og har tidligere jobbet som lærer for hørselhemmede barn. Foto: NRK
PÅ TEGNSPRÅK: Gudny Hagen er en av forfatterne og har tidligere jobbet som lærer for hørselhemmede barn. Foto: NRK Vis mer

«Jul på Sesam Stasjon»

Nok en julekalender basert på en etablert barne-tv-serie. «Jul på Sesam Stasjon» handler om karakterene som bor der og alle juleforberedelsene som må gjøres på en togstasjon før jul.

Vi møter alle de kjente karakterene fra «Sesam Stasjon», som Leonora, O. Tidemann, Alfa, Bjarne og Max Mekker.

JULEGAVESTRESS: I serien ønsker gjengen å gi Leonora et piano i julegave. Det er ikke lett. Foto: NRK
JULEGAVESTRESS: I serien ønsker gjengen å gi Leonora et piano i julegave. Det er ikke lett. Foto: NRK Vis mer

«Amalies jul»

«Amalies jul» er en annen av Gudny Hagens julekalendere, som ble sendt for første gang i 1995. Serien er full av julestemning og nissekos og betegnes også av mange som en julekalender-klassiker.

I serien møter vi Amalie som forbereder seg til jula på gården hun bor på. Amalie vet det ikke, men på gården bor det også en nissefamilie som også har sine egne juleforberedelser.

RØDNISSE: Nissegutten på gården må i løpet av desember gjøre seg fortjent til en lang nisselue. Foto: NRK
RØDNISSE: Nissegutten på gården må i løpet av desember gjøre seg fortjent til en lang nisselue. Foto: NRK Vis mer

«Jul i Blåfjell»

I 1999 fulgte NRK og Gudny Hagen opp nisse-suksessen med julekalenderen «Jul i Blåfjell». Serien vant både Gullruten for beste tv-drama og fikk Spellemannsprisen for beste barneplate.

«Jul i Blåfjell» gikk jevnlig fram til 2011 og handler om blånissejenta Turte og tvillingbroren Tvilling. Serien var så populær at det ble arrangert fakkeltog i 2015 for å få den tilbake på tv.

TEATER: I 2002 ble det laget en sceneversjon av «Jul i Blåfjell». Forestillingen spilte på Oslo nye teater og Folketeatret fram til i fjor. Foto: NRK
TEATER: I 2002 ble det laget en sceneversjon av «Jul i Blåfjell». Forestillingen spilte på Oslo nye teater og Folketeatret fram til i fjor. Foto: NRK Vis mer

«Jul på Månetoppen»

Nissene fra «Amalies jul» og «Jul i Blåfjell» møtes i oppfølgeren som bruker elementer fra begge seriene.

Rødnissene og blånissene kommer i konflikt etter at rødnissene plukket alle blåbærene på Månetoppen. Nå må de to gruppene finne ut hvem det er som egentlig eier Månetoppen.

SUPERKOMBO: «Jul på Månetoppen» kombinerte to av NRKs mest populære julekalendere. Foto: Anne Liv Ekroll/NRK
SUPERKOMBO: «Jul på Månetoppen» kombinerte to av NRKs mest populære julekalendere. Foto: Anne Liv Ekroll/NRK Vis mer

«Jul i Svingen»

I 2006 fulgte NRK på ny opp et populært barneprogram med en julekalender. «Linus i Svingen» handlet om en gruppe barn og deres foreldre fra samme nabolag.

Serien ble så populær at NRK lagde julekalenderen «Jul i Svingen», og i 24 episoder følger vi de store og små i Svingen på nye eventyr.

KJENT ANSIKT: «Skam»-fansen vil kanskje kjenne igjen andre jenta fra venstre. Ina Svenningsdal, kjent fra «Skam» som Jente-Chris, hadde sin tv-debut i «Linus i Svingen». Foto: Ole Kaland/NRK
KJENT ANSIKT: «Skam»-fansen vil kanskje kjenne igjen andre jenta fra venstre. Ina Svenningsdal, kjent fra «Skam» som Jente-Chris, hadde sin tv-debut i «Linus i Svingen». Foto: Ole Kaland/NRK Vis mer

«Barnas Superjul»

NRK satset ytterligere på julekalendere drevet av barn, og i 2007 sendte de «Barnas Superjul» basert på barne-tv-serien «Barnas Supershow».

I serien er barna programledere og styrer showet selv mens de forbereder seg til jul på sin måte. Julekalenderen har bare blitt sendt en gang på tv.

PROGRAMLEDERE: Barna hadde selv styringen i «Barnas Superjul». Foto: Ole Kaland/NRK
PROGRAMLEDERE: Barna hadde selv styringen i «Barnas Superjul». Foto: Ole Kaland/NRK Vis mer

«Julekongen»

«Julekongen» ble sendt første gang i 2012, og er årets julekalender på NRK. I 2015 fikk serien en direkte oppfølger på kino med spillefilmen «Julekongen – Full rustning».

Serien handler om ni år gamle Kevin, som bor sammen med familien sin i Sølvskogen. Der skal det feires jul, men familien må flytte ut av huset, og julefeiringen står i fare. Men en dag oppdager Kevin en skjult tunnel, som leder inn i eventyrverdenen Ridderdalen.

UNGE TALENTER: Alle hovedrollene i «Julekongen» var spilt av barn. Foto: Jørn Veberg/NRK
UNGE TALENTER: Alle hovedrollene i «Julekongen» var spilt av barn. Foto: Jørn Veberg/NRK Vis mer

«Snøfall»

Julekalenderen ble sendt på tv i 2016 og var skrevet av far Klaus Hagerup og døtrene Hilde og Hanne. «Snøfall» ble nominert til åtte Gullruter og vant tre av dem i 2017.

Serien handler om foreldreløse Selma som mest av alt ønsker seg en egen familie. En dag kommer hun til Snøfall, en verden hvor julenissen bor sammen med alle sine hjelpere. Der finner hun både venner og familien hun alltid ønsket seg.

SCENEVERSJON: I år tok sceneversjonen av «Snøfall» over «Jul i Blåfjell» på Oslo Nye Teater. Foto: Lene Saugen/NRK
SCENEVERSJON: I år tok sceneversjonen av «Snøfall» over «Jul i Blåfjell» på Oslo Nye Teater. Foto: Lene Saugen/NRK Vis mer

Musikalske satsinger

TV 2 har i motsetning til NRK bare fire julekalendere bak seg. Av disse er det «The Julekalender» som desidert har utmerket seg mest, og de siste fem åra har den blitt sendt hver jul på TV 2 Zebra.

«The Julekalender»

«It’s good to be a nissemann!» Denne slageren fra 1994 har blitt en klassiker for mange på lik linje med NRKs «Jul i Skomakergata», og hvert år skrur folk på tv'en for et gjensyn med nissene som snakker en blanding av norsk og engelsk.

Nissene Fritz, Hansi og Gynter må lete etter en gammel nøkkel for å redde overnissen Gammel Nok. Samtidig må de passe seg for den farlige nåsåen som gjemmer seg hos ekteparet Olaf og Gjertrud.

FLERE ROLLER: Musikkgruppa Travellin' Strawberries spiller nesten alle rollene i «The Julekalender» selv. Foto: NTB Scanpix
FLERE ROLLER: Musikkgruppa Travellin' Strawberries spiller nesten alle rollene i «The Julekalender» selv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Julefergå»

TV 2 prøvde å gjenta fjorårets suksess med «Julefergå» i 1995. Flere av skuespillerne var fra jazzbandet «The Brazz Brothers», og likt som «The Julekalender» hadde de også flere roller i serien.

På ferja «MF Svelå» finner vi både passasjerer og ansatte, vel uvitende om at under dem på havets dyp sitter tre menn fanget i vraket av skipet «El Manjanas». Der har de ventet på redning i over femti år, sammen med 2 000 julestjerner, messingsinstrumenter og en enorm gullskatt.

MUSIKALSK: Gjennom serien dukket det opp mange musikalske innslag. Foto: TV 2
MUSIKALSK: Gjennom serien dukket det opp mange musikalske innslag. Foto: TV 2 Vis mer

«Vazelina Hjulkalender»

TV satset ytterligere på musikalske julekalendere og lagde «Vazelina Hjulkalender» i 2000. Med seg fikk de musikkgruppa «Vazelina bilopphøggers» som spilte seg selv i serien.

Et luksuriøst høyfjellshotell prøver å ødelegge det lokale bilopphøggeriet i bygda fordi de mener det ødelegger utsikten. Vazelina-gutta må nå kjempe for å beholde både jobb og hjem. Samtidig må de hjelpe julenissen som har krasjet og ødelagt sleden sin.

GJENGANGER: «Vazelina Hjulkalender» ble vist fire ganger på TV mellom 2000 og 2009. Foto: TV 2
GJENGANGER: «Vazelina Hjulkalender» ble vist fire ganger på TV mellom 2000 og 2009. Foto: TV 2 Vis mer

«Olsenbanden jr. – Olsenbandes første kupp»

I 2001 brakte TV 2 tilbake Egon, Kjell og Benny, kjent fra filmserien Olsenbanden. I «Olsenbandes første kupp» møter vi den kriminelle trioen som barn på skolen.

Egon Olsen er ny elev på skolen og blir venner med Benny Fransen og Kjell Jensen. Egon mistenker at et advokatfirma har brukt opp pengene til barnehjemmet han bor på, og sammen med Benny og Kjell må han avsløre svindelen, ellers blir det ingen julefeiring.

KLISS LIKE: De unge versjonene av Egon, Kjell og Benny er tro mot originalene, fra måten å snakke på til klærne de har på. Foto: TV 2
KLISS LIKE: De unge versjonene av Egon, Kjell og Benny er tro mot originalene, fra måten å snakke på til klærne de har på. Foto: TV 2 Vis mer

Humorsuksess

TVNorge har opparbeidet seg et godt repertoar av julekalendere opp gjennom åra. Spesielt har kanalen satset høyt på humor og parodier, med stort sett positive tilbakemeldinger.

«Julestua med Skipper og Trygve»

TVNorge kom med sitt bidrag til julekalender-tradisjonen i 1989 med serien «Julestua med Skipper og Trygve».

Musikere Ivar Skippervold og Trygve Wikstøl leder barna gjennom førjulstida med sang og underholdning.

«Nissene på låven»

I 2001 lagde TVNorge sin første julekalender som parodierte reality-sjangeren. I Nissene på låven dukker flere kjente komikere som Atle Antonsen og Espen Eckbo.

24 deltakere forkledd som nisser skal bo på en gård i 24 dager. Fram til julaften må de kjempe om hvem som blir den beste nissen og stikker av med en premie på en million kroner.

VINNERVILJE: Komiker Atle Antonsen spilte en deltager med kraftig konkurranseinstinkt. Foto: MOEN/JØRN H Dagblade
VINNERVILJE: Komiker Atle Antonsen spilte en deltager med kraftig konkurranseinstinkt. Foto: MOEN/JØRN H Dagblade Vis mer

«Ungkarsnissen»

TVNorge kjørte på med en ny parodi av reality-sjangeren i 2004 med julekalenderen «Unkarsnissen». Denne gangen harselerte de med ungkars- og ungkarskvinneprogrammene på tv.

Per Morten er en helt vanlig mann, men 24 kvinner tror han er julenissen. Hver dag må en forlate huset helt til bare en står igjen. Hun skal bli den nye «nissekona». DAMETRØBBEL: 24 kvinner kjemper om julenissens gunst. Foto: TVNorge

DAMETRØBBEL: 24 kvinner kjemper om julenissens gunst. Foto: TVNorge
DAMETRØBBEL: 24 kvinner kjemper om julenissens gunst. Foto: TVNorge Vis mer

«Jul i Tøyengata»

Nok en parodi fra TVNorge. «Jul i Tøyengata» parodierte klassikeren «Jul i Skomakergata», men var denne gangen satt til nåtida. Skomakergata ble byttet ut med Tøyengata, og Skomaker Andersen var blitt Skomaker Ali.

I Tøyengata forbereder skomaker Ali og de andre beboerne seg til jul. Dessverre foregår det ganske mye lyssky virksomheter i den lille gata.

HUMOR: «Jul i Tøyengata» var en komisk variant av «Jul i Skomakergata». Foto: TVNorge
HUMOR: «Jul i Tøyengata» var en komisk variant av «Jul i Skomakergata». Foto: TVNorge Vis mer

«Den unge Fleksnes»

I 2010 dukket Marve Fleksnes opp i ny drakt. Slik som TV2s «Olsenbandes jr.» ga «Den unge Fleksnes» publikum et gjensyn med en eldre norsk karakter i ung form.

Marve Fleknses er på jakt etter drømmedama. På veien lyver og bortforklarer han seg unna mange problemer, til «Moderns» store frustrasjon.

TO GENERASJONER: Rolf Wesenlund dukket opp som Marve Fleksnes og møtte sin yngre versjon. Foto: TVNorge
TO GENERASJONER: Rolf Wesenlund dukket opp som Marve Fleksnes og møtte sin yngre versjon. Foto: TVNorge Vis mer

«Nissene over skog og hei»

«Nissene på låven» fikk en oppfølger i 2011 med «Nissene over skog og hei». Flere av karakterene fra første serie dukket opp igjen i oppfølgeren.

Deltakerne i nisseklær er tilbake for å vinne ny pengepremie. Denne gangen må de reise rundt i Norge med en gavesekk, og den som klarer å få den helberget gjennom norsk natur vinner.

UTENDØRS: Nissene flytter seg fra låven og må trosse norsk natur i «Nissene over skog og hei». Foto: TVNorge
UTENDØRS: Nissene flytter seg fra låven og må trosse norsk natur i «Nissene over skog og hei». Foto: TVNorge Vis mer

«Asbjørns julekalender»

Espen Eckbo får sin helt egen julekalender med karakteren Asbjørn Brekke. Karakteren dukket først opp i «Nissene på Låven» og seinere også «Nissene over skog og hei».

Asbjørn Brække inviterer kjendiser og andre karakterer til sitt helt eget talkshow og julekalender. Selv har han en egen kalender med en ny dunk rødvin hver dag.

GLADGUTT: Karakteren Asbjørn Brekke har alltid et bredt smil og en god latter på lager. Foto: TVNorge
GLADGUTT: Karakteren Asbjørn Brekke har alltid et bredt smil og en god latter på lager. Foto: TVNorge Vis mer

«Jul i Blodfjell»

Fjorårets julekalender fra TVNorge var inspirert av krim-sjangeren og tittelen var en parodi på «Jul i Blåfjell». Mange av karakterene var inspirert av figurer fra skrekkfilmen «Ondskapens hotell». Komiker Kevin Vågenes spiller flere av rollene.

Familien Soot samles på et høysfjellhotell i jula. De er alle ute etter sin andel av onkelens arv, men får den ikke om de forlater hotellet før julaften. En etter en begynner gjestene å dø.

KRIM: Trond Fausa Aurvåg spiller dektektiven Svein i «Jul i Blodfjell». Foto: TVNorge
KRIM: Trond Fausa Aurvåg spiller dektektiven Svein i «Jul i Blodfjell». Foto: TVNorge Vis mer

«Juleølkalenderen»

«Juleølkalenderen» er ny i år og sendes på Max. Det er gjengen fra «I kveld med YLVIS» som er med i serien.

I løpet av en kveld tester Bård og Vegard Ylvis, Calle Hellevang-Larsen, Magnus Devold og Ole Martin Alfsen 24 juleøl. Jo lenger ut i desember de kommer, jo fullere blir gjengen.

BERUSET UNDERHOLDNING: Gutta blir mer og mer beruset for hver episode. Foto: TVNorge
BERUSET UNDERHOLDNING: Gutta blir mer og mer beruset for hver episode. Foto: TVNorge Vis mer

Amerikansk inspirert

TV3 har bare vist en norsk julekalender på tv. «Tjuefjerde» kom i 2005, og var også en komiserie med tydelige parodier.

«Tjuefjerde»

Julekalenderen «Tjuefjerde» er inspirert av den amerikanske spenningsserien «24».

På lillejulaften mottar Senter for trusler og andre utfordringer en drapstrussel mot julenissen. Nå har agent John Buer bare 24 timer på å løse saken – og redde jula.

THRILLER: Kim Haugen spiller agenten John Buer som må redde julenissen, spilt av Nils Ole Oftebro Foto: TV 3
THRILLER: Kim Haugen spiller agenten John Buer som må redde julenissen, spilt av Nils Ole Oftebro Foto: TV 3 Vis mer

Stem på din favorittjulekalender her:

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer