Her er alle heltene

Nå gjelder det bare for «Heroes» å ikke gå i «Lost»-fella.

EN SMØRBLID JAPANER som som forflytter seg i tid og rom. En heiajente som kaster seg fra ti meters høyde, uten å pådra seg så mye som en skramme. Og en morderisk stripper.

Dette er deler av det store persongalleriet i «Heroes» - den nye, amerikanske superserien som ukentlig tiltrekker seg rundt 16 millioner seere i USA. Her spiller Sendhil Ramamurthy den indiske genetikeren Mohinder Suresh.

SKUESPILLEREN, som er født i Chicago av indiske foreldre, mener selv - med rette - at han har den dølleste rollen i serien.

-  Jeg var så skuffa da jeg leste manus for første gang. Her har du karakterer som kan fly, lese andres tanker og gå gjennom dører. Og hva kan jeg? Absolutt ingenting, sier Ramamurthy.

-  Men etter noen måneder på settet, har jeg funnet ut at dette er drømmejobben. Scenene som krever spesialeffekter tar evigheter å spille inn. Jeg kan som regel bare troppe opp og levere replikkene mine.

SUPERHELTENE i «Heroes» blir i løpet av den første sesongen konfrontert med sine spesielle evner. Og det haster at de lærer seg å bruke dem riktig. Trusselen om en atombombe henger over Manhattan, og heltene må komme sammen om de skal forhindre katastrofen.

Men stopp en hal. Dette vet du kanskje allerede?

-  Jeg var i Europa i forrige uke, og ble ofte stoppet på gata av fans som hadde sett serien. Den er ikke sendt på tv hos dere ennå, ikke sant?

HVERDAGSHELTER: TV-serien «Heroes» har gjort suksess i USA, og begynte denne uka på Canal Plus. Foto: SCANPIX
HVERDAGSHELTER: TV-serien «Heroes» har gjort suksess i USA, og begynte denne uka på Canal Plus. Foto: SCANPIX Vis mer

-  Nei, bare i noen få land.

-  Folk laster den ned, ikke sant. Vel, jeg fordømmer det ikke om det er noen som ikke klarer å vente. Når man har en serie av en så høy kvalitet er det bare positivt at ryktet spres. Samtidig skjønner jeg at studiofolka, som har brukt mye penger, er litt mer bekymret, sier Ramamurthy.

PENGER, JA. «Heroes» er enda et eksempel på den stormannsgalskapen som råder i amerikansk tv-bransje for tida, der en enkelt episode av en serie ofte har budsjett på størrelse med sju-åtte Liv Ullmann-filmatiseringer.

Kanalene slåss om seriene alle vil se, men av de som hadde premiere i høst er det trolig bare et fåtall - blant dem «Ugly Betty», «Shark» og «Heroes» - som kan være helt sikre på å få fortsette en god stund til.

Serieskaper Tim Kring er i hvert fall selvsikker. Til LA Times sier han at han allerede har lagt planer for fem nye sesonger.

-  Jeg aner ikke noe om hva som planlegges for serien ut over de scenene jeg nettopp har spilt inn. Vi har signert kontrakter for seks år, men vi kan også være ute i morgen - om Tim får lyst til å ta livet av karakteren.

KRING ER en veteran i amerikansk tv-bransje, som tidligere har jobbet med serier som «Chicago Hope» og «Crossing Jordan». Med seg på «Heroes»-laget fikk han Jeph Loeb, som blant annet hadde skrevet en rekke «Batman»- og «X-Men»-tegneserier før han begynte å jobbe med tv. Det siste showet han jobbet med var «LOST».

Nettopp «LOST» nevnes ofte i forbindelse med «Heroes». Seertallene for førstnevnte går jevnt nedover parallelt med at de går oppover for sistnevnte, og det er mange likheter mellom de to seriene - både i forhold til handling og karaktertyper.

MEN RAMAMURTHY insisterer på at «Heroes» ikke vil gå i den samme fella som «LOST» gjorde.

-  Tim er en veldig god venn av Damon Lindeloff, som er produsenten for «LOST», og jeg tror de har snakket mye sammen. Jeg har forstått det slik at mange av «LOST»-seerne reagerer på at mysteriene hoper seg opp, og at mange har mistet troa på at det noen gang kommer et svar på hvorfor de er på øya. Våre manusforfattere har derfor vært veldig bevisst på at man skal komme tydelig nærmere en løsning for hver episode.

«\'HEROES\' KOMMER til å tiltrekke seg et publikum som er lojalt, men kanskje ikke så veldig stort», skrev USA Today ved premieren i september.

De trampet åpenbart i klaveret, men Ramamurthy forstår godt at mange trodde «Heroes» kom til å bli en smal serie. I svake stunder trodde han det selv.

-  Et show som «Heroes» hadde ikke kunnet fortsette om vi bare hadde et lite kjernepublikum, fordi det er så dyrt å lage, men samtidig tror jeg aldri serien hadde nådd så bredt om vi ikke hadde hatt en kjerne av ivrige fans som sørget for å fortelle andre om oss. Derfor er det livsviktig å beholde kjernen framover også, sier han.

NØKKELEN TIL nerdenes hjerter har vært å gjemme et utall referanser til tidligere science fiction-filmer og tegneserier i serien, men samtidig kamuflere referansene så godt at de for utrente øyne går naturlig inn i handlingen.

- For de fleste er dette en vanlig dramaserie. Karakterene sliter med helt vanlige problemer - med å bli akseptert, med relasjoner til familie og med å bli elsket. At de i tillegg kan gjøre massevis av kule ting, er bare en bonus.


Canal+ har kjøpt inn rettighetene til å vise «Heroes» først i Norge, og startet med første episode onsdag. NRK vil sende serien fra høsten av.

GLADE GUTTER: Fra venstre: Sendhil Ramamurthy (spiller Mohinder Suresh), Masi Oka (spiller Hiro Nakamura) og Greg Grunberg (spiller Matt Parkman).
HEIAJENTE: Hayden Panettiere spiller cheerleaderen Claire Bennet.