Her er alle vinnerne

Reese Witherspoon vant, underdog slo «Brokeback Mountain». Les alt om vinnerne!

(Dagbladet.no): En liten bombe ble sluppet til slutt da «underdogen» «Crash» fikk den gjeveste oscaren av dem alle: Prisen for beste film. Produsent Paul Haggis og Cathy Schulman mottok prisen som ble utdelt av selveste Jack Nicholson. 

Det var ikke første gang «Crash» ble gjort stas på i natt. Uma Thurman hadde tidligere hatt gleden av å dele ut prisen for beste originalmanus. 

Manusforfatterene Paul Haggis og Bobby Moresco tok villig imot. Ikke nok med det: Før dem hadde Hughes Winborne allerede hanket inn prisen for beste filmklipping. Arbeidet som lå til grunn for utdelingen ble gjort på nettopp filmen «Crash». 

Stjernespekket

George Clooney tok ble tildelt den aller første statuetten under nattens Oscar-sirkus. Prisen for beste mannlige birolle fikk han for sin opptreden i «Syrian». Det var Nicole Kidman som overrakk hedersbeviset.

Hun var ikke den eneste stjernen som delte ut priser i natt.

Morgan Freeman, Tom Hanks, Salma Hayek, Queen Latifah, Jennifer Lopez, Keanu Reeves, Will Smith, Meryl Streep, Hilary Swank, Charlize Theron, Uma Thurman, Naomi Watts, Owen Wilson, Jamie Foxx, Clint Eastwood, Jennifer Aniston, George Clooney, Sandra Bullock og Will Ferrell belønte filmbransjens største navn. 

George Clooney ble førstemann ut, og uttalte blant annet at han var stolt av å «bli en del av akademiet».  

DRØMMENES TEATER I NATT Foto: Scanpix
DRØMMENES TEATER I NATT Foto: Scanpix Vis mer

Høygravide Rachel Weisz stakk av med statuetten for beste kvinnelige birolle.

Tallet var tre
Den mye omtalte «Brokeback Mountain» høstet ikke uventet en liten haug med statuetter. Den første hentet Gustavo Santaolalla for «beste filmmusikk», deretter ble manusforfatterne Larry McMurtry og Diana Ossana beæret med oscaren for beste tilpassede manus.

Snart kom også den tredje statuetten til den uortodokse cowboy-filmen. Tom Hanks hadde gleden av å overrekke selveste regi-prisen til Ang Lee for hans arbeid.

«King Kong» karret også til seg tre priser. Filmen om kjempegorillaen kan krone seg med titlene «beste spesialeffekter», «beste lydmiksing» og «beste lydklipping». 

Det var knyttet store forhåpninger til storfilmen «Geisha». Også her ble antallet statuetter tre. Filmene fikk prisen for beste kostymer, best foto pluss at den havnet øverst i sjangeren «art direction».

Kort-, animasjon- og dokumentarfilm 

«Wallace & Grommit og varulvkaninens forbannelse» fikk prisen for beste animasjonsfilm.  

Regissør Martin McDonagh mottok prisen for beste kortfilm med sitt verk «Six Shooter». Også innenfor kortfilmsjangeren blir det delt ut en egen pris for de animerte filmene. Her

var det «The Moon and the Son: An Imagined Conversation», laget av John Canemaker og Peggy Stern som vant.

Både «God sleeps in Rwanda» og «The Mushroom Club» var blant de nominerte i sjangeren dokumentar-kortfilm, men «A note of triumph: The Golden Age of Norman Corwin» stakk av med seieren.

Publikumsuksessen «Pingvinenes marsj» ble kåret til beste dokumentarfilm.

Hovedroller

Prisen for beste kvinnelige hovedrolle tilfalt Reese Witherspoon for hennes rolle som Johnny Cashs store kjærlighet i filmen «Walk the Line».

Oscaren for beste mannlige hovedrolle havnet i nevene til Philip Seymore Hoffman, for hans rolltelkning av Truman Capote i filmen som ganske enkelt bærer navnet «Capote».

Prisen for best make-up-gikk til «Narnia: Løven, heksa og klesskapet».

Beste ikke-engelskspråklige film ble «Tsotsi» (Sør Afrika).

Ærespris

Det var også rom for en ærespris midt i det hele. Det var seniorregissør Robert Altmann som ble gjort stas på denne gang. Han har sittet i regissørstolen siden 1951, da han debuterte med filmen «Modern Football». Seinere har han levert mer kjente titler som blant andre M.A.S.H., The Player og Short Cuts.

81-åringen lovte at dette ikke skulle markere slutten på hans karriere.

- Jeg vil holde på i 40 år til, sa Altmann da han mottok prisen.

Politisk korrekt Oscar

Homofili, fordommer, litteratur og politikk dominerte blant årets Oscar-vinnere og nominerte. 

De fem filmene som var nominert til årets film; «Brokeback Mountain», «Crash», «Good Night, and Good Luck», «Munich» og «Capote» handler alle om seriøse temaer.

«Brokeback Mountain» handler om homofil kjærlighet mellom to comboyer. «Munich» om jakten på de som drepte israelske gisler under OL i München, og agentens moralske kvaler mens han henretter én etter én. I vinneren «Crash» blir seerne konfrontert med alle sine fordommer, frykt og raseri i storbyen.

En politisk tid

I tillegg var Felicity Huffman nominert som beste skuespillerinne i «Transamerica», der hun spiller en transseksuell på reise med sin sønn. Rachel Weisz fikk prisen for beste birolle for sin innsats i «The Constant Gardener», som handler om et farmasøytisk selskaps tvilsomme praksis i Afrika.

Alt i alt et knippe filmer langt unna de romantiske komediene og enkle actionfilmene som har vært på plakaten tidligere år.

Dave Karger i Entertainment Weekly mener filmindustrien speiler tiden vi lever i.

- De siste årene har vært veldig politiske. Det har vært mange store politiske hendelser og det er en politisk levende tid her i USA. Jeg tror filmindustrien har reagert på dette, sier Karger til CNN.

Alle fakta fra Oscar-natta finner du her.

GLAD GUTT: George Clooney avbildet med prisen for beste mannlige birolle.
CAPOTE: Philip Seymour Hoffman var favoritt til å vinne prisen for beste hovedrolle for sin innsats i Capote. Og ganske riktig ble den høythengende statuetten hans.
CRASH: Filen vant blant annet prisen for beste film. Matt Dillon var nominert for sin skuespillerprestasjon, men nådde ikke opp.
BROKEBACK MOUNTAIN: Heath Ledger spilte forelsket homofil og ble belønnet med nominasjon for beste hovedrolle. Filmen var nominert til hele åtte priser, men måtte nøye seg med tre.