Her er alt du vil vite om fildeling i Norge

Se dokumentaren «Urospredere».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For alle som er opptatt av kultur og/eller teknologi, er fildeling et tema man blir tvunget til å forholde seg til.

Dette var også utgangspunktet til filmteamet bak «Urospredere» - en norsk dokumentar om fildeling, laget av en gjeng amatørfilmskapere med regissør Simon Valvik (21) og prosjektleder Asbjørn Engedal i spissen.

I dag morges hadde den premiere på datatreffet The Gathering. Nå viser også Dagbladet.no filmen i sin helhet.

- Positivt overrasket
Dagbladet.no har dekket arbeidet med filmen ved flere anledninger, blant annet da filmteamet intervjuet Harald Zwart i juni i fjor.

Vår teknologikommentator Jan Omdahl var også i debattpanelet da filmen hadde førpremiere i Oslo for kort tid siden.

- Var positivt overrasket etter førpremieren på Urospredere forleden. Ganske balansert film om fildelingsproblematikk, dog med en understrøm, tvitret @janomdahl etterpå.

Målet har også vært å gi en balansert framstilling av fildelingsspørsmålet, har regissør Simon Valvik tidligere uttalt til Dagbladet.no.

- Målet er at partene skal forstå hverandre bedre. Kanskje kan advokat Espen Tøndel, som jobber mot fildeling, få forståelse for noen av motpartens argumenter. Og fildelerne må forstå at Tøndel gjør jobben sin, og at det ikke nytter å sende drapstrusler til ham.

I tillegg til Zwart er kulturminister Trond Giske, The Pirate Bays Peter Sunde, Aslak Hartberg fra Klovner i kamp og advokat Espen Tøndel blant dem intervjues (se komplett liste her).

Ufrivillig komisk
Teknologinettstedet Teknofil.no har anmeldt «Urospredere».

Kommentator Ole Morten Knudsen erklærer seg imponert over dens tekniske kvalitet, men synes det blir litt vel mange aktører og argumenter:

«Dokumentaren Urospredere forsøker å favne alle disse i løpet av en knapp time, resultatet blir at de aldri makter å grave seg dypt ned i noen av dem. Resultatet blir da en ypperlig oppsummering av diskusjonen rundt ulovlig fildeling så langt i Norge, men noe nytt i debatten bidrar den ikke med», skriver Knudsen.

Han synes at noen av argumentene til musikkbransjen blir ufrivillig komiske:

«Spesielt når formann i Fono, Larry Bringsjord mener musikkbransjen har erkjent at de har vært trege med å tilpasse seg. Kan ikke da alle bare slette platene de har lastet ned og begynne på nytt, spør han. For han selv er helt sikkert dette et fornuftig spørsmål. Satt på lerretet blir det vanskelig å ikke trekke på smilebåndet.».

Hva synes du om filmen? Gi terningkast og skriv din anmeldelse i kommentarfeltet under.

Eller du kan tvitre dine synspunkter under hashtagen #urospredere

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer