Her er anmeldelsene av årets Grand Prix-låter!

ARILD RØNSEN ANMELDER GRAND PRIX

KROATIA

har en melodi som handler om solen - kanskje. En gørr kjedelig ballade. Intet mer. Intet mindre. Men pompøst nok.

HELLAS

må vi nå ha mer midtempo-sanger? Blondine, OK.

FRANKRIKE

technopop - og alt var selvfælgelig framført liv... Barhoda, farget babe. Som Jostein Pedersen sa: Hun tør å ta uventede sjanser!

SPANIA

hva kan jeg gjøre uten deg...? NRK: Man skal aldri undervurdere en latinsk ballade... Skrevet omtrent samtidig med «Voi Voi».

SVEITS

det er bare ikke mulig å stille i latec-kjole - og synge på tyske!

SLOVAKIA

konturløst, dette begynner å bli kjedelig.

ISRAEL

å komme fra et så turbulent strøk - med en så til de grader mediocre låt. Det kunne vært et poeng i seg sjøl, men.. nei.

TYSKLAND

en klar favoritt. Det gjelder å ta evenementet for hva det er. Black Sabbaths Ozzy Obsbourne kan umulig være mer enn 20 år!

MALTA

tredjeplass fra 1992 som beste plassering til nå. Den ferme frue vil neppe endre dette i positiv retning. En slurvete musical-låt.

UNGARN

«morgendagen blir ikke blå»; - bluesinspirert, ifølge Pedersen. Og. Det er alltid sånn at man bare tro på vokalisten... stadig ifølge Pedersen. Full Ray Charles! Men håret er Michael Bolton! Eller er'e Jan Høyland?! Stasi? - Og, stadig ifølge Pedersen: Tenk om HAN hadde fått lov å synge på engelsk... Poeng for munnspillsolo.

SLOVENIA

skal vi tippe at hestehale på menn fortsatt er nymotens langt øst i det kommende EU? Tragisk.

IRLAND

og plutselig høres klart og tydelig at man befinner seg i et land der man faktisk til daglig steller med pop - slik vi kjenner begrepet. Et alt for kalkulert «stikk» (det partiet som ligger mellom versene og refrengene). Denne dama må være sendt til finalen for at irene skal være helt sikre på ikke å vinne - slik en av våre festvenner for kvelden sier det. Grand Prix er gøy, skjønner du?

PORTUGAL

var dette en sang? Sorry - og jeg tror ikke det handler om konsentrasjonssvikt.

ROMANIA

introdusert av bilder som «viser britenes fascinasjon av havet». En alldeles nydelig vokalist, men... hun drukner i introduksjonen til sangen som skal framføres av representanten for vertslandet.

ENGLAND

GP-historiens beste land - where are you? Janet Jackson-look a like, rett ut sagt en stilig sanger. Åpenbart influert av både tradisjonell gospel og nymotens Aqua-pop. En sikker vinner? Neppe.

KYPROS

«Genesis»? La oss håpe Peter Gabriel ikke bivåner. En tradisjonell «Euro-ballade». Poeng for å finne tonen til det nakne pianokompet helt mot slutten.

NEDERLAND

sjefen for «Stjerner I Sikte» 1997. Det må jo gå bra. Rutinert framført, en absolutt topplåt i denne sammenhengen. Hun kommer fra verdens beste by, et faktum som høres meget godt.

SVERIGE

for en gangs skyld en artist som synger rent, om vi skal tro NRKs i denne sammenheng vel bevandrede kommentator. Et storslagent, nærmest John Barry/James Bond-aktig arrangement - i det minste i refrengene. OK, men ingen vinner - og veldig langt unna nivået til Per Gessle.

BELGIA

hyggelig - og en svært sjarmerende sangerinne. Det holder til en plassering omtrent som de vil havne på i fotball-VM. Midt på treet.

FINLAND

«vi skal åpne oss for landskapene inne i oss»... ris på bare rumpa i badstua? For første gang høres Finlands bidrag ikke ut som noe semi-russiske greier, men...

NORGE

«Lars har gjort det skarpt blant det kvinnelige publikum»... hæh? Fire dager gammelt skjegg?!? Jeg mener; er ikke George Michael bura inn? En urtypisk svensk pop-låt! Et faktum som strengt tatt diskvalifiserer, men OK: Vel blåst, Lars!

ESTLAND

ærlig talt. Land nr. 23, ifølge Pedersen. Livet er for kort.

Vi skal til land nr. 24:

TYRKIA

og intet sete i Istanbul var tørt. Høy Michael Bolton-faktor, hvilket ikke nødvendigvis resulterer i poeng på vår børs.

MAKEDONIA

en sliten Eglesias-kopi - med en enda mer sliten sang i ermet. Det hjelper definitivt ikke at koret synger surt. Kveldens absolutte nadir - og det sier faktisk ikke så reint lite.

...og husk at du ikke kan stemme på ditt eget land.

Thank you and goodnight,
best wishes from the PULS/Dagbladet jury

Arild Rønsen, Håkon Moslet og Line Fransson