FAVORITT: «Play» viser harde maktspill barn imellom.
FAVORITT: «Play» viser harde maktspill barn imellom.Vis mer

Her er anmeldernes favorittfilmer

Dagbladets filmanmeldere Mikael Godø og Inger Merete Hobbelstad har valgt ut sine favoritter fra 2012.

Mikael Godøs favoritter:

1. «Play» (Sv. Regi: Ruben Östlund)  Et rystende realistisk formeksperiment. De improviserende amatørskuespillerne som fyller hovedrollene i «Play», skaper en smertefullt virkelighetsnær handling som dreier seg mer om tidløs maktkamp enn etniske konflikter.
2. «Searching for Sugar Man»
(Sv./brit. Regi: Malik Bendjelloul) Musikkdokumentar om Sixto Rodriguez, som ga ut to plater i USA på begynnelsen av 70-tallet. Forventningene var store, men han floppet totalt. I stedet ble han superstjerne i Sør-Afrika, uten å vite om det.
3. «Muldvarpen»
(Brit. Regi: Tomas Alfredson) Den kalde krigen servert i dystre 70-tallsfarger, der spioner i dress sitter på diverse kontorer og lurer på hvem som er forræderen blant dem. Gary Oldman spiller George Smiley med følsomt steinansikt.
4. «The Avengers»
(Am. Regi: Joss Whedon) «The Avengers» er en kraftpakke av action og superheltemot, der Joss Whedon på imponerenede vis klarer å holde styr på alle trådene i manus.
5. «Operasjon Argo»
(Am. Regi: Ben Affleck) Ben Affleck overbeviser stort i sitt tredje forsøk som regissør. «Argo» er en seriøs politisk thriller full av humor, lagt til 1979 og gisselkrisa i Teheran.
6. «Take this Waltz»
(Can. Regi: Sarah Polley) Michelle Williams må velge mellom kokebokforfatter Seth Rogen og en kjekkas med rickshaw i denne vare og dypt rørende kjærlighetshistorien fra Toronto.
7. «The Perks of Being a Wallflower»
(Am. Regi: Stephen Chbosky) En sår hyllest til tenårene. Emma Watson, Ezra Miller og Logan Lerman er svært gode og lokker fram tårene hos mange som en gang var 16.
8. «Min søster»
(Sveits. Regi: Ursula Meier) Simon er en 12 år gammel skityv i de sveitsiske alpene som lengter etter mor. Ursula Meiers andre kinofilm er et gripende drama som byr på store overraskelser underveis.
9. «Palme»
(Sv. Regi: Kristina Lindström og Maud Nycander)  En både lærerik og rørende dokumentarfilm om Skandinavias mest elskede og hatede politiker. Mange unike arkivopptak.
10. «Tyrannosaur»
(Brit. Regi: Paddy Considine) Joe (Peter Mullan) tyranniserer sine omgivelser i Paddy Considines regidebut. «Tyrannosaur» er en intens og brutal fortelling som styrer unna elendighetens klisjeer.

Inger Merete Hobbelstads favoritter:

1. «Amour»
(Fr./østerr. Regi: Michael Haneke).
Årets sterkeste film. Emmanuelle Riva og Jean-Louis Trintignant skinner som den sofistikerte musikklærerinnen som sakte forsvinner fra seg selv, og ektemannen som blir redusert fra partner til pleier.

2. «Muldvarpen»
(Brit. Regi: Tomas Alfredson)
Saktegående, sitrende og uhyre stilsikker spionfilm fra et heller famlende kapittel av den kalde krigen, med Gary Oldman som et melankolsk nav i rollen som George Smiley.

3. «Take This Waltz»
(Can. Regi: Sarah Polley)
Den litt for evige trekant er et velbukt filmmotiv, men Sarah Polley behandler sin med større klokskap enn mange. Samliv og seksualitet håndteres som de forvirrende, skjøre og vanskelige størrelser de vitterlig er.

4. «Play»
(Sv. Regi: Ruben Östlund)
I grå, rolige bilder, under et tynt teppe av hverdagsprat, bølger maktkampene i filmene til Östlund. Denne gang er det kriminelle guttegjengers manipulering av sine barneofre som kommer ubehagelig nær.

5. «Moonrise Kingdom»
(Am. Regi: Wes Anderson)
Inderlighet balanseres mot utstudert distanse når Wes Anderson går tilbake til barndommens paradis og på sitt naivistiske vis forteller om to forelskede tolvåringer og de hjelpeløse voksne som omgir dem.

6. «Skyfall»
(Br. Regi: Sam Mendes)
Både James Bond og filmserien om ham gjenfinner elegansen i «Skyfall», som binder sammen filmenes fortid og fremtid på en original, hardtslående og ambisiøs måte. Nye, unge hipster-Q (Ben Whishaw) er et funn.  

7. «The Avengers»
(Am. Regi: Joss Whedon)
Idet superheltsjangeren var i ferd med å synke sakte i en hengemyr av selvhøytidelig pompøsitet, kommer en velskreven, veldreid popcornfilm og bringer moroa tilbake.

8. «The Hunger Games»
(Am. Regi: Gary Ross)
Mørke fremtidsvyer, spiss realitysatire, heftig høypulsaction og allusjoner til Romerriket går smidig sammen i det som burde blitt en kakofoni, men ender som kammermusikk.

9. «Piratene»
(Br. Regi: Peter Lord og Jeff Newitt)
Aardman-studioets pirater er modellert med tindrende barnlig uttrykksfullhet, erkebritisk underdrevne i replikkføringen og i det store og hele til å spise opp.

10. «På veien til Buenos Aires»
(Arg. Regi: Pablo Giorgelli)
En støvete perle med minimal handling og holdt spill, men desto større følsomhet. Det eneste som skjer, skjer mellom en mann og en kvinne i en lastebil. Men det er fjetrende.

FAVORITT: «Amour» er både nådeløs og nydelig.
FAVORITT: «Amour» er både nådeløs og nydelig. Vis mer