Her er appene som lærer barna å lese

Men forbered deg på kjøpemas.

LES SELV: Med appen «Leseland» vil Samlaget lære barna å lese selv.
LES SELV: Med appen «Leseland» vil Samlaget lære barna å lese selv. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En gang i måneden omtaler vi barnebokapper i Dagbladet. Her kan du se hvilke vi skrev om forrige måned.

BARNEBOKAPPER: Jeg har lenge ment at samleapper for barnebøker, som du laster ned gratis og så kjøper én og én bok inne i appen, er en skikkelig uting.

Her er appene som lærer barna å lese

Er barna små, vil de ikke skjønne forskjellen på bøker du alt har kjøpt og bøker du må betale for, og foreldrene kan vente seg et evinnelig mas. Det hjelper ikke at in app-kjøpene er passordbeskyttet. Dette er den sleipeste form for reklame, som norske barneprodukter burde holdt seg langt unna.

Likevel ser forlagene ut til å ha bestemt seg for at dette er framtida. Nylig har både Gyldendal og Samlaget kommet med hver sin bokhylle-app, med enkle bøker egnet for lesetrening.

«Lesestart»

Gyldendal
Passer for Ipad.
Alder: 6+

Leserne bryr seg ikke om hvilke forlag bøkene kommer fra, og for dem hadde det vært mer praktisk med én app enn mange ulike. Men ser vi bort fra det, og kjøpemaset, har appene mye positivt for seg.

Lesestart
Gyldendals «Lesestart»-app skiller seg positivt ut ved at bøkene du har kjøpt og bøkene som er til salgs er ordnet i to ulike bokhyller, og sistnevnte må klikkes på for å komme ordentlig til syne. Du får én gratis bok, Sverre Henmo og Øyvind Torseters underfundige «Ha deg vekk», og kan kjøpe de resterende 14 bøkene i Lesestart-serien. Alle retter seg mot barn som holder på å lære seg å lese.

Tekst og bilder ledsages av langsom og tydelig høytlesning, som gjør det lett å følge med i teksten. Men hvorfor har ikke appen en egen knapp for å skru av lyden og lese helt selv?

Leseland
Samlagets tilsvarende app heter «Leseland». Den fåes til både Ipad, Android og Windows 8, et stort pluss! Bøkene er også inndelt i fire nivåer og når barn med ulike ferdigheter. Startsida er artig utformet som en sliten skolebokhylle (Hva er det forresten med lampefetisjen til apputviklerne? Dette er en av flere bokhylle-apper med en komplett unyttig lysbryter-effekt.).

Her er appene som lærer barna å lese

Du får én gratisbok, «Sola og vinden» av Mairi MacKinnon og Francesca Di Chiara, og kan kjøpe sju til. Kjøpte bøker står side om side med bøker til salgs. Nivå én har svært lite tekst og en smart «les med meg»-funksjon, der innleseren leser uvanlig sakte, og ordene markeres underveis. Nivå fire forutsetter at barna kan lese nokså godt. Du kan ellers skru av og på lydeffekter, velge om teksten skal synes eller ikke, spille inn egen høytlesning eller kaste terning på boka.

Leseland-serien til Samlaget inneholder bare oversatte bøker, mens Gyldendals Lesestart-bøker er laget av norske forfattere og illustratører. Samlagets bøker er på nynorsk, Gyldendals på bokmål. Men alle er gode fortellinger som fungerer godt til det pedagogiske formålet.

«Leseland»

Samlaget
Passer for Ipad, Android og Windows 8.
Alder: 5+ (flere nivåer)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer