NY NANO: En ny iPod nano med multitouch-skjerm var blant Apple-nyhetene Steve Jobs presenterte i kveld. Foto: SCANPIX
NY NANO: En ny iPod nano med multitouch-skjerm var blant Apple-nyhetene Steve Jobs presenterte i kveld. Foto: SCANPIXVis mer

Her er Apple-nyhetene

Ny Apple TV, og en iPod du kan bruke som armbåndsur.

||| I kveld var det tid for en ny tur inn i Apple-sjef Steve Jobs' «reality distortion field», dette spesielle energifeltet som får teknologimedier og Apple-entusiaster til å kaste seg begjærlig over selv den minste nyhet fra selskapet.

Invitasjonen til kveldens produktpresentasjon var illustrert med en kassegitar med hull formet som en Apple-logo. Det skapte visse forventninger om en musikkrelatert lansering. Skulle Apple endelig lansere en Spotify- og Wimp-dreper, i form av en abonnementstjeneste for musikk i iTunes?

Som vanlig gikk ryktebørsen varm med forhåndsspekulasjoner, blant annet om en ny iPod nano, en ny versjon av medieboksen Apple TV, ny programvare til Mac og operativsystemet iOS 4 for iPad.

Fasit viste seg å være denne, i den rekkefølge nyhetene blir lansert:

• En oppdatering av det mobile operativsystemet til iOS 4.1, med feilrettinger, HDR-bilder, HD-video, leie av TV-show og «Game Center» med flerspillermodus som lar deg spille spill over nettet med venner, sammenlikne high scores, lister og så videre.

•En forhåndstitt på iOS 4.2. Kommer også for iPad, med trådløs utdkrift fra iPhone og iPad, AirPlay som lar deg streame musikk og andre mediefiler trådløst i huset.

En ny generasjon iPoder, etter 275 millioner solgte av tidligere modeller:

•Ny iPod shuffle, igjen med knapper etter at forrige modell mistet disse.

GAGA: Nye iTunes 10 lar deg bli «venn» med Lady GaGa og se hva slags musikk hun hører på. Er det for sent og for lite fra Apple på den sosiale musikkfronten?
GAGA: Nye iTunes 10 lar deg bli «venn» med Lady GaGa og se hva slags musikk hun hører på. Er det for sent og for lite fra Apple på den sosiale musikkfronten? Vis mer

• Ny, bitteliten iPod nano med multitiouch berøringsskjerm, 46% mindre og 42% lettere, 24 timers batterilevetid. Analog klokke, så du kan bruke den som armbåndsur.

En typisk Apple-genistrek.

•Ny iPod touch: Tynnere, lettere, høyoppløst retina-display som på iPhone 4, A4-prosessor, gyro, FaceTime videosamtaler med forovervendt kamera, GameCenter, 40 timers batterilevetid ved avspilling.

iTunes 10, med Ping, en tjeneste som lar deg følge med på hva venner og favorittartister holder på med.

Åpenbart inspirert av de mange sosiale musikktjenestenes scrobbling, og delingsfunksjonene til streamingtjenester som Spotify. Ifølge Jobs: "it's sort of like Facebook and Twitter, meet iTunes". Nå ja. Her kan man vel trygt si at Apple er sent og halvhjertet på banen. Du kan følge, og bli fulgt. Du velger selv om du vil være følgbar.

Ping er også tilgjengelig på iPhone og de andre mobile enhetene

Nye iTunes er tilgjengelig fra i kveld - men noen streamingtjeneste for musikk fikk vi ikke.

•Ny Apple TV: Den etterlengtede oppfølgeren til medieboksen Apple TV, som lenge har vært et stebarn i Apples produktutviklingsprogram. Den nye er bitteliten, og sort.

MINDRE MEDIEBOKS: Nye Apple TV er liten, og billig. Men er den åpen og fleksibel nok? Foto: APPLE
MINDRE MEDIEBOKS: Nye Apple TV er liten, og billig. Men er den åpen og fleksibel nok? Foto: APPLE Vis mer

HDMI, optisk lyd, ethernet og wifi. Nye Apple TV byr bare på leie, ikke kjøp av film og TV. 4.99 for nye filmer, samme dato som på DVD. TV-episoder til 99 cent. Kompatibel med streamingtjenesten Netflix. Men er den åpen og fleksibel nok? Umiddelbart ser det ikke slik ut.

Apple TV vil koste 99 dollar i USA - det er billig! Tilgjengelig i løpet av ca. 4 uker.

Men kommer innholdet - altså film og tv - til Norge nå? Det er spørsmålet for oss i bakevja - om man da ikke har ordnet seg med amerikansk iTunes-konto.


P.S. For første gang siden 2005 bød Apple også på direkte videoooverføring av begivenheten, trolig som en reaksjon på at Steve Jobs forrige produktpresentasjon, av Iphone 4, ble delvis mislykket fordi livebloggerne i salen opprettet så mange wifi-nettverk og brukte så mye båndbredde at Jobs ikke kom på nett under noen av sine demonstrasjoner.

Streamingen foregikk - eller skulle ha foregått - via Apples HTTP Live Streaming, og var dermed bare tilgjengellig for brukere av en Mac med operativsystemet Snow Leopard, iPhone, iPod touch eller iPad. Selv ikke Apples egne kunder med eldre datamaskiner uten Intel-prosessor eller med en eldre versjon av operativsystemet Mac OS X, kunne følge moroa. Apples kringkastingskonsept utestenger med andre ord omlag nitti prosent av internettbefolkningen - og enda noen til ettersom Apple slet med å møte etterspørselen.

Kanskje noe å lære av dette, Steve Jobs?

Oppdatert: Undertegnede oppdaget, litt for sent, at løsningen krever nettleseren Safari. I Firefox ble det derfor ingen video på meg - og heller ingen beskjed fra systemet om hva som var galt.

Saken oppdateres fortløpende.

MINDRE NANO: Nye iPod nano er liten, men med multitouch berøringsskjerm. Foto: APPLE
MINDRE NANO: Nye iPod nano er liten, men med multitouch berøringsskjerm. Foto: APPLE Vis mer