Her er Apples nye topptelefon med fingersensor

Og en litt plæstikk for deg som vil spare penger.

NY MODELL: Apples produktsjef Phil Schiller viser fram den nye iPhone-modellen, 5S. Foto: AP/Scanpix
NY MODELL: Apples produktsjef Phil Schiller viser fram den nye iPhone-modellen, 5S. Foto: AP/ScanpixVis mer

LES OGSÅ: Mine førsteinntrykk av iOS 7

Apple-ledelsen hadde åpenbart ikke fått med seg at Norge spilte viktig VM-kvalik mot Sveits, og la kveldens lansering av sine siste produktnyheter til klokka 19 norsk tid, på Apple-campusen i Cupertino. Som vanlig var det toppsjef Tim Cook som styrte showet, skjønt så mye show har det ikke vært på disse tilstelningene siden Steve Jobs' bortgang.

Som varslet på ryktebørsen, lanserte Apple to nye iPhone-modeller i kveld. Ingen av dem var av et kaliber som kan kalles revolusjonerende.

Toppmodellen var som ventet 5S, en videreutvikling av dagens modell. Et nytt fargevalg i en slags champagne/gulltone skal appellere til dem som liker bling, mens de mer teknologiinteresserte fristes med en ny og raskere A7-prosessor med 64 bits-arkitektur, og alle apps og iOS 7 bygget om for 64 bits prosessering. Opp til dobbelt så rask som forgjengeren, hevder Apple.

DEN FORGJETTEDE KNAPPEN: Hjem-knappen på nye iPhone 5S fungerer også som sensor saom leser av eierens fingeravtrykk. Foto: Apple
DEN FORGJETTEDE KNAPPEN: Hjem-knappen på nye iPhone 5S fungerer også som sensor saom leser av eierens fingeravtrykk. Foto: Apple Vis mer

Batterilevetiden skal være på nivå med dagens modell. Vi som opplever at telefonen trenger lading før arbeidsdagen er over, hadde nok ønsket oss atskillig mer.

Hovedkameraet er kraftig forbedret, med fem-elementers linse, f/2.2 blender og 15 prosent større bildebrikke. Plassen brukes til større piksler, ikke flere. Det skal gi mer lys, bedre farger og mindre støy. Blitzen er også forbedret, med dobbel LED.

Og så var det knappen alle hadde snakket om på forhånd: Hjem-knappen fungerer nå også som fingeravtrykkssensor.

En følsom sensor leser av fingeravtrykket ditt, og lar deg logge inn på telefonen og handle i Apples nettbutikker med bare fingeravtrykket som innlogging. Enda et museskritt på veien mot det kybernetiske mennesket, i ett med teknologien.

IPHONE 5C: Ny og billigere modell med plastskrog. Foto: AP/Scanpix
IPHONE 5C: Ny og billigere modell med plastskrog. Foto: AP/Scanpix Vis mer

På sikt er nok visjonen et større, sømløst system der du kan handle, bruke nettbanken og gjøre andre transaksjoner med høy sikkerhet, fordi telefonen autentiserer deg.

Som jeg skrev tidligerere i dag, kan vi kanskje håpe at BankID vil komme med en løsning som støtter teknologien i tide til OL i 2022?

Ideen om å putte en sensor som kan lese fingeravtrykk i en telefon er ikke ny, og Google jobber visstnok med en tilsvarende løsning, ifølge Wall Street Journal. Men Apple er først, og lanseringen innevarsler forhåpentligvis en utvikling vekk fra dagens primitive og irriterende systemer med passord og identifiseringsbrikker.

iPhone 5S blir tilgjengelig fra 20 september i en rekke land, men lanseringsdato i Norge er foreløpig usikker. Det kan fort bli nærmere jul, om vi skal basere oss på tidligere erfaring. iPhone 4S vil fortsatt være i salg, men ikke dagens iPhone 5.

NY FARGE: iPhone 5S kommer i champagne/gull, i tillegg til svart og hvit. Foto: AP/Scanpix
NY FARGE: iPhone 5S kommer i champagne/gull, i tillegg til svart og hvit. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Som grundig forhåndsspekulert, lanserte Apple også en rimeligere iPhone-utgave, med modellbetgnelsen 5C.

C står for colour, og den nye telefonen kan bestilles i grønn, hvit, blå, oransje og gul. Her fris det ikke til tilhengere av designmessig minimalisme, men kanskje først og fremst til et yngre publikum.

Der toppmodellen bruker glass og aluminium, er skroget til 5C støpt i polykarbonat, også kjent som plast. Det er billigere, og tåler kanskje litt røffere behandling.

5C har et fire tommers retina-display, A6-prosessor, 8 megapikslers kamera og noe større batteri enn dagens iPhone 5.

IOS 7: Produktsjef Craig Federighi viser fram den nye versjonen av Apples mobile operativsystem. Foto: AP/Scanpix
IOS 7: Produktsjef Craig Federighi viser fram den nye versjonen av Apples mobile operativsystem. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Men er det noe folk vil ha? Til nå har jo jo nettopp den smykkeliknende materialkvaliteten og finishen til iPhone vært en av kvalitetene som skiller den fra for eksempel Samsungs Galaxy-telefoner.

Flere analytikere er skeptiske, og mener blant annet at iPhone 5C ikke blir billig nok. Priser på 199 dollar for 32 GB-modellen og 99 dollar for 16 GB-modellen virket besnærende lave - til man skjønte at dette var med to års binding. Uten binding koster telefonene stive 549 og 649 dollar, ifølge Techcrunch.

Som ventet lanserte Apple også den ferdige versjonen av iOS 7, den nye versjonen av Apples mobile operativsystem. Produktsjef Craig Federighi trakk blant annet fram det nye og mer tidløse designet, meldingssenteret, det nye brukergrensesnittet for multitasking, taleassistenten Siris nye stemme, nye lydeffekter, og Airdrop-funksjonaliteten som lar deg dele filer med andre iOS 7-brukere i nærheten.

Som å få en ny telefon, sier Apple, men hovedinntrykket er vel snarere et operativsysten med mange små forbedringer, men grunnleggende samme funksjonsmåte som tidligere.

PÅ HJEMMEBANE: Publikummere ankommer kveldens jippo i Apple-hovedkvarteret i Cupertino, syd for San Francisco. Foto: AFP/Scanpix
PÅ HJEMMEBANE: Publikummere ankommer kveldens jippo i Apple-hovedkvarteret i Cupertino, syd for San Francisco. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

iOS 7 er tilgjengelig 18. september, og oppdateringen er gratis.

Oppsummert: En fancy knapp, men ellers en produktlansering som neppe er egnet til å stille kritikken fra dem som savner mer radikal nyskaping fra Apple.

LES OGSÅ: Mine førsteinntrykk av iOS 7