Her er Aqua-Lene i sentrum av dansk filmkrangel

Se klipp fra voldelig filmdebut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den danske filmen «Fri os fra det onde» skulle bli Lene Nystrøm Rasteds store debut som skuespiller. Den tidligere Aqua-vokalisten har en av hovedrollene i filmen, som skal ha et temmelig mørkt og voldelig preg, og blant annet viser Lene i en voldtektsscene.

Ifølge omtalen fra produksjonsselskapet rokker filmen ved forestillingen om at «det onde kun finnes på Balkan, i Irak og på allverdens andre slagmarker».

Filmkrangel
Men filmen har støtt på et problem. Den skal ha premiere i Danmark 3. april, rett før påske. 40 kinoer har satt filmen opp på plakaten. Men bare en av dem tilhører gigantselskapet Nordisk Film, som solgte hele 43 prosent av alle kinobilletter i Danmark i fjor.

- Vi er overrasket over at Nordisk Film ikke finner plass til den, når så mange andre gjør det, sier Michael Fleischer fra distributøren SF Film til Dagbladet.no.

Nordisk Film nektet å gi filmen premiere på sine kinoer allerede 3. april. Unntaket var en kino i Aalborg, hjembyen til regissør Ole Bornedal. Siden selskapet har kinomonopol i flere store, danske byer, betyr det at svært mange dansker ikke får se filmen på kino. Det er rett og slett ikke plass til den på påskeprogrammet, hevder selskapet.

- Allerede 27. april fortalte vi SF Film/Filmcompagniet at vi var uenige i premieredatoen de ønsket. Vi kan simpelten ikke få plass til filmen, dersom vi også skal gi plass til andre filmer i samme periode, sier John Tønnes, direktør i Nordisk Film Biografer, til avisa Jyllands-Posten.

Han mener at å presse filmen inn på denne datoen, vil føre til at de mange ferske filmene kannibaliserer hverandre.

- Ingen sommerkomedie
Men mange mener at Nordisk Film kan ha en annen agenda. I tillegg til å eie kinoer, er selskapet også produsent og distributør av en rekke storfilmer. Deriblant «Kærestesorger» og «Menn som hater kvinner», som går på kino i samme periode.

- Det blir spekulasjoner, men det har vært snakket om at de vil beskytte sine egne filmer. Det er en diskusjon vi har hatt med dem flere ganger før. De sier dette ikke er grunnen, men vi er uenige i at de ikke har plass til filmen, sier Fleischer til Dagbladet.no.

Nordisk Film har tilbudt SF Film en ny premieredato over påske, men det vil de ikke gå med på.

- Dette er ikke noen romantisk sommerkomedie. Det er en voldsom film med alvorlige tema. Vi tror den egner seg best før påske. Dette er også en markering fra vår side, å si at nei, vi vil ikke flytte på oss, sier Fleischer.

- Har du ikke forståelse for at det er trangt om plassen før påske?

- Nei, det er trangt hver helg. Det er i alle fall ikke mer trangt nå enn det var før vinterferien.

Oppnådd det de ville
«Fri os fra det onde» har fått sju millioner danske kroner i statsstøtte. Flere politikere har reagert på at den blir lite tilgjengelig. Men det er i utgangspunktet konkurransetilsynet som må ta affære. Fleischer sier at de ikke har noen planer om å ta opp saken med konkurransetilsynet, ettersom de nå har oppnådd det de ønsket.

- Vi har fått mye oppmerksomhet og en debatt om dette. Jeg tror bransjen kan løse dette selv, sier han.

Nå vil Det Danske Filminstitut (DFI) undersøke saken, skriver Jyllands-Posten.

Lene i ny film
Selv om færre enn planlagt får se hennes danske filmdebut, er Lene Nystrøm Rasted nå klar for å debutere i Norge. Hun har en av de sentrale rollene i den nye, norske filmen «Svik», som får premiere 9. oktober.

Manus og regi er ved Håkon Gundersen, og filmen har et budsjett på 20 millioner. Handlingen er sentrert rundt utestedet Club Havana i Oslo, på sensommeren 1943. Her vanker både norske krigsprofittører og SS-offiserer. Lene Nystrøm Rasted skal spille nattklubbsangerinnen Eva Karlsen, som forholder seg til både norske motstandsfolk og tyske svartebørshaier. Snart virvles hun inn i en farlig verden.

- Vi i SF Norge har stor tro på at dette kan bli en spennende film, godt fundert på et materiale som ikke alle kjenner fra siste verdenskrig, med en imponerende planlegging på forhånd og en solid finansiering man sjelden ser maken til, sier administrerende direktør i distribusjonsselskapet SF Norge, Guttorm Pettersen, i en pressemelding i dag. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer