Cathrine Krøger
Joachim Førsund, «Kohts bok»
Christine Koht snakker ut med en ærlighet de fleste av oss aldri ville våget – om kokainmisbruk, eksamensjuks, lugubre sexmøter, familiens nazifortid. Tross det sensasjonspregede stoffet har Joachim Førsund skrevet en vidunderlig varm og nyansert biografi om den modige, humoristiske og grenseløst sjenerøse Koht.
Bergsveinn Birgisson, «Reisen til livsvannet»
I 1783 hadde den vulkanske kraterrekken Laki er utbrudd som regnes blant verdenshistoriens mest forurensende enkelthendelser. Det danner bakgrunn for islendingen Bergsveinn Birgissons rå, poetiske og halsbrekkende harselerende fortelling fra datidas lutfattige Island.
Erik Martiniussen, «Krigen mot bakteriene»
«Det farer en stille pest over Europa», fastslås det i «Krigen mot bakteriene». Der loser Erik Martinussen oss på forbilledlig vis gjennom bakteriologiens historie, og viser oss en større fare en korona. Nemlig smitten fra såkalt multiresistente bakterier. Boka byr på en imponerende tematisk variasjon og er skremmende lesning, men ingen dystopi.
Arne Dvergsdal
Albert Camus, «Pesten»
Dette er DEN BOKA som framfor noen litterær utgivelse best speiler den krisen verden nå opplever. Den franske filosofen og nobelprisvinneren skildrer med mesterlig nærvær og stillferdig uhygge hvordan smitten kommet til til den franske kolonibyen Oran i Algerie. Romanen, som utkom i 1947, kan også leses som en allegori over nazismens inntog og menneskenes motstandskamp.
Terje Tvedt, «Verdenshistorie. Med fortida som speil»
Endelig en velskrevet verdenshistorie på norsk for vår tid, der fortidas store linjer følger vannets løp og får betydning for imperienes vekst og fall. Hvorfor skulle det tilsynelatende ubetydelige, regnfulle lille England og ikke det storslagne Kina skape den største omveltning etter jordbruksrevolusjonen for 10 000 år siden? Tvedt har et svar.
Tore Renberg, «Tollak til Ingeborg»
Briljant beretning om mannen mot strømmen, gamlingen som sier nei til urbanisering og digitalisering og ja til kjærligheten. Et sterkt familiedrama, der spenningen stiger som i en god thriller.
Inger Bentzrud
Beate Grimsrud, «Jeg foreslår at vi våkner»
En rasende, råsterk roman, helt ulik alle krefthistorier du har lest før. Nærmest en krigsroman. En språklig berg-og-dal-bane som kan få deg til å skrike av fryd og redsel.

Vigdis Hjorth, «Er mor død»
Et morsoppgjør det slår gnister av. Dypt rystende, brutalt ærlig og klokt tenkt. Allmenngyldig og modig, levert med språklig bravur, stilistisk sikkerhet og subtil humor.
Karl Ove Knausgård, «Morgenstjernen»
Det er en djevelsk fest å følge Knausgårds tankesprang. Han knytter det magiske og overnaturlige sammen til en kritisk idé om at naturen har et budskap; den «snakker» til oss.
Maya Troberg Djuve
Anna Burns, «Melkemannen»
Anna Burns briljerer, morer og krever også noe av leseren i denne romanen om The Troubles: Den voldelige konflikten i Nord-Irland. Boka vant den prestisjetunge Man Booker-prisen i 2018 og er en vilt original skildring av den kollektive pinen og paranoiaen som preger et frykt- og angiversamfunn.
Olaug Nilssen, «Yt etter evne, få etter behov»
Et smertelig og vittig portrett av en familie som er på bristepunktet etter år med omsorg for en utagerende autistisk gutt. Den klare, morsomme prosaen, varmen, og potpurriet av motstridende følelser som bobler under overflaten, gjør romanen til bevegende lystlesning om å være dritsliten.
Mirja Unge, «Jeg går og lever»
En rå og ømhjertet roman om bedritent bygdeliv, ungdommens råskap og generelt skakkjørte folk. Svenske Unge skriver eksperimentell, mørk og morsom skittenrealisme om mennesker som kjemper for å bevare det indre lyset - og seg selv - tross møkka livet så sjenerøst byr på.
Jan-Erik Smilden
Barack Obama, «Et lovet land»
Tidligere president Barack Obamas sjølbiografi topper salgslistene i flere land. Kjendisstatusen hans har vært en kickstart, men dette er ei bok det er vel verdt å lese for det leseverdige og seriøse innholdets skyld. Obama snakker fra levra. Og sjøl om ærligheten hans bare skulle være halvparten av det han påstår, er det nok til at han går langt utenpå de fleste av dagens politikere.
Erika Fatland, «Høyt, en reise i Himalaya»
Erika Fatland fortsetter å forføre leseren med sine reiseskildringer. Denne gang har hun reist 218 døgn i verdens mektigste fjellkjede. Her er historie, politikk, økonomi, geografi, geologi, astrologi, teologi og økologi sammenflettet til en totalpakke.
Terje Halvorsen, «Forfulgt, fordømt og fortiet. Historien om den norske motstanden i Norge 1940 og 1945», og Alexander Wisting, «Forfulgt av staten. Den nådeløse jakten på norske kommunister»
Disse to bøkene deler tredjeplassen fordi de til sammen utfyller hverandre som et kraftig korrektiv til Norges offisielle krigshistorie. Dette er beretningen om en forfølgelse av kommunister som går langt utover det som bør aksepteres i en demokratisk stat.
Marius Wulfsberg
Dag O. Hessen, «Verden på vippepunktet»
Kunnskapsrikt, nyansert og drøftende om klimakrisen. En av de beste bøkene som er skrevet om vår tids største utfordring.

Per Marius Weidner-Olsen «Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen»
Intenst, dvelende og reflektert om overgrep, seksualitet og synd. Stor fortellerkunst og en imponerende debut!
Jon Fosse, «Eg er ein annan»
Syngende vakkert om famlende tilnærminger, fåmælte vennskap, forelskelse og kunst. Andre bind i Fosses «Septologien» er en nytelse å lese.
Katrine Judit Urke
Ellen Kristvik, «Notat ved avgrunnen: ei mors fortelling»
Årets største og vakreste litterære overraskelse! Smertefullt og poetisk om å miste en datter i selvmord.
Kate Elizabeth Russell, «Min mørke Vanessa»
Knallgodt romanhåndverk! Klokt, interessant og opprørende om forholdet mellom en tenåringsjente og en voksen mann.
Silje O. Ulstein, «Krypdyrmemoarer»
Oppslukende, velskrevet og original thrillerdebut. Her er det mer enn en pytonslange som vil få deg til å grøsse!

Jon Rognlien
Daša Drndić, «Trieste»
En helt spesiell roman som fletter sammen skjebner innerst i Adriaterhavet, der latinsk, germansk og slavisk kultur barker sammen, med Trieste som brennpunkt. Her foregikk noen av nazismens siste jødeutryddelser, og Drndić viser gjennom romanens snedige struktur hvor komplisert og givende det er å nøste dette opp.
Tore Rem, Espen Søbye og Kjartan Fløgstad: «På æren løs – Krigen, litteraturen og Æresretten»
Forfatterforeningens beklagelse av Æresretten fra 1945-46 skapte stort rabalder. Rem & co. gir oss en tjukk bunke fakta om den nazistiske litteraturpolitikken som løfter diskusjonen opp på et saklig og alvorlig nivå. Ingen bør uttale seg om disse tingene uten å ha lest denne boka.
Christine Myrvang, «Tause kilders tale»
Denne boka viser sider ved Sigrid Undset som røper mange pekepinner mot en «skeiv» livsoppfatning hos forfatteren. I tillegg gir den en serie svært gode refleksjoner over historikerens arbeid med kilder. Slik strekker boka seg langt utover sitt utgangspunkt.