Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er årets beste dvd-utgivelser

Våre favoritter fra 2009. Hva synes du? Har vi utelatt noen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Våre dvd-anmeldere oppsummerer året. Her er favorittene til Fredrik Wandrup:

«Berlin Alexanderplatz»Tysk 1980
Regi: Rainer Werner Fassbinder

Denne serien er restaurert etter alle kunstens regler og står fortsatt fram som selve mesterverket til den store, tyske regissøren Rainer Werner Fassbinder. Historien om Franz Biberkopf, som forsøker å overleve i den menneskejungelen som var Berlin på 1920-tallet. Strålende spilt, mørkt i tonen, galgenhumoristisk, tragisk til siste bilde.

«Double Indemnity»Am. 1944
Regi: Billy Wilder

Et av de ypperste eksemplene på amerikansk film noir, et både fysisk og mentalt spill mellom svart og hvitt, kvinner og menn, synd og frelse, liv og død. Skikkelsene beveger seg i usynlige bur, fanget av sine egne drifter og fristelser.

«Massakren i Katyn»Polsk 2007
Regi: Andrzej Wajda

Polsk films grand seigneur har passert 80, men har fortsatt sin kraft i behold. Av alle de siste åras filmer og TV-serier om andre verdenskrig står denne filmen fram som et brennbart, politisk dokument, som ikke bare skildrer grusomheter, men som tar strupetak på løgnaktig historieskriving.

«Snehvit og de syv dvergene»Am. 1937
Regi: David Hand

Uimotståelig! Disneys verker er bedre jo eldre de er. Dette var hans første helaftens eventyr. Man ser gjerne filmen igjen. Og igjen! I år er også «Pinocchio» ute i ny utgave, også den en rørende blanding av musikk, tegnekunst og spenning.

«Dr. Mabuse»Tysk 1922
Regi: Fritz Lang

Den fire og en halv time lange, nylig restaurerte versjonen av Fritz Langs gjennombruddsverk, en stumfilm som i all sin politiske brodd er et pionerverk, fylt av grøsserelementer, action, svik og bedrag.

«Sort katt, hvit katt»Jugoslavisk 1998
Regi: Emir Kusturica

En fantasieggende, karnevalistisk blanding av mafiadrama og kjærlighetsfortelling. Hvert bilde er fylt til randen av surrealisme, vanvidd, burleske opptrinn, merkverdige rekvisitter og snålinger. Pluss verdens villeste musikk.

«I Served the King of England»Tsjekkisk 2007
Regi: Jirí Menzel

En fornøyelig filmatisering av Bohumil Hrabals roman utført av regissøren som forvandlet samme forfatters «Tog under oppsikt» til en tsjekkisk klassiker allerede i 1966. Om en kelner som vil nå toppen og opplever at suksess ikke bare går hånd i hånd med penger, men med nytelse, erotikk og prinsippløshet.

«Short Sharp Shock»Tysk 1998
Regi: Fatih Akin

Debutfilmen til tyrkeren Akin peker fram mot seinere suksesser som «Mot veggen» og «Den andre siden». Om tre unge innvandrere som vil opp og fram i Hamburgs underverden, fylt med stilsikre bilder og gjennnomført troverdig menneskeskildring.

«Johnny Mad Dog»Fransk 2008
Regi: Jean-Stephanie Sauvaire

De unge skuespillerne i denne filmen gjør en skremmende sterk innsats i rollene som barnesoldater i et borgerkrigsherjet Afrika. En rastløs, flengende filmstil understreker følelseskulden og brutaliteten som dyrkes fram i en hverdag fylt av vold og nød.

«Dexter — Sesong 2»Am. 2007
Diverse regissører

En forunderlig, men fascinerende og ulidelig spennende serie, om en kriminaltekniker med en nattside. Han er født med et behov for å drepe, men forsøker å følge sine drifter i det «godes» tjeneste. Hos seerne vekker han en tvilsom, men tankevekkende sympati.

Her er favorittene til Eirik Alver:

«Snehvit og de syv dvergene»Am. 1937
Regi: David Hand

Filmhistorie og underholdning av ypperste klasse. Disneys første, og kanskje mest berømte tegnefilm, var en gedigen suksess for 72 år siden — og jaggu holder den ikke bra fremdeles. Dagens digitalskapte filmer imponerer, men dette stykket rent håndarbeid er det bare å bøye seg i støvet for. Årets utgave er pusset og flikket på, og den ser bedre ut enn noen gang. Mye bra bonusmateriale er heller ingen ulempe.

«Frozen River»Am. 2008
Regi: Courtney Hunt

Både menneskesmugling og nyfattigdom er høyst reelle problemstillinger i dagens USA. Det er mørkt og trist, men ikke uten håp. Uten å være i nærheten av kliss, viser denne ypperlige filmen at det er mulig å finne varme, støtte og vennskap, om landskapet — både det indre og ytre — er aldri så kaldt.

«Two Lovers»Am. 2008
Regi: James Gray

Sobert drama om den vanskelige kjærligheten og alle skuffelsene som følger med. Joaquin Phoenix er på sitt beste i rollen som emosjonelt, skadeskutt og deprimert ung mann, men han er ikke alene. Alle du møter her er fullendte karakterer, uvanlig godt sett, beskrevet og spilt.

«Rachel Getting Married»Am. 2008
Regi: Jonathan Demme

Det handler om familielivets velsignelse — og forbannelse. Hvordan man vekselvis elsker og hater sine nærmeste. Kym (Anne Hathaway) kommer hjem fra avrusning for å feire søsterens bryllup — og for å lufte familiens mange skjeletter. Historien passer ypperlig til Demmes dogmeinspirerte regi.

«Mad Men Sesong 2»Am. 2008
Regi: Diverse

For meg er det ingen tvil, når det gjelder tv-serier er Mad Men en av de beste som er laget de siste åra. Her fungerer praktisk talt alt. Andre sesong om de sjåvinistiske reklamemennene i New York tidlig på 60-tallet er like god som den første. Et unikt tidsbilde.

«Tatt av vinden»Am. 1939
Regi: Victor Fleming

En klassiker i alle betydninger av ordet. Stor, feiende flott og så full av klassiske scener at man blir rent svimmel. Det ble ikke spart på noe den gangen den ble laget og det synes. Å se denne 70 år gamle filmen på Blu-ray i dag er en ren nytelse.

«Battlestar Galactica — The Final Season»Am. 2007
Regi: Diverse

Så var det slutt på eventyret om den siste rest av menneskeheten som seiler hvileløst gjennom verdensrommet på leting etter et nytt hjem. Denne science fiction- serien vever elegant inn dagsaktuelle politiske problemstillinger i handlingen, uten at det blir anstrengt. Rom-opera for viderekomne.

«Berlin Alexanderplass»Tysk 1980
Regi: Rainer Werner Fassbinder

Fassbinders 15 timer lange verk om Tyskland før katastrofen, før en mislykket kunstnerspire fra Østerrike fikk den vanvittige ideen å bygge «Det tredje rike», er stadig et stykke dramatikk i verdensklasse. Fassbinder ble bare 37 år gammel, men blant alt han etterlot seg står denne i særstilling.

«30 Rock Season 2»Am. 2007
Regi: Diverse

Komiserien om livet i kulissene til et amerikansk tv-show er minst like vanvittig som før, og minst like morsom. Tempoet er høyt, uten å bli anstrengt, humoren er smart, uten å bli for fiks og bruken av gjestestjerner er svært vellykket.

«The Challenge» / «The Great Debaters»Am. 2007
Regi: Denzel Washington

Filmstjernen Washington kan mer enn å stå foran kamera. Det viser han ettertrykkelig i denne filmen basert på en virkelig hendelse fra 30-tallet. Det dreier seg om en gruppe svarte skoleelever som konkurrerer i å debattere — og om rasisme, politikk og viljen til å kjempe for det man tror på. Solid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!