Her er årets beste filmer

Hollywood slo på stortromma, men en hard fransk fengselsfilm var hakket hvassere.

NUMMER EN: Franske «Profeten».
NUMMER EN: Franske «Profeten». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

1. «Profeten». (Fr. «Un prophète. Regi: Jacques Audiard)  

Når hovedpersonen Malik (Tahar Rahim), en skjelvende syttenåring i et brutalt fransk fengsel, legger et barberblad under tungen og går inn i cella til mannen han er truet til å drepe av stedets korsikanske mafia, er det faktisk nesten ikke å regne for et høydepunkt. Det er heller typisk for de stadige åndeløse spenningstoppene som preger «Profeten», det åndeløse forbrytereposet som i 2010 satte en ny standard for sjangeren hardbarket fengselsfilm.  

Det er slående å se hvordan den tilsynelatende veike og ressursfattige Malik bruker nettopp sin utsatte mangel på tilhørighet til å suge til seg kunnskap, klatre opp og til sist endog klare å utfordre fengselets ukronede konge, César (Niels Arestrup). Arestrup formelig kroer seg i rollen som edderkoppen César, og Rahims rolletolkning er interessant: han gir Malik en nesten irriterende anonymitet først, for så å la en ny selvtillit sakte sive inn i ham. Det er som om han får et nytt skjelett underveis.

Maktspillet kan minne både om gangstermanipuleringene i «The Wire» og om de klassiske dramaer om konger og tronranere. Og iblant glitrer den rå realismen med noen små glimt av magisk realisme: Regissør Audiard lar den drepte mannens spøkelse stikke innom fra tid til annen og komme med henslengte, ironiske kommentarer som øker presset på hovedpersonen som stiger og synker i stadig hurtigere fart, alt ettersom en ser det. Og historien om ham var årets fineste kinofilm.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer