<strong>FØRSTEPLASS:</strong> «The Favourite», med Emma Stone i en av hovedrollene, ligner ikke på noe annet.
FØRSTEPLASS: «The Favourite», med Emma Stone i en av hovedrollene, ligner ikke på noe annet. Vis mer

Dagbladets filmanmeldere kårer:

Her er årets beste filmer

Dronninger, lommetyver og en kreftsyk norsk regissør står på listen.

Publisert

«The Favourite»

Irsk/britisk/amerikansk drama. Regi: Giorgos Lanthimos.

HERLIG OG INFAM: «The Favourite» er en film om infame maktspill og lesbiske trekantdramaer, suverent spilt av kvinnene i hovedrollen. Vis mer

«The Favourite» er en slem film som får deg i godt humør, der folk spinner renker mot hverandre på frydefulle måter. Men det er et hjerte her også. Olivia Colman vant velfortjent Oscar for rollen som dronning Anne, som satt på den britiske tronen på begynnelsen av 1700-tallet. Hun er syk og forvirret og ensom, men blir betjent, både praktisk og seksuelt, av lady Marlborough (Rachel Weisz), som også pusher dronningen til å støtte hennes egne politiske fløy. Så får hun en rival om dronningens gunst i den ambisiøse Abigail (Emma Stone). Resultatet er «House of Cards» med pudderparykk, laget av den uforliknelige greske filmskaperen Giorgos Lanthimos, som elsker å lage små sosiale drivhus, plassere noen mennesker oppi dem og se hvordan de reagerer. Selv det veldige slottet Blenheim blir klaustrofobisk i Lanthimos’' film. Men til sist handler «The Favourite» kanskje mest om relasjoner der du aldri helt kan vite hvor du har den andre. Det er en spektakulær film som ikke likner på noe annet.

«Shoplifters»

Japansk. drama. Regi: Hirokazu Koreeda.

LØYERLIG FAMILIE: Den japanske familien i «Shoplifters» er ukonvensjonell, men varm og kjærlig. Video: Magnolia pictures Vis mer

«Shoplifters» handler om en familie som forsyner seg av det de vil ha - varene i butikken, forsømte barn som de finner på gata. Likevel framstår de som de kanskje mest omsorgsfulle menneskene i filmen idet den slutter. Regissør Hirokazu Koreeda er en av filmverdens store humanister, og for «Shoplifters» vant han Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes. Historien han forteller er varm og innsiktsfull og ofte morsom, og samtidig uten lettvinte svar. Stadig nye lag av familiens hemmeligheter avsløres, og tilskueren aner ikke hva som blir det neste. «Shoplifters» er et klokt og sterkt drama som gjør at du går rundt av kinoen med tankene spinnende rundt i hodet: Om hva en familie er, om hvem som bør ha ansvaret for et barn, om hvordan det ansvaret skal forvaltes.

«Dronningen»

Dansk drama. Regi: May el-Toukhy.

ELEGANT OG UHYGGELIG: Trine Dyrholm briljerer i "Dronningen", der hun fører familien sin inn en umulig situasjon det ikke finnes noen vei ut av. Video: Nordisk Film Vis mer

Nordisk råds filmpris gikk i år til dette glitrende og uhyggelige danske dramaet. Juristen Anne (Trine Dyrholm) lever et vellykket liv med legemann og tvillingdøtre idet ektemannens unge sønn fra et tidligere ekteskap kommer for å bo hos dem. Anne og stesønnen innleder et forhold. Men når den unge elskeren bryter sammen og vil fortelle alt, griper Anne til alle triksene hun kan for ikke å miste alt hun har. «Dronningen» er et kammerspill med få personer, men er et intenst studium av forholdet mellom kjønn, generasjoner, og klasser. Anne er en som har klort seg opp og fram i livet, og publikum skjønner raskt at hun ikke vil la seg falle igjen uten videre. Dyrholm er fantastisk i rollen som den handlekraftige kvinnen som pleier å få det som hun vil ha, og som plutselig vil ha noe forbudt.

«Once Upon a Time in Hollywood».

Amerikansk. Regi: Quentin Tarantino.

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD: For første gang er Hollywoods kanskje to største mannlige stjerner sammen på lerretet. Vis mer

Leonardo DiCaprio og Brad Pitt skinner som de hundre watts filmstjernene de er i Quentin Tarantinos «Once Upon A Time in Hollywood». De spiller henholdsvis den anspente og avdanka westernstjernen Rick og den avslappede stuntmannen Cliff; kompiser som lurer på om de er over middagshøyden i en film som også er en hyllest til sliterne i filmbransjen, en kjærlighetserklæring til gamle Hollywood og et friskt nytt blikk på drapet på Sharon Tate.

«Smerte og ære»

Spansk drama. Regi: Pedro Almodóvar.

VARMT EPOS: Almodovár har med «Smerte og ære» laget et varmt epos av en film, en slags Cinema Paradiso 2. Rørende, ærlig og sterk. Vis mer

På sine eldre dager skuer den spanske mesteren Almodòvar tilbake på sitt eget liv, og det han finner, er en melankolsk og klok historie om fysisk smerte, tapt kjærlighet, og alle de avgjørende episodene i livet som du ikke helt kan si hva var og dørene som du aldri helt får lukket igjen. Den store kjærligheten som forsvant, og moren som ofret alt for sønnen, men ikke kunne like den han ble, hjemsøker ham. Antonio Banderas gjør sitt livs rolle i hovedrollen.

«The Irishman»

Amerikansk drama. Regi: Martin Scorsese.

Det virket først som om nestoren Martin Scorsese bare var bortskjemt da det ble kjent at «The Irishman» ville bli tre og en halv time lang. Men Scorsese bruker tiden godt, og spinner ut en ettertenksom historie om en leiemorder for mafiaen (Robert De Niro) som sakte mister seg selv. Mistenksomme menn dreper hverandre, uten å nøle, til ingenting er igjen. Al Pacino er pigg som fagforeningssjefen Jimmy Hoffa og Joe Pesci gjør et isnende comeback. «The Irishman» er en sterk avrunding på en forbløffende karriere.

«Håp»

Norsk drama. Regi: Maria Sødahl.

Et par med seks barn under taket må gjøre opp et barskt regnskap for forholdet sitt. Scenene mellom Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård er noe av det som river mest når regissør Maria Sødahl forteller historien om sin egen kreftdiagnose. Med ett haster det å finne ut av dette livet og hva det egentlig var. Samtalene i den sjokkerte familien og de frustrerende møtene med leger som ikke har gode svar er sterkt og troverdig skildret. Storspill i hovedrollene og et borende og usentimentalt manus gjorde «Håp» uforglemmelig.

«Barn»

Norsk drama. Regi: Dag Johan Haugerud.

Alle føles som levende mennesker i «Barn». Dag Johan Haugeruds film begynner idet en skolegutt har dødd, og er nesten forunderlig nedpå og observant, og vittig, i møte med en krise. For livet går videre, og tånegler må klippes, også når katastrofen er et faktum. Et stjernelag anført av Henriette Steenstrup, Jan Gunnar Røise og Thorbjørn Harr fyller de mange rollene, alle fine og levende. Lærere, foreldre og medelever går i seg selv, og blant de viktige spørsmål som også stilles er om det kan fungere for en raddis og en FRP-politiker å bli sammen.

«Marriage Story»

Amerikansk drama. Regi: Noah Baumbach.

STERK FILM: Dagbladets anmelder mener «Marriage Story» fortjener Oscar. Video: Netflix Vis mer

Charlie (Adam Driver) og Nicole (Scarlett Johansson) skal skilles, kampen om omsorgen for sønnen er i gang, og gammelt sinne og fordums skuffelser kommer veltende opp. Noen rovdyr av noen advokater kaster seg over alle sider av ekteskapet som kan brukes som våpen i krigen. Noah Baumbachs skilsmissefilm er likevel varm og forståelsesfull, flott spilt, og skarpsynt i hva slags spente scener som kan oppstå når foreldrene i praksis konkurrerer om et barn.

«Sorry We Missed You»

Britisk drama. Regi: Ken Loach.

Den harde «gig»-økonomiens ofre får all oppmerksomhet og omsorg i «Sorry We Missed You». Filmen er et gripende sosialrealistisk drama der veteranen Ken Loach viser en familie som rives i filler etter at faren går inn i en jobb der han tror han er sin egen herre, men i virkeligheten kan utbyttes og kommanderes rundt av profittorienterte arbeidsgivere. Loach er hardt kritisk mot organiseringen av arbeidslivet i Storbritannia, men full av ømhet for den plagede familien, og får nydelig spill ut av skuespillerne sine. Et drama for vår tid, og om hvilke mekanismer som gjør at alle varer kan komme på døra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer