Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kåring 2016

Her er årets beste internasjonale album

Dagbladets musikkredaksjon har kåret årets beste plater - og utenrikslisten ser slik ut.

TILBAKE: Frank Oceans svært etterlengtede andrealbum ble endelig sluppet i 2016. Ifølge Dagbladets musikkredaksjon er «Blonde» årets beste plate. Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB Scanpix
TILBAKE: Frank Oceans svært etterlengtede andrealbum ble endelig sluppet i 2016. Ifølge Dagbladets musikkredaksjon er «Blonde» årets beste plate. Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Året nærmer seg slutten, og med det følger innkjøp av pinnekjøtt, baking av pepperkaker - og kåring av årets beste utgivelser.

image: Her er årets beste internasjonale album

Dagbladets musikkredaksjon har gått gjennom de beste platene fra året som har gått, og har landet på følgende liste:

1. Frank Ocean: «Blonde»

«Blonde» er herr Oceans meget etterlengtede oppfølgeralbum etter brakgjennombruddet med «Channel Orange» fra 2012. Blondina var vel verdt å vente på, ifølge både fans og anmeldere. I denne avis høstet skiva en femmer. Dagbladets anmelder hentet fram ord som «visjonær» og «mesterverk», og oppsummerte plata slik: «Om man tusler rundt i byrommet med «Blonde» på ørene, vil verden kjennes ut som et mildere sted. Stort mer kan man vel umulig forvente av et stykke musikk?»

2. Cass McCombs: «Mangy Love»

image: Her er årets beste internasjonale album

Har Cass McCombs noen sinne vært så bra som akkurat nå? spurte Dagbladets anmelder da McCombs slapp ny plate i august. «Mangy Love» er den amerikanske trubadurens åttende fullengder, og er tettpakket med suveren låtskriverkunst. Allerede i august ble denne spådd å være en av årets aller beste albumutgivelser, og jammen er den ikke her, i desember, på andreplass over 2016s beste skiver.

3. Chance the Rapper: «Coloring Book»

image: Her er årets beste internasjonale album

«Hvis du skal gå til innkjøp av én rapskive dette året, så bør det bli denne.» mente Dagbladets anmelder etter å ha hørt Chance The Rappers «Coloring Book» i juni. Plata beskrives som en melodiøs perle med så dype røtter i svart kirkemusikk og forkynnelse, at det hadde vært naturlig å plassere den i gospel-hylla på platebutikken. Den stjernespekkede gjestelista inkluderer blant andre Kanye West, Young Thug, Jay Electronica, Future, Ty Dolla $ign - og Norges egen Lido.

4. Margo Price: «Midwest Farmer’s Daughter»

image: Her er årets beste internasjonale album

Margo Price står for en av årets sterkeste debuter i country-sjangeren. 33-åringen vokste opp i en liten by i Illinois, der hun spilte piano og sang i kirkekoret, før hun som 20-åring dro til Nashville. Price minner om sine forløpere Dolly Parton, Emmylou Harris og Loretta Lynn, og har gjort seg bemerket som liveartist før årets albumdebut. «Midwest Farmer's Daughter» er et album preget av melankoli og lengsel tilbake til bedre tider på landsbygda, framført med innlevelse.

5. Leonard Cohen: «You Want It Darker»

image: Her er årets beste internasjonale album

Få uker etter at han ga ut sitt fjortende studioalbum døde Leonard Cohen, 82 år gammel. Kanadierens siste album gir tidvis inntrykk av at han var klar til å forlate livet, selv om han kun få uker før sin død hevdet at han hadde planer om å bli 120 år. Dagbladets anmelder trillet en femmer for albumet, som blir beskrevet som mørkt, vakkert og elegant - som alltid. «Dette er et album som nærmer seg stillheten. Selv døden blir vakker nå Cohen synger om den.» lød konklusjonen.

6. Radiohead: «A Moon Shaped Pool»

image: Her er årets beste internasjonale album

«A Moon Shaped Pool» er britenes niende fullengder, og deres første utgivelse på fem år. Mens «The King Of Limbs» blir beskrevet som «svimlende ufokusert» av Dagbladets anmelder, er de ferske elleve sporene av et helt annet kaliber: «Albumet «A Moon Shaped Pool» står som passe sær og tidvis umåtelig vakker kunstpop - stort sett det man forventer fra Radiohead når alt fungerer som det skal. Og på sitt beste er deres niende plate en etterlengtet påminner om hvorfor Radiohead anses som et av historiens mest essensielle band.» Intet mindre, altså.

7. Solange: «A Seat at the Table»

image: Her er årets beste internasjonale album

Solange har modnet for hver eneste utgivelse siden debuten i 2002, og følger denne gangen opp sitt overbevisende Dev Hynes-samarbeid fra 2012 med en foreløpig karrierebeste. «A Seat at the Table» byr på afroamerikansk røtter og oppgjør med samfunnsstrukturelle urettferdigheter, i tråd med de grumsete undertonene som for alvor har kommet til overflaten i dagens USA. Vakkert lydsatt av et funk- og soul-lag ledet av Raphael Saadiq og Knowles selv - én gang for alle langt utenfor skyggen til sin berømte storesøster.

8. Bon Iver: «22, A Million»

image: Her er årets beste internasjonale album

Etter «Bon Iver, Bon Iver» (2011) kunne Justin Vernon hente hjem hele to Grammy-priser. I september var han endelig tilbake med ny fullengder, og kan igjen være aktuell for den prestisjefylte prisen. «22, A Million» er nemlig en fantastisk pop-plate i all sin ukonvensjonelle prakt, og ble belønnet med en femmer i denne avis. Plata høres tidvis ut som kaos, men Vernon makter å skape orden slik at de ti låtene med de kryptiske titlene gir mening.

9. Nick Cave: «Skeleton Tree»

image: Her er årets beste internasjonale album

«Skeleton Tree» er Caves første album etter sønnen Arthurs (15) tragiske bortgang i fjor. Flere av tekstene kretser rundt døden, og det er vanskelig å tenke seg at de ikke skulle handle om tapet av sønnen. Men det trenger ikke å være sånn, som med annen kunst kan den tolkes på flere måter. «Skeleton Tree» er et trist og vakkert album. Det er ingen hits blant disse åtte sporene, men det er langt mellom album av dette kaliberet.

10. Gojira: «Magma»

image: Her er årets beste internasjonale album

«Klodens råeste metal-band slår fremdeles hardt» konkluderte Dagbladets anmelder etter å ha hørt Gojiras sjette album i juni. Han beskriver franskmennenes nyeste musikalske prestasjon som «metal-eleganse av ypperste klasse», og mener at «Magma» ved første lytt framstår som enklere og mer tilbakelent enn sine forgjengere. Oppsummert i adjektiv-bonanza: Progressivt, dansbart, komplekst, umiddelbart og spektakulært godt håndverk.

11. Mitski: «Puberty 2»

12. Touché Amore: «Stage Four»

13. A Tribe Called Quest: «We Got it From Here …»

14. Huerco S: «For Those Of You Who Have Never (And Also Those Who Have)»

15. American Football: «American Football»

16. Car Seat Headrest: «Teens of Denial»

17. Lambchop: «FLOTUS»

18. Kanye West: «Life of Pablo»

19. Zeal and Ardor: «Devil is Fine»

20. David Bowie: «Blackstar»

21. Beyoncé: «Lemonade»

22. Drive-By Truckers: «American Band»

23. Young Thug: «Jeffrey»

24. Project Pablo: «Beaubien Dream»

25. Loretta Lynn: «Full Circle»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media