Årets beste låter 2020:

Her er årets beste låter

Dagbladet oppsummerer musikkåret 2020.

ÅRETS INTERNASJONALE: Cardi B og Megan Thee Stallion har skapt furore med låta «WAP». Furore av det gode slaget, mener Dagbladets musikkredaksjon. Foto: Promo
ÅRETS INTERNASJONALE: Cardi B og Megan Thee Stallion har skapt furore med låta «WAP». Furore av det gode slaget, mener Dagbladets musikkredaksjon. Foto: Promo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ÅRSOPPSUMMERING: 2020 har vært et år mange gjerne vil at skal gå i glemmeboken så fort som mulig. Det betyr dog ikke at musikken har stilnet. Heldigvis. Her er 40 internasjonale og norske låter som har gjort hverdagen lettere de tolv siste månedene.

ÅRETS BESTE INTERNASJONALE LÅTER:

1. Cardi B & Megan Thee Stallion - «WAP»
Den kompromissløse arven fra sørstatslegender som Trina og Gangsta Boo flyter fritt gjennom blodårene til årets store banger og våte libidohyllest. En minimalistisk genistrek som forener regionens tradisjonelle lydbilde med to av dagens største rapnavn og en moderne seksuell realitet hvor pikk er verktøy og fitte er konge.

2. The Weeknd - «Blinding Lights»
Det er god grunn til at The Weeknds «Blinding Lights» er en av Norges mest spilte låter i år. Sangen gnistrer av selvtillit og melodien er så fengende at det skal godt gjøres om det ikke rykker litt i dansefoten. Med uimotståelige synth hooks, fløyelsstemme og seksuell spenning har The Weeknd overbevist hele verden om at 80-tallet virkelig er tilbake.

Christine and the Queens.
Christine and the Queens. Vis mer

3. Christine and the Queens - «People I've Been Sad»
Franske Héloïse Adélaïde Letissier er en multimediakunstner som gjerne kombinerer musikk, performance, kunstvideoer, tegning og fotografi. Som Christine and The Queens framfører den panseksuelle artisten det hun sjøl kaller «freakpop», dominert av elektronika. Årets store hit er en sår og henrivende ballade hentet fra EP-en «La Vita Nuova» og har både fransk og engelsk vokal. «Dronningene» korer effektfullt.

4. Victor Leksell - «Svag»
Mens «WAP» slo et slag for usjenert kvinnelig seksualitet, lot Victor Leksell gutta få vite at det er helt greit å legge fra seg den tøffe fasaden. «Svag» er selve «aaaw»-følelsen satt i system på en nydelig sårbar låt, utviklet til pop-perfeksjonisme med harmoniserende vokal og gåsehudfremkallende country-elementer.

5. AC/DC – «Shot in the Dark»
Den er ikke en genistrek, «Shot in the Dark». Det handler mer om hva låta representerer. I en tid preget av usikkerhet og tunge dager, kom AC/DC feiende inn fra sidelinjen med sin patenterte null tullball-rock’n’roll og serverte et glimt av håp om normalitet. Lett i grooven og proppfull av lett gjenkjennelig riffeleganse fra den yngste av Young-brødrene.

6. Bob Dylan - «Murder Most Foul»

7. Taylor Swift - «Cardigan»

8. Phoebe Bridgers – «Kyoto»

9. Billie Eilish – «My Future»

10. Justin Bieber ft Summer Walker - «Yummy» (Remix)

11. Drake - «Toosie Slide»

12. Bright Eyes - «One and Done»

13. Dua Lipa - «Physical»

14. Kehlani ft Lucky Daye - «Can You Blame Me»

15. The 1975 - «If You’re Too Shy (Let Me Know)»

16. The Chicks – «Gaslighter»

17. Harry Styles - «Golden»

18. Code Orange – «Underneath»

19. Bruce Springsteen – «One Minute You’re Here»

20. Lady Gaga / Ariana Grande - «Rain on Me»

ÅRETS BESTE NORSKE LÅTER:

ÅRETS NORSKE: «Somebody», signert Dagny er årets norske låt i følge Dagbladets musikkredaksjon. Foto: Felix Winther Bryngell
ÅRETS NORSKE: «Somebody», signert Dagny er årets norske låt i følge Dagbladets musikkredaksjon. Foto: Felix Winther Bryngell Vis mer

1. Dagny - «Somebody»
Dagny Norvoll Sandvik har laget årets norske låt. En elegant elektropop-perle med et sjelden smittsomt refreng, som skapt for tettpakkede dansegulv og lange klubbnetter. Ironien i det hele er at klubbene har vært lukket siden låta ble sluppet i vår. Heldigvis er dette en sang som vil fortsette å være like aktuell når sola står opp igjen.

2. Stig Brenner - «Lukten av høst»
Det nye artistnavnet Stig Brenner markerte en spennende overgang til andre karrierekapittel for landets mest fascinerende R&B-sanger. Heldigvis lever Unge Ferraris uimotståelige kombinasjon av hjerteskjærende tekster, magiske melodier og det UK-pregede klubbsoundet til Filip Kollsete og Axxe fortsatt i beste velgående på «Lukten av høst».

Foto: Maria Pasenau
Foto: Maria Pasenau Vis mer

3. Cezinando - «Spøkelser»
Låten «Spøkelser» er ikke bare enda et bevis på Kristoffer Cezinando Karlsens lyriske geni, den viser også en melodisk dybde og fengende fakter. Med sin unike evne til å kombinere tekst og spennende melodier har Cezinando klart å treffe en nerve, og «Spøkelser» er nok en låt som det norske folk kan synge med på i lang tid fremover.

4. Emilie Nicolas - «Who's Gonna Love You»
Det er få norske artister som evner å skape så gripende musikk som Emilie Nicolas. Med «Who’s Gonna Love You» rører hun nok en gang ved den kompliserte kjærligheten. Som en evig innovativ artist tester hun nye grenser for låtoppbygging, melodi og fremførelse, og det lønner seg. «Who’s Gonna Love You» er et moderne mesterverk.

5. Chris Holsten & Frida Ånnevik - «Hvis verden»
De møttes i TV 2-programmet «Hver gang vi møtes» for et snaut år siden. Da Chris Holsten ble bedt om å synge en låt på norsk i et P3-program, spurte han Frida Ånnevik om å bli med. De oversatte og sang «If the World Was Ending», som er blitt en av årets store, norske låter. Det er ikke en corona-sang, sjøl om det føles sånn, men den inderlige duetten er ihvertfall en trøst for veldig mange. Om verden skulle rase sammen er dette soundtracket.

6. Girl In Red - «Rue»

7. Malin Pettersen – «Wildhorse Dream»

8. Boy Pablo - «Hey Girl»

9. Annie - «It’s Finally Over»

10. Skaar - «Quiet»

11. Susanne Sundfør – «When the Lord»

12. Musti - «Ok rosa blomst»

13. Aurora – «Exist For Love»

14. Ole Paus – «Ruinbyen»

15. Kvelertak - «Crack of Doom»

16. Brenn. - «Gi meg litt fred»

17. Northern Belle - «Late Bloomer»

18. The Good, The Bad and The Zugly - «The Man Behind the (Oxygen) Mask »

19. Sondre Lerche - «Why Would I Let You Go»

20. Astrid S - «It's Ok If You Forget Me»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer