Her er årets beste norske

Ingen slår 120 Days.

1. 120 Days: «120 Days»  (Smalltown Supersound/VME)
De het Beautiful People, ble Sex Beat og endte med å gi ut årets beste norske plate under navnet 120 Days. Kristiansund-guttene åpner portene til sitt private postpønk-gomorra, og vrenger ut et lydbilde som høres ut som om det er skapt i nullpunktet mellom Joy Division og New Order. En klapperslange av ei plate.


2. Marit Larsen: «Under the Surface»  
(EMI)
Om det finnes en kur for kjærlighetssorg, sjalusi og voksesmerter, vil Marit Larsen helst ikke vite om det. Det som gjør «Under the Surface» unik er nemlig sammenblandingen av lette popmelodier og melankolske tekster. Nei, man skal slett ikke skue popen på hårene.


3. Kristin Asbjørnsen: «Wayfaring Stranger» 
(Emarcy/Universal)
Selv om Kristin Asbjørnsen selv ikke har slitt seg gjennom sørstatenes bomullsmarker med lenker rundt anklene, klarer hun likevel å fange både lidelsen og håpet i samlingen av gamle negro spirituals hun har arvet etter sin gamle sanglærerinne.


4. Rockettothesky: «To Sing You Apple Trees»
  (Trust Me/ Musikkoperatørene)
«Seksualitet er et stadig viktigere tema for meg», mener Jenny Hval, og her går det virkelig på bluferdigheten løs. Jenny veksler mellom å være hore og madonna og den sakrale urbanfolken veksler mellom å være irriterende og fascinerende.


5. Motorpsycho: «Black Hole/Blank Canvas»  (Columbia/SonyBMG)

Mer enn 15 år etter at bandet begynte å meisle ut sin eksperimentelle, psykedeliske og alternative progrock, har et nyslanket Motorpsycho spisset de kreative kreftene. På «Black Hole/Blank Canvas» dyrkes det kontrollert kaotiske.


6. Lindstrøm: «It\'s A Feedelity Affair»  
(Smalltown Supersound/VME)
Hans Petter Lindstrøms samlede tolvtommere er spekket med dynamiske produksjonsgrep og melodikrumspring. Siden innholdet på plata er blitt til som individuelle utgivelser, varierer låtene i humør, takt og tone, men ikke i kvalitet.


7. Darkthrone: «The Cult is Alive»  
(Peaceville/Tuba)
Der bandet på sine siste album stort sett har reindyrket de mørke sidene, er «The Cult Is Alive» årgangs Darkthrone, Motörhead og Celtic Frost i en møkkete eliksir. Vi får løse groove, klassiske riff og en Nocturno Culto i god gammel vokalform.

ÅRETS BESTE: 120 Days har laget en klapperslange av en plate, mener Dagbladets anmeldere. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
ÅRETS BESTE: 120 Days har laget en klapperslange av en plate, mener Dagbladets anmeldere. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer


8. Tellusalie: «Is The Outside Still There»  
(Forward/Universal)
Ole Jørgen Ottosen innleder plata med å høres ut som en blanding av John Lennon og Neil Young, og resten av «Is The Outside Still There» består av rå, upolert og inntrengende rock\'n\'roll som spenner fra new wave og country til slow rock.


9. Roy Lønhøiden: «Sanger fra skogen»
 (NorskAmerikaner/ Kulseth Brand Station)
Ei plate full av lyrisk finstemthet. Roy Lønhøiden har den velsignede evnen til å uttrykke lengsel, ensomhet og melankoli uten samtidig å pøse på med patos og inderlighet. Så komplisert, så enkelt.


10. Mira Craig: «Mira Mira»  
(Homemade/Bonnier Amigo)
Det er lyden av Norge à la 2006: ungjente som har sittet limt til MTV i barndommen blander superkommersiell amerikansk r&b med norsk folkemusikk og ikke-vestlige rytmer. Resultatet er folkemusikk-r&b, feminin asiatisk vokal, arabiske melodilinjer og bjeffesingelen «Boogeyman».11. The Whitest Boy Alive:
«Dreams»

12. DumDum Boys: «Gravitasjon»

13. Maria Solheim: «Will There»

14. Hanne Hukkelberg: «Rykestrasse 68»

15. Magnus Hængsle: «Magnus Hængsle»

16. In The Country: «Losing Stones, Collecting Bones»

17. Elvira Nikolaisen: «Quiet Exit»

18. The White Birch: «Come Up For Air»

19. Darkside Of The Force: «El Dia De Los Puercos»

20. Odd Nordstoga: «Heim te mor»

PÅ TOPP TI: Motorpsycho.
PÅ TOPP TI: Tellusalie.
PÅ TOPP TI: Mira Craig.
PÅ TOPP TI: Rockettothesky.