BEST OG VERST: Latvia får det laveste terningkastet av Dagbladets anmelder. Aserbajdsjans Samra får derimot full pott. Foto: NTB Scanpix
BEST OG VERST: Latvia får det laveste terningkastet av Dagbladets anmelder. Aserbajdsjans Samra får derimot full pott. Foto: NTB ScanpixVis mer

Her er årets beste og verste Eurovision-låter

Vi har anmeldt finalebidragene.

Vi anmelder årets bidrag i årets Eurovision-finale, som går av stabelen i Globen i Stockholm i kveld.

Alle låtene er anmeldt før semifinalene.

Belgia Låt: «What's The Pressure»
Artist: Laura Tesoro

Tenåring Laura Tesoro er energisk og annerledes enn det meste i MGP. Det belgiske bidraget er en rytmisk, energisk funky soulpoplåt à la 80-tallet, som har litt «Another One Bites the Dust» i seg.

Tsjekkia Låt: «I Stand»
Artist: Gabriela Guncíková

En låt du bare vet er med som fyllmasse i et eller annen MGP-finaleløp, uansett hvilket år. Gabriela Guncíková synger godt, men det holder ikke. En langsom ballade som rygger fortere enn jeg kjører mc.

Nederland
Låt: «Slow Down»
Artist: Douwe Bob

En fin-fin organisk poplåt av klassisk, sjelfull tapning som skiller seg ut. Umulig ikke å like dette, selv om den ikke revolusjonerer noe som helst. Her er det bøtter og billass med feelgood og god stemning.

Aserbajdsjan Låt: «Miracle»
Artist: Samra

Mine vellystige hormoner løper løpsk, men ser man forbi en veldreid lekkerbisken, er dette nok en uhyre solid MGP-låt fra langtvekkistanlandet. En maktdemonstrasjon av en powerballade, solid framført - på alle måter.

Ungarn Låt: «Pioneer»
Artist: Freddie

Freddie vil låte litt som Dance With A Stranger-Elg i balladen som han forsøker å sprite opp med sin whiskyrøst. Det hamres på trommer, plystres plagsomt med innstudert kjedelighet. Ikke tungt deprimerende, bare ulidelig trist.

Italia Låt: «No Degree Of Separation»
Artist: Francesca Michielin

Italia er best på organisert kriminalitet og toppolitikere med troverdighet og integritet. Men sangen? En følsom ballade uten progresjon som står i stampe. Mamma mia.

Israel Låt: «Made Of Stars»
Artist: Hovi Star

Israel sender en småandrogyn emo-dude som har med seg en patosballade. Men pass på, for den folder seg ut som en vakker og nydelig orkesterballade med skikkelig crescendo - med trøkk og troverdighet.

Bulgaria Låt: «If Love Was A Crime»
Artist: Poli Genova

Velkommen tilbake, Poli, som var med i MGP-finalen for fem år siden. En låt som får blodet til å bruse. Spenstig popleken og utfordrende med tydelig retning. Topp fem-plassering.

Sverige Låt: «If I Were Sorry»
Artist: Frans

Sverige er en supermakt i populærmusikken. Det skal ikke mange taktene til før et solid håndverk kommer til syne her. Litt usikker på om Fransegutten evner å erobre Europa med scenisk trøkk, men låta stråler laidback. Varm, deilig melakoli.

Tyskland Låt: «Ghost»
Artist: Jamie-Lee

Tyskland ser mot Østen og kler en ungjente opp som en japansk klovn. Jamie-Lee synger engelsk så godt hun kan, neppe uten å imponere andre en nær familie. En MGP-kalkun, en stusslig karikatur så statisk og livløs.

Frankrike

Låt: «J'ai cherché»
Artist: Amir

Frankrike og et knippe andre MGP-stormakter er sikret finalebillett uansett. I finalen treffer vi tannkirurgen Amir som sjarmerer på franske vers og engelsk refreng i en glad og lettlivet, trivelig og troverdig låt.

Polen Låt: «Color Of Your Life»
Artist: Michal Szpak

Nå har du tre minutter på deg til å gå på do, sette inn en pizza, jekke en pils eller rett og slett la deg implodere. En flott ung mann med en hårprakt jeg misunner, som synger en pusepen, urtråkig ballade.

Australia Låt: «Sound Of Silence»
Artist: Dami Im

Down Under deltar for annen gang i denne europeiske låtskriverkonkurransen. Dami Im har sommerfugler i stemmebåndet, flott vokalprakt som folder seg ut. Dette er en ballade som utfordrer vår egen. Se opp, folkens.

Kypros Låt: «Alter Ego»
Artist: Minus One

En hard, tøff og kjølig «Nickelback-rocker». Og jeg liker den, ikke minst refrenget og gutta som leverer varene. Låtskriver er Thomas G:son og det gjør Sverige til den største u-hjelpsnasjonen i MGP-universet.

Serbia Låt: «Goodbye»
Artist: Sanja Vucic ZAA

Jo visst er Sanja teatralsk der hun står på scenen. Opptredenen er i grenseland mellom det fyrige og det livsfarlige. Hun stråler, og låta bæres av kraft og storveies MGP-fylde. Hun svever på orkesteret og strykerne.

Litauen Låt: «I've Been Waiting for This Night»
Artist: Donny Montell

Feststemt låt, men energien får aldri skikkelig utløp. Glad, ungdommelig og moderne — og det er tilløp til frieri, men ingen oppskrift på langt liv eller finaleplass. Donny var med i 2011, dette er et comeback uten overbevisning.

Kroatia Låt: «Lighthouse»
Artist: Nina Kralji

Nina Kralji har vunnet den hjemmelige utgaven av «The Voice», og det høres fortjent ut: en fantastisk stemme med en twist som minner meg i Irland og Enya. Popballaden gjør ikke skam på noen.

Russland Låt: «You Are The Only One»
Artist: Sergey Lazarev

Dette er en av årets store MGP-favoritter. Russland er en stormakt - her også, og viser muskler på nytt. De byr på en dynamisk stemmesanker, eksplosiv og fengende. Riktignok kalkulert, men troverdig og frisk.

Spania Låt: «Say Yay!»
Artist: Barei

Åpner forventningsfullt. Høres ut som når tenåringen dusjer med radioen på fullt - ikke min radiokanal, men det funker. Smittende energisk, moderne med klassisk dannelse i bunn. Og ikke minst lekent.

Latvia Låt: «Heartbeat»
Artist: Justs

Latvia gjør alt de kan for ikke å kvalifisere seg til finalen lørdag — og greier det uten anstrengelser. «Heartbeat» er et sjarmløst, hamrende og gudsjammerlig popskvalder som forsøker på være innovativt. Grusomt.

Ukraina  Låt: «1944»
Artist: Jamala

Jamala er en artist med troverdighet, som behersker sjangerne soul, jazz, funk, folk og elektronika. Men slik hun koker sammen dette brygget, en vokalutblåsning om elendighet, får jeg ikke tak på. Mer Cosmopolite enn MGP.

Malta Låt: «Walk On Water»
Artist: Ira Losco

Dette begynner som en gedigen pose med luft: et stort ingenting uten innhold. Men innholdet blir til helium. Vokalen trer fram i en småfrekk og uimotståelig drum n bass-inspirert moderne poplåt som vil sanke stemmer.

Georgia Låt: «Midnight Gold»
Artist: Nika Kocharov

Nika Kocharov og bandet Young Georgian Lolitaz tar oss med til sitt rocklaboratorium. Dette liker jeg: energisk, kompromissløst med 80-talls synthrock referanser og skarpskårne gitarer. Likevel sjanseløst.

Østerrike Låt: «Loin d'ici»
Artist: ZOË

Yndige, søte og marshmallowmyke Zoë kan sikkert være en svigerfars drøm. Trodde først det var Marit Larsen som hadde meldt overgang til Østerrike og en lavere popdivisjon. Fransk tekst gir deilig kløe.

Storbritannia Låt: «You're Not Alone»
Artist: Joe and Jake

Endelig så tar Storbritannia MGP på alvor, for dette er det beste på mange år fra popøya. Boyband-duoen byr på britpop av godt merke, Coldplay-inspirert kredibelt og kjølig, men også sprudlende og lystig.

Armenia Låt: «Lovewave»
Artist: Iveta Mukuchyan

Forførende åpning, men lett å bli lurt. Så kommer den fela, da. Det høres ut som noen forsøker å langsomt daupine en katt. Saktegående rytmer kombinert med sadistisk skriking gir et forvirrende resultat.