Podkast-tips:

Her er årets beste podcaster

Hovedpersonen i podcasten satt selv og hørte på den i retten.

KORRUPSJONSTHRILLER: Før lufta gikk ut av tittelen endte «Purk eller skurk?» opp som en lyttersuksess (660.000 nedlastninger), ble referert til av forsvarer John Christian Elden, samt lyttet til av Eirik Jensen selv under aktors sluttprosedyre i rettssalen. Foto: Lars Eivind Bones
KORRUPSJONSTHRILLER: Før lufta gikk ut av tittelen endte «Purk eller skurk?» opp som en lyttersuksess (660.000 nedlastninger), ble referert til av forsvarer John Christian Elden, samt lyttet til av Eirik Jensen selv under aktors sluttprosedyre i rettssalen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Purk eller skurk?» (NRK Nyheter)

Lytt til «Dirty John» eller «Fallet», og du vil oppdage farene ved å overlate en podkast til skrivende journalister. Nyhetsjournalist Runar Henriksen Gjørstad hadde aldri laget – og visstnok knapt hørt – en podkast før. Ved hjelp av Irina Tjelle og Martin Giæver ble «Purk eller skurk?» likevel en komprimert primærkilde for mange under rettssaken mot den kontroversielle politimannen Eirik Jensen. Især gjennom oppsøkende reportasjehåndverk i podkastens tre første episoder, og siden via en eksklusiv tilgang til rettsdramaets hovedpersoner, imponerer trioen med balansert dybde.

«Uløst» sesong 2 (VG og Rubicon)

Podkastguiden: Peter Daatland skriver spalten "Podkastguiden" i Dagbladet.
Podkastguiden: Peter Daatland skriver spalten "Podkastguiden" i Dagbladet. Vis mer

En sommerdag i 1988 forsvinner ni år gamle Therese Johannessen fra Fjell i Drammen. Saken er ennå uløst, men utrustet med krimreportere fra landets største mediehus og en radioreporter i toppklasse, bringer podkasten nye bevis og uoppklarte spor fram i lyset. Det journalistiske håndverket er utvilsomt godt, og etisk gjennomsiktighet er med på å sørge for fem lærerike episoder. Appetitten på true crime er stor på alle plattformer, og «Uløst» kan muligens sies å være en kalkulert suksess. Ingenting i veien med det, især når andre sesong overgår den prisvinnende debutsesongen. Det er mye takket være stikkveiene innom fenomener som falske minner og «stranger danger».

«Mørketid» (NRK)

2017 vekket nok uroen i mange. Derfor var det etterlengtet at radioveteran Nina Stensrud Martin og Halvor Finess Tretvoll inntok ørene våre med nyanserende fakta. For jo mer vi vet, jo mindre frykter vi. Utførelsen av portrettene på Vladimir Putin, Marine Le Pen, Donald Trump, Viktor Orbán, Recep Tayyip Erdogan og Kim Jong-un står i stil med ideen. Duoen har forstått at selv podkastlyttere ikke har et sekund å miste, og især ved hjelp av lyddesigner Hans-Ole Hummelvoll skiller «Mørketid» seg ut i mengden av pratepodder.

«Rekommandert» (Rubicon)

Kristopher Schau må være Norges mest produktive podkastskaper. I 2017 dukket «Kompasset» og «Kris på Kripos» opp, «Alt du sier er feil, Espen» forsvant, mens produksjonen av «Krisemøte» og «Rekommandert» fortsatte. Aller best treffer Schau i «Rekommandert». De dynamiske intervjuene tas opp foran et live-publikum på Tøyen i Oslo, hvor 47-åringen inviterer særegne gjester til scenen og setter seg fore å bli klok på alt fra hardhauser til sopp og mikrometeoritter. Live-innspillinger er en delt glede, men tross varierende lyd og lytterbevissthet falmer «Rekommandert» lite i podkastform.

«Skuddet på Toftøy» (Aftenposten)

Et skudd blir avfyrt ombord på båten Toftøy. Hvem skjøt? Sindre Leganger angriper mysteriet respektfullt fra alle vinkler, og forklaringene er motstridende. Det eneste som er sikkert, er at en av dem lyver. Ingen er døde, og det er lett å bli usikker på om det står nok på spill. De varsomme portrettene av slepende hovedpersoner sørger likevel for at årets Prix Radio-vinner «Skuddet på Toftøy» står igjen som Norges mest originale true crime inntil videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer