Her er årets beste rockefestivaler

Hvem er årets vinner? Og hvem skal ut? Dagbladet vurderer programmene til Norges mest sentrale rockfestivaler.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIXVis mer

|||

Norwegian Wood, Oslo
Har for andre året på rad en knallgod rekke med artister, som appellerer perfekt til NWs voksne og slentrende profil: Neil Young, Lars Lillo Stenberg, Nick Cave, BigBang og Duffy. En headlinerstyrt festival som kanskje Quart kunne lære litt av? 785 kroner for Neil Young-dagen (utsolgt). Ellers kr 535 for dagspass og kr 2145 for 4-dagerspass.

ØyaOslo, 11. — 15. august.Trangere tider? Ikke på Øya.PROGRAMMET: Lavkonjunktur og andre bekymringer som Festival-Norge sliter med ser ikke ut til å prege Øyafestivalen. Overhodet. De bare kjører på som de alltid har gjort, og er i en klar lederposisjon nå i sluttføringen av sommerens festivalprogrammer. Det skyldes nok ikke bare kulturministerens knutepunktpenger. Snarere at Øyas bookingformel, et balansert og nyhetsvåkent kompromiss mellom salgbarhet og kredibilitet, mellom aktualitet og nostalgi, faktisk lar seg gjennomføre i dagens festivalvirkelighet. Øya mangler nok en virkelig kanonheadliner, men de øvre sjiktet av plakaten er like fullt svært imponerende, med alt fra Röyksopp (med komplett gjestevokalistoppsett?) og Kåre & The Cavemen-gjenforening til Arctic Monkeys og Wilco. Fyldig underskog. Vi holder tilbake en eventuell siste prikk på terningen til Øya er fullbooket — det skal være ubekreftede godbiter på gang.VERDT PENGENE? Kr 1910 for festivalpass, kr 650 for dagspass. Bedre festival får du ikke i dette prissjiktet her til lands i år.KOMPLETT: Arctic Monkeys, Röyksopp, Kåre & The Cavemen, Satyricon, Lily Allen, Bob Hund, Marit Larsen, Datarock, Band Of Horses, Wilco, Beirut, Glasvegas, Mew, Thåström m.fl.
ØyaOslo, 11. — 15. august.Trangere tider? Ikke på Øya.PROGRAMMET: Lavkonjunktur og andre bekymringer som Festival-Norge sliter med ser ikke ut til å prege Øyafestivalen. Overhodet. De bare kjører på som de alltid har gjort, og er i en klar lederposisjon nå i sluttføringen av sommerens festivalprogrammer. Det skyldes nok ikke bare kulturministerens knutepunktpenger. Snarere at Øyas bookingformel, et balansert og nyhetsvåkent kompromiss mellom salgbarhet og kredibilitet, mellom aktualitet og nostalgi, faktisk lar seg gjennomføre i dagens festivalvirkelighet. Øya mangler nok en virkelig kanonheadliner, men de øvre sjiktet av plakaten er like fullt svært imponerende, med alt fra Röyksopp (med komplett gjestevokalistoppsett?) og Kåre & The Cavemen-gjenforening til Arctic Monkeys og Wilco. Fyldig underskog. Vi holder tilbake en eventuell siste prikk på terningen til Øya er fullbooket — det skal være ubekreftede godbiter på gang.VERDT PENGENE? Kr 1910 for festivalpass, kr 650 for dagspass. Bedre festival får du ikke i dette prissjiktet her til lands i år.KOMPLETT: Arctic Monkeys, Röyksopp, Kåre & The Cavemen, Satyricon, Lily Allen, Bob Hund, Marit Larsen, Datarock, Band Of Horses, Wilco, Beirut, Glasvegas, Mew, Thåström m.fl. Vis mer

Slottsfjell, Tønsberg
Trygt og fint med mange riktige navn, men dette er ikke Slottsfjells beste år. Likevel gjør artister som Kaiser Chiefs, Art Brut, The Streets, Bob Hund, og Motorpsycho festivalen helt klart til et godt alternativ for dem som legger sommerferien til Vestfold. Dagspass koster kr 610, og fullt festivalpass får du for overkommelige kr 1295.

Storås, Trøndelag
Litt skrint på programmet til Midt-Norges festivalstolthet, og klart mer profilløst. Kan i likhet med Bukta skilte med The Blacksheeps, det skal man ikke kimse av. Men det blir litt for tamt med Kaizers, Machine Head, Soundtrack Of Our Lives og Timbuktu. Festivalpass koster kr 1295. Dagspass er ennå ikke lagt ut for salg.

HoveTromøya/Arendal, 22. ? 25. juniSikringskost fra Toffen & co.PROGRAMMET: Det er ikke det at noe er direkte galt med Hove-programmet i år. Det er vel heller slik at vi er blitt bortskjemt med et bugnende utvalg av nåtids- og framtidsnavn fra kritikertoppen og bloggsfæren i tillegg til toppnavn i toppklasse. Og i et slikt perspektiv er årets Hove-program litt bakpå. Solide, men ikke spesielt eksklusive headlinere (toppnavnet The Killers spiller i Oslo i forkant, Fleet Foxes var på Øya i fjor osv.), men klart pluss i margen for Faith No More-reunion. Ellers tynt i det som tradisjonelt har vært Toffens spesialdistanse: mellomsjiktet. Men vi skjønner hvorfor det blir slik, etter røde tall og nytt eierskap. Det viktigste er ikke lenger å være hippest og flinkest i klassen, men å lage en festival som selger. Året vil vise om dette er veien å gå.VERDT PENGENE? Kr 1910 for festivalpass, kr 695 for dagspass (kr 610 mandag). Ikke billig for kidsa, men programmet er godt nok til at de kan velge å blåse sommerens budsjett på noen dager i Arendal.TRYGGE NAVN: The Killers, Faith No More, Slipknot, Franz Ferdinand, The Prodigy, Eagles Of Death Metal, Fleet Foxes, Metronomy, Q-tip m.fl.
HoveTromøya/Arendal, 22. ? 25. juniSikringskost fra Toffen & co.PROGRAMMET: Det er ikke det at noe er direkte galt med Hove-programmet i år. Det er vel heller slik at vi er blitt bortskjemt med et bugnende utvalg av nåtids- og framtidsnavn fra kritikertoppen og bloggsfæren i tillegg til toppnavn i toppklasse. Og i et slikt perspektiv er årets Hove-program litt bakpå. Solide, men ikke spesielt eksklusive headlinere (toppnavnet The Killers spiller i Oslo i forkant, Fleet Foxes var på Øya i fjor osv.), men klart pluss i margen for Faith No More-reunion. Ellers tynt i det som tradisjonelt har vært Toffens spesialdistanse: mellomsjiktet. Men vi skjønner hvorfor det blir slik, etter røde tall og nytt eierskap. Det viktigste er ikke lenger å være hippest og flinkest i klassen, men å lage en festival som selger. Året vil vise om dette er veien å gå.VERDT PENGENE? Kr 1910 for festivalpass, kr 695 for dagspass (kr 610 mandag). Ikke billig for kidsa, men programmet er godt nok til at de kan velge å blåse sommerens budsjett på noen dager i Arendal.TRYGGE NAVN: The Killers, Faith No More, Slipknot, Franz Ferdinand, The Prodigy, Eagles Of Death Metal, Fleet Foxes, Metronomy, Q-tip m.fl. Vis mer

Bukta, Tromsø
Stiller et sterkt lag i det som likner på et remikset Øya-program: Roky Erickson, Eagles Of Death Metal, The Sadies, Kaiser Chiefs, Ray Davies og Mark Olson & Gary Louris. Med publikumsfavoritter som Hellbillies og deLillos er Bukta trygt i havn. Dagspass for kr 660, og festivalpass kr 1295.

QuartKristiansand, 30. juni — 4. juli.Bredt, men er det bredt nok?PROGRAMMET: Da støvskyene hadde lagt seg etter konkursen i fjor, kjøpte den tidligere skandaliserte Quart-investoren Arild Buli opp restene. I seg selv skapte det en PR-utfordring, som Buli i løpet vinteren har oppgradert til en PR-katastrofe. Han proklamerte at Quart skulle reindyrke en kommersiell profil, og viftet med navn som AC/DC og Madonna — men sitter igjen med Slash og Black Eyed Peas. Programmet er ikke like dårlig som PR-strategien, men ganske 90-talls og sprikende, med Marilyn Manson, Placebo og Korn som de andre trekkplastrene. Spørsmålet er om det trekker. Det som skulle være et bredt kommersielt program, er kanskje heller blitt et kuriøst kommersielt program. Slash kommer for eksempel med Ronnie Wood, Ozzy Osbourne og Jason Bonham. Det høres mest ut som «Nytt på nytt»: Hvem skal ut?VERDT PENGA? 750 kroner for dagsbilletter (lørdagen er ennå ikke i salg), og 2250 kroner for et festivalpass er dyrt. Men Quart sikter seg i år inn mot sjampanje-publikummet, og de har vel råd? SPRIKENDE: Slash & Friends, Black Eyed Peas, Marilyn Manson, Placebo, Korn, Chris Cornell, Meshuggah, Cyndi Lauper, Skambankt m.fl.
QuartKristiansand, 30. juni — 4. juli.Bredt, men er det bredt nok?PROGRAMMET: Da støvskyene hadde lagt seg etter konkursen i fjor, kjøpte den tidligere skandaliserte Quart-investoren Arild Buli opp restene. I seg selv skapte det en PR-utfordring, som Buli i løpet vinteren har oppgradert til en PR-katastrofe. Han proklamerte at Quart skulle reindyrke en kommersiell profil, og viftet med navn som AC/DC og Madonna — men sitter igjen med Slash og Black Eyed Peas. Programmet er ikke like dårlig som PR-strategien, men ganske 90-talls og sprikende, med Marilyn Manson, Placebo og Korn som de andre trekkplastrene. Spørsmålet er om det trekker. Det som skulle være et bredt kommersielt program, er kanskje heller blitt et kuriøst kommersielt program. Slash kommer for eksempel med Ronnie Wood, Ozzy Osbourne og Jason Bonham. Det høres mest ut som «Nytt på nytt»: Hvem skal ut?VERDT PENGA? 750 kroner for dagsbilletter (lørdagen er ennå ikke i salg), og 2250 kroner for et festivalpass er dyrt. Men Quart sikter seg i år inn mot sjampanje-publikummet, og de har vel råd? SPRIKENDE: Slash & Friends, Black Eyed Peas, Marilyn Manson, Placebo, Korn, Chris Cornell, Meshuggah, Cyndi Lauper, Skambankt m.fl. Vis mer