Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er årets beste tv-serier

Du rekker fortsett et par av dem før romjula er over.

De fleste av oss har noe vi bare må se for at det skal bli jul. Det kan være snørrhovne barn som glemmes igjen hjemme, London-par som leter etter kjærlighet eller Bruce Willis som redder dagen.

Men når marsipanen blander seg med ribbefettet helt oppe i halsen, kan det kanskje også være greit med noe som overhodet ikke har noe med jul å gjøre?

Her er fem av årets aller beste serier, som er vel verdt tiden din i juleferien:

«The Affair» Sitrende sommersynd fra HBO Nordic

Hvordan vi lyver for oss selv og hverandre har vært en rød tråd i serier som «The Sopranos» og «Mad Men», og enda tydeligere er det tema i den nye dramathrilleren «The Affair».

BLODIG BRA: Billy Bob Thornton spilte leiemorder i HBO-suksessen «Fargo». Foto: HBO Nordic.
BLODIG BRA: Billy Bob Thornton spilte leiemorder i HBO-suksessen «Fargo». Foto: HBO Nordic. Vis mer

Forfatteren Noah (Dominic West) reiser på ferie til Montauk med kone og fire barn, og faller pladask for den seksuelt pågående servitøren Alison (Ruth Wilson).

Men ganske snart blir det klart at Noahs versjon av sidespranget skiller seg skarpt fra Alisons historie, og gjennom seriens gang får vi fortellingen servert fra begges dramatisk forskjellige perspektiver. Psykologisk kjempeinteressant, og i bakgrunnen ulmer et pirrende krimmysterium som gradvis rulles opp. 

«Fargo» Moro med drap i Kardemommeby på TV 2 Sumo

Akkurat som i den klassiske filmen med samme navn, går livet sin passivaggressive gang i Fargo - som på overflaten kan minne om en snødekt Kardemommeby.

Alle er snille og greie, inntil verdens kjipeste fyr, Lorne Malvo (Billy Bob Thornton har her sitt livs rolle) ruller inn i byen.

UTROSKAP:  Dominic West, kjent fra både The Wire og The Hour, har hovedrollen i HBO-serien som er blant årets tv-høydepunkter. Foto: HBO Nordic
UTROSKAP: Dominic West, kjent fra både The Wire og The Hour, har hovedrollen i HBO-serien som er blant årets tv-høydepunkter. Foto: HBO Nordic Vis mer

Den ellers sindige (og kuede) Lester Nygaard, også glimrende spilt av Martin Freeman, lar seg i et svakt øyeblikk prege av Malvos bekmørke karisma, noe som ikke er helt heldig for hans overbærende kone. Og det er bare starten på det som etterhvert utvikler seg til et potpurri av komi, krim og drama du ikke vil gå glipp av.

«Broadchurch» Mørke hemmeligheter etter nordisk oppskrift på Netflix

Engelskmennene har falt pladask for nordisk krim, og de siste årene har det kommet flere serier som er tydelig inspirert av «Broen» og «Forbrytelsen».

Denne ITV-serien er en av de mer vellykkede kopiene, som kombinerer nordic noir med klassisk britisk landsbykrim.

11 år gamle Danny Latimer blir funnet død under et stup, og to etterforskere blir nødt til å grave dypt i småbyens hemmeligheter for å finne ut hva som har skjedd.

Løsningen er diskutabel, men underveis satt vi nesten konstant med hjertet i halsen. Sesong to kommer på nyåret.
 
«Olive Kitteridge» Like dramatisk som livet selv, på HBO Nordic/C More Play

FAMILIESAGA: Serien om Olive Kitteridge beskrives som like dramatisk som livet selv. Foto: C More
FAMILIESAGA: Serien om Olive Kitteridge beskrives som like dramatisk som livet selv. Foto: C More Vis mer

En familiesaga som også passer for folk som vanligvis ikke liker familiesager. Sånn kan man kanskje beskrive miniserien «Olive Kitteridge», en historie der vi følger tittelfiguren og hennes familie i Maine over flere tiår.

Frances McDormand er fullkomment magisk i hovedrollen, kanskje den mest imponerende skuespillerprestasjonen vi har sett på liten skjerm i år.

Det spesielle med serien er at den føles så stor og sann og rørende uten å ty til melodramatiske klisjeer, og uten å konstruere noe glansbilde av hovedkarakteren. Et must for voksne seere.

«Halt and Catch Fire» Data-drama fra 80-tallet på HBO Nordic og TV 2 Sumo

Mange kjenner nok til miraklene som rullet ut av garasjene i det som skulle bli Silicon Valley. Litt mer ukjent er nok den Texas-baserte motparten Silicon Prairie, der «Halt and Catch Fire» utspiller seg.

DATANERDER:  Gjengen «Halt and Catch Fire» utfordret nerdene i IBM. Foto: AMC
DATANERDER: Gjengen «Halt and Catch Fire» utfordret nerdene i IBM. Foto: AMC Vis mer

Som en slags «Mad Men» for geeks (begge seriene er laget av AMC) følger vi her en gruppe smått stereotypiske, men like fullt interessante folk som bestemmer seg for å gå rett i strupen på kjempen IBM med en flunkende ny datamaskin.

Akkurat som man ikke behøver å være reklamemann eller dagdrikker for å like «Mad Men», funker også denne serien for ikke-geeks - men om man huske MS-DOS er det kanskje ekstra moro.

BARNEDRAP Broadchurch rystes av et forferdelig drap - og spenningen varer helt inn i siste episode Foto: NETFLIX
BARNEDRAP Broadchurch rystes av et forferdelig drap - og spenningen varer helt inn i siste episode Foto: NETFLIX Vis mer