Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er årets beste tv-serier

Amerikanske serier falt i kurs hos Dagbladets anmeldere i 2018.

WEIMAR-GLAM: Tyske «Babylon Berlin» er blant årets beste tv-serier, ifølge Dagbladets anmeldere. Foto: NRK
WEIMAR-GLAM: Tyske «Babylon Berlin» er blant årets beste tv-serier, ifølge Dagbladets anmeldere. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2018 var året da norske tv-seere ble europeere. En rekke av årets største snakkiser på tv-seriefronten har kommet fra ikke-engelskspråklige land, og vært befolket av skuespillere vi aldri hadde hørt om før. Og det i ei tid da flere og flere Hollywood-skuespillere og -regissører omfavner serieformatet.

Bare én amerikansk serie har fått plass blant topp fem, på vår liste over årets aller beste tv-serier. Og det er en animasjonsserie. Våre nye helter er franske, tyske, italienske - og norske.

Her er Dagblad-anmeldernes ti på topp-liste, og vi starter nederst:

10. «The Haunting of Hill House»

Amerikansk grøsserserie på Netflix.

TRAILER: Den nye Netflx-serien vekker oppmerksomhet hos flere. Nå kommer også skrekklegenden Stephen King med sine lovord. Video: Netflix Vis mer

Årets skumleste serie, og den beste spøkelseshistorien vi har blitt fortalt på lenge! Historien om de fem Crain-søsknene, og hvordan USAs mest hjemsøkte hus fortsetter å hjemsøke dem i årevis etter at de bodde der, er så vellaget at vi kalte den et lærebokeksempel på sjangeren da vi anmeldte den.

9. «Killing Eve»

Britisk thrillerserie på HBO Nordic.

KATT OG MUS: Sandra Oh, kjent som Dr. Cristina Yang fra Grey’s Anatomy, er tilbake på TV. I «Killing Eve» jager hun etter leiemorderen Villanelle, spilt av Jodie Comer, i en ellevill katt-og-mus-jakt gjennom europeiske storbyer. Dette er den utvidede traileren, utgitt nylig av BBC. Video: BBC America Vis mer

Sandra Oh fra «Grey's Anatomy» har byttet ut operasjonsalen med britisk etterretning i denne thrillerserien om en noe utradisjonell leiemorder. Hennes motspiller er den kaldblodige og morderiske, men sukkersøte Villanelle, og katt og mus-leken til de to damene er en frisk vri på en sjanger som så avgjort trengte en slik oppdatering.

8. «Skam Austin»

Amerikansk dramaserie på Facebook Watch.

SKAM AUSTIN: Dette 22 sekunder lange klippet er første smakebit fra den amerikanske versjonen av «Skam», som er regissert av Julie Andem selv. Video: Skam Austin / Facebook Watch Vis mer

Den amerikanske versjonen av «Skam» hadde premiere på Facebook Watch i april. Og selv om serien ikke traff amerikanerne som det lynnedslaget noen her på berget kanskje hadde ventet, var den en høyst severdig remake. Det er i all hovedsak den samme historien som vi kjenner fra første sesong, men med noen vesentlige endringer og amerikaniseringer, skrevet, regissert og kvalitetsstemplet av Julie Andem sjøl.

7. «The Handmaid’s Tale»

Amerikansk dramaserie på HBO Nordic

NY SESONG: «The Handmaid's Tale» bygger på Margarets Atwoods dystopi fra 1985. Video: Hulu Vis mer

Andre sesong av denne feministiske dystopiserien må ha vært det aller mørkeste som var å se på tv i 2018. Den overgikk førstesesongen i brutalitet, men fortsatte å fascinere med sin blanding av grøss, symbolikk, bitende samtidskommentar og gjennomført koreografi og scenografi. Og en episk fødselsscene man ikke bør se like før man skal føde selv, noe en av oss beklageligvis gjorde.

6. «Atlanta»

Amerikansk komiserie på Fox.

POPULÆR: Sesong to av kritikerfavoritten "Atlanta" har norgespremiere på Fox 3. april. Vis mer

Vårens beste serie, ifølge minst én av oss. Den unike og smått absurde komiserien til Donald Glover, også kjent som rapperen Childish Gambino, er ikke minst en uovertruffen skildring av dagens afroamerikanske maskuliniteter. Smart, morsom og annerledes.

5. «My Brilliant Friend»

Italiensk dramaserie på HBO Nordic.

BASERT PÅ BOKSUKSESS: HBO står bak «My Brilliant Friend», som er basert på Elena Ferrantes roman med samme navn. Premiere 19. november. Video: HBO Nordic Vis mer

Det er ikke ofte vi har en italiensk serie på årsbestelista. Denne var en varslet suksess, all den tid den er basert på Elena Ferrantes enormt populære Napoli-romaner. Men her har alle involverte gjort en usedvanlig god jobb, og filmatiseringen åpner Ferrantes univers for enda flere. Stemningen fra bøkene er perfekt gjenskapt, og vennskapet og knivingen mellom Lila og Elena får nytt liv gjennom de dyktige skuespillerne som portretterer dem i ulike faser av livet.

4. «BoJack Horseman»

Amerikansk animasjonsserie på Netflix.

POPULÆR: Sesong fem av animasjonsserien Bojack Horseman hadde premiere på Netflix i år. Vis mer

Animasjonserien om hesten BoJack, fallert og alkoholisert Hollywood-skuespiller i en verden der mennesker og snakkende dyr lever side om side, har vært en kritikerfavoritt i mange år. I denne femte sesongen jobber BoJack med en webserie om en deprimert detektiv, samtidig som den mildt sagt fargerike omgangskretsen hans sliter med en rekke nye utfordringer. Sesongen har en imponerende kritikerscore på 97 prosent hos Rotten Tomatoes.

3. «Heimebane»

Norsk dramaserie på NRK.

FOTBALLDRAMA: "Heimebane" handler om et lag og en kvinnelig trener som forsøker å bevise at de hører hjemme i Eliteserien. Video: NRK Vis mer

Serien om Norges første kvinnelige eliteserietrener er et drama som hører hjemme i Champions League. Ane Dahl Torp gjør en av sine aller beste rolletolkninger som målrettede Helena, i en serie som får oss til å gråte, le, bli sinna og ikke minst litt klokere. Etter å ha sett den, forstår du enda bedre hva metoo-kampanjen handlet om, både når det gjelder alvorlige overgrep og mer hverdagslige utfordringer for kvinner i arbeidslivet. Men «Heimebane» handler ikke først og fremst om feminisme. Det er også en rørende historie om den fiktive vestlandsklubben Vargs comeback i eliteserien, om vennskap og kjærlighet, og om forholdet mellom ambisiøse foreldre og prestasjonshungrige tenåringsbarn. Det skal godt gjøres å finne en serie som favner så bredt og samtidig treffer så bra på alt den sikter på.

2. «Babylon Berlin»

Tysk dramaserie på NRK.

TYSK DRAMA: Babylon Berlin foregår i Berlin i mellomkrigstida. Vis mer

På den ene sida et engasjerende krimplott fra den tyske Weimarrepublikken i mellomkrigstida, på den andre sida tv-seriekunst i verdensklasse. «Babylon Berlin» veksler mellom perfekt koreograferte dansescener fra dekadente nattklubber, og skittenrealistiske skildringer av fattigdom i overfylte bygårder. Innimellom jakter vi på sannheten om et pikant bilde som kan velte en fremadstormende politiker, og snubler over en gjeng kranglevorne trotskijister som forsøker å smugle en godsvogn full av russisk gull gjennom landet. Alt utspilt mot et bakteppe som blir stadig mørkere. For vi vet så godt hvor disse folka var på vei i 1929.

1. «Le Bureau»

Fransk spionserie på NRK.

FRANSK SPIONSERIE: NRK har til nå vist fire sesonger av spionserien Le Bureau. Vis mer

Omtrent så langt unna James Bond du kan komme, og likevel så til de grader spennende og engasjerende. Særlig nå som vi har kommet til sesong fire i NRK-appen. Hvem skulle trodd at en scene fra et døllt fransk møterom kunne bli så nervepirrende? «Le Bureau» er omtalt som en spionserie som selv virkelige etterretningsfolk finner troverdig, og det betyr nødvendigvis litt mindre halsbrekkende action og litt flere samtaler ved kaffeautomaten. Men dyktige skuespillere får fram hva som står på spill også der, og det er ikke lite, med tanke på alle de store konfliktene og spenningene fra samtida som tematiseres. Og litt action blir det selvsagt. Både i Russland, der hovedpersonen Malotru har gått i dekning, og i Syria, der kodeknekkeren Jonas jakter på franske IS-offiserer. Sistnevnte er nokså ny på rollelista, og startet som comic relief, men får stadig større spillerom. Det gjelder også deres nye sjef Marie-Jeanne Duthilleul, som kjemper sin egen kamp mot dressmennene i toppledelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!