Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er årets Bylarm-band

Vedvarende bølge fra Bergen, tørke i Trondheim.

ÅRETS TALENTER: Her representert ved tre av dem som er tatt ut til neste års arrangement. Fra venstre: Pica Pica (Oslo), Mari Persen (Bergen) og Mhoo (Tønsberg).
ÅRETS TALENTER: Her representert ved tre av dem som er tatt ut til neste års arrangement. Fra venstre: Pica Pica (Oslo), Mari Persen (Bergen) og Mhoo (Tønsberg). Vis mer

||| (Dagbladet.no): Musikklivet i Bergen blomstrer, men lenger nord er det åpenbart dårligere tider. Trondheim sliter for eksempel med total tørke
Det er konklusjonen etter at Bylarm har plukket ut demobandene (uetablerte talenter, som oftest uten platekontrakt) som skal vise seg fram for bransje og presse til neste års arrangement.

Bare tre av banda har tilhold i Nord-Norge. Ikke ett eneste av dem som er plukket ut innenfor pop- og rocksjangeren kommer fra Trondheim.

— Det er både rart og litt trist, med tanke på hvor mange musikalske spydspisser byen har hatt. Men vi føler ikke at det som kommer derfra er bra nok for øyeblikket, sier Joakim Haugland i Bylarm til Dagbladet.

Sorterer ikke geografisk
Juryen har bestått av 12 personer, som har vurdert over 1000 demoer fra hele landet. Haugland påpeker at det var representanter i juryen med god oversikt over musikklivet lenger nord.

—Vi har bare vært på leting etter bra musikk — vi leter etter originalitet og etter band med utviklingspotensial, sier Haugland.

—Burde geografisk spredning også være et mål for Bylarm?

—Det ville vært et feil fokus, vi driver ikke med distriktspolitikk. Det blir fryktelig vanskelig å forklare journalisten fra The Guardian i England hvorfor et uinteressant band står på scenen, hvis det bare er valgt ut fra geografiske kriterier. Slik jeg oppfatter det er det en helt annen energi og drive i for eksempel Bergen enn det er i Trondheim for tida, og det gjenspeiles også i utvelgelsen, sier Haugland.

For mye heavy
Musikkansvarlig Ole Jacob Hoel i Adresseavisen bekrefter at musikkmiljøet i Trondheim er nede i en bølgedal. Totalt sendte 100 band fra Trondheim inn demo til Bylarm, og blant disse reiser det bare to nedover til Oslo. Begge opererer innenfor spesialsjangrene jazz og metal.

— Min følelse er at musikkmiljøet i blant annet Bergen trekker i samme retning på tross av ulikhet i sjanger, men i Trondheim har de enkelte miljøene tradisjonelt stått langt fra hverandre. Enten har man vært fullstendig kompromissløs, eller så har man vært gjennomkommersiell, sier Hoel til Dagbladet.

Han mener det har vært en styrke at Trondheim ofte har hatt band som har vært norgesledende innen sin sjanger, men at det ikke er slik akkurat nå.

I tillegg synes Adressa-journalisten at hardrocken har hatt en for dominerende plass i byens musikkmiljø. 80-tallsheavyen slipper tilsynelatende ikke tak.

—Jeg har sittet i juryen i talentkonkurranser der ni av ti deltakere har spilt heavy. Det er ikke særlig spennende, forteller Hoel.

Som en VIF-kamp
Framgangen til Tønsberg er også noe som blir lagt merke til. Byen har fått med tre band til Bylarm, i tillegg har nærliggende Holmestrand fått ett.

Joakim Haugland tror miljøet rundt Slottsfjellfestivalen har medvirket til en aldri så liten Tønsberg-bølge.

— Lokale festivaler skaper vekst og grobunn. Hvis et band vet det er mulig å få spille på en festival, går de ofte i øvingslokalet og øver.

For ordens skyld: Bylarm-arrangør Bureau Storm er også involvert i Slottsfjell.

At Oslo også markerer seg kraftig, er nok en langt mindre overraskelse — særlig siden hovedstaden samler innflytterband fra hele landet.

— Lista over Oslo-band er som publikum på en Vålerenga-kamp. Ingen er opprinnelig fra byen, sier Joakim Haugland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling