Her er årets dikt-debutant

Det mener vår anmelder.

BARE Å GRATULERE: Rune Berglund Steen imponerer med en poetisk praksis, som åpner for språklig og tematisk mangfold. Foto: Finn Ståle Felberg/Forlaget Oktober
BARE Å GRATULERE: Rune Berglund Steen imponerer med en poetisk praksis, som åpner for språklig og tematisk mangfold. Foto: Finn Ståle Felberg/Forlaget Oktober Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Hvem, Rune Berglund Steen? Med ei diktsamling om Schengen-konvensjonen og om utlendingsloven? Som attpåtil har den usexy tittelen «Pre-schengenkonsekvens. Ikke-kone-brevene»? Du får ikke lyst til å lese den, sier du? Da går du glipp av årets norske diktdebutant.

Kvinnen fra GhanaUtgangspunktet for «Pre-schengen-konsekvens.» er kjærlighetsrelasjonen mellom et subjekt og et kvinnelig du, som snart skal vise seg å være samlingens omdreiningspunkt. Det er jo ikke så ualminnelig i seg selv, det ualminnelige er kvinnens bakgrunn fra Accra i Ghana og tilværelse som visumpliktig immigrant i Norge.

Boka tegner dermed på en interessant måte opp et kjærlighetsforhold som like stor grad er et motsetningsforhold, hvor det mannlige subjektet, fra Norge, kan reise fritt i Europas Schengen-land, mens hun, fra Afrika, får avslag på visum utenlands og lever i isolasjon og på lånt tid i Norge.

Sånn sett viser diktsamlingen hvordan grensene i samfunnet virker inn i livene våre. I dette tilfellet fører landegrensene og Schengen-konvensjonen til restriksjoner for kvinnens bevegelsesfrihet, mens utlendingsloven setter grenser for hennes oppholdstillatelse. Grensene, restriksjonene og lovene virker selvfølgelig inn i alles hverdag, men her får de konsekvenser for rettigheter den jevne leser tar for gitt; bevegelsesfrihet og oppholdstillatelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer