Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er årets dikt-debutant

Det mener vår anmelder.

BARE Å GRATULERE: Rune Berglund Steen imponerer med en poetisk praksis, som åpner for språklig og tematisk mangfold. Foto: Finn Ståle Felberg/Forlaget Oktober
BARE Å GRATULERE: Rune Berglund Steen imponerer med en poetisk praksis, som åpner for språklig og tematisk mangfold. Foto: Finn Ståle Felberg/Forlaget Oktober Vis mer

||| BOK: Hvem, Rune Berglund Steen? Med ei diktsamling om Schengen-konvensjonen og om utlendingsloven? Som attpåtil har den usexy tittelen «Pre-schengenkonsekvens. Ikke-kone-brevene»? Du får ikke lyst til å lese den, sier du? Da går du glipp av årets norske diktdebutant.

Kvinnen fra Ghana
Utgangspunktet for «Pre-schengen-konsekvens.» er kjærlighetsrelasjonen mellom et subjekt og et kvinnelig du, som snart skal vise seg å være samlingens omdreiningspunkt. Det er jo ikke så ualminnelig i seg selv, det ualminnelige er kvinnens bakgrunn fra Accra i Ghana og tilværelse som visumpliktig immigrant i Norge.

Boka tegner dermed på en interessant måte opp et kjærlighetsforhold som like stor grad er et motsetningsforhold, hvor det mannlige subjektet, fra Norge, kan reise fritt i Europas Schengen-land, mens hun, fra Afrika, får avslag på visum utenlands og lever i isolasjon og på lånt tid i Norge.

Sånn sett viser diktsamlingen hvordan grensene i samfunnet virker inn i livene våre. I dette tilfellet fører landegrensene og Schengen-konvensjonen til restriksjoner for kvinnens bevegelsesfrihet, mens utlendingsloven setter grenser for hennes oppholdstillatelse. Grensene, restriksjonene og lovene virker selvfølgelig inn i alles hverdag, men her får de konsekvenser for rettigheter den jevne leser tar for gitt; bevegelsesfrihet og oppholdstillatelse.

Forskjellsbehandling
Samtidig kan man spørre seg: Hvorfor må en visumpliktig gifte seg for å få permanent oppholdstillatelse? Hvorfor skal loven egentlig være annerledes for en ghaneser enn for en belgier eller en polakk?

Dette er prinsipielle, politiske spørsmål som blir stilt i «Pre-schengenkonsekvens. Ikke-kone-brevene», uten at boka noen gang blir moralistisk eller fordømmende. Diktsamlingen viser snarere den andre siden av saken, gir den andre et ansikt og en stemme på en vekselvis nøktern, direkte og poetisk måte:

«Oslo var som / en snølykt, noe / barnehender har laget / uten voksne / tanker. Vi satt / foran Slottet; byen lå / i fonner foran oss. Du / snakket å om reise / tilbake til Ghana. Du snakket / om å reise til «Amerika» (...) Det meste / går nedover her i verden, sa du, men dette / er faktisk fucked up.»

Imponerende
Teksten er i det hele tatt ganske imponerende i sin mangfoldige bruk av lyriske så vel som narrative virkemidler, med sin kursivering og sitatbruk, med sin inkludering av gebrokken engelsk og vestafrikansk ewe og med sine skjulte og åpne litterære og populærkulturelle referanser, om det så er til Napoleon, til Henry Miller, til Marguerite Duras eller til Magic Johnson.

Her følger et sitat med sistnevnte:

«(...) Jeg måtte / hatt hender som tilsvarte / tiden, guddommelige / hender, hender som Magic / Johnson — bare slike / hender kunne favnet / baken din, der den forsvant / i den mørke leiligheten, alltid noen / skritt foran.»

Hender som Magic Johnson for å kunne favne baken din? Jeg syns det er en fantastisk simile, supplert med en fiks forskyvning fra det abstrakte og det guddommelige til det konkrete og det folkelige. I alle fall kan denne leseren se det for seg og tenke: Det må være litt av noen hender (eller litt av en bak).

Best
Jeg har veldig stor sans for Berglund Steens poetiske praksis, som åpner for flere språklige uttrykk og makter å dra et spenn av litteratur, politikk og populærkultur inn i diktene. Etter å ha lest årets diktdebutanter, har jeg ingen problemer med å kåre «Pre-schengenkonsekvens. Ikke-kone-brevene» til den beste debutsamlingen i 2009.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling