GJENFORENER GAMLEBANDET: Vokalist Chris Cornell, som ikke har hatt all verdens hell med sin solokarriere. Foto: SCANPIX/ EPA/VALERIE KUYPERS
GJENFORENER GAMLEBANDET: Vokalist Chris Cornell, som ikke har hatt all verdens hell med sin solokarriere. Foto: SCANPIX/ EPA/VALERIE KUYPERS Vis mer

Her er årets første rockenyhet

Soundgarden gjenforenes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| Det nye året var ikke mange timene gammelt da Chris Cornell (45) slapp nyheten om at han gjenforener sitt gamle band Soundgarden. Seattle-kvartetten var blant foregangsbanda for den såkalte grunge-bølgen på nittitallet, men ble oppløst i 1997.

- Den 12 år lange pausen er over, annonserte Cornell på MySpace og sin egen nettside i dag, og linket til Soundgardenworld som er gruppas nye offisielle nettsted.

«Knights of the Soundtable ride again» skriver vokalisten, og selv om ingen andre bandmedlemmer nevnes levner han med det liten tvil om hvem som skal spille sammen igjen i 2010. Fansen har allerede forlenget nyttårsfeiringa på Twitter.

Floppet soloSoundgardens første utgivelser kom på den legendariske indielabelen Sub Pop på slutten av 80-tallet, men det var først etter å ha kommet seg på en majorlabel og gitt ut «Badmotorfinger» i 1991 at karrieren tok fart.

Etter at ytterligere to album og utallige konserter verden over hadde befestet deres rockestjernestatus, kastet bandet inn håndkleet i 1997. Cornells første soloplate ble langt på vei ignorert av platekjøperne, men snart dukket han opp med tidligere Rage Against the Machine-musikere i nyskapningen Audioslave, som lagde tre velselgende skiver.

I 2006 fikk Cornell en hit med James Bond-låta «You Know My Name», men hans siste soloframstøt fra i april i år, Timbaland-samarbeidet «Scream», ble en flopp.

Bandets trommeslager Matt Cameron (47) har fått ny jobb i Pearl Jam, mens gitarist Kim Thayil (49) og bassist Ben Shepherd (41) har holdt en lavere profil. I mars i fjor skal de tre ha kommet sammen til en overraskende gjenforeningskonsert på en klubb i Seattle.

Grungen leverMed Soundgardens gjenforening er nesten alle de klassiske grunge-banda fra nittitallet aktive ved inngangen til 2010-tallet:

• Alice in Chains ble gjenforent i 2005 med William DuVall som erstatning for den avdøde vokalisten Layne Staley, og ga ut albumet «Black Gives Way to Blue» i høst.

• Stone Temple Pilots kom sammen igjen etter at vokalist Scott Weiland ga seg i Velvet Revolver, og ny plate skal være i kjømda.

• Mudhoney returnerte til Sub Pop-labelen på 2000-tallet, kom med sin siste plate i 2008 og turnerer stadig.

• Pearl Jam har heller aldri vært oppløst, og ga ut sitt studioalbum nummer ni, «Backspacer», i fjor.

• Melvins har hatt en ny vår på Mike Pattons Ipecac-label siden 1999, og holder koken med turneer og høyt utgivelsestempo.

De åpenbare unntakene er Nirvana, hvis frontfigur Kurt Cobain begikk selvmord i 1994, og Screaming Trees, hvis frontfigur Mark Lanegan har viet seg til samarbeidsprosjekter med blant andre Queens of the Stone Age og Isobel Campbell de siste åra.

FAMILIEMANN: Chris Cornell har en sønn og en datter med kona Vicky Karayiannis. Han har også et barn med sin tidligere kone. Foto: STELLA PICTURES
FAMILIEMANN: Chris Cornell har en sønn og en datter med kona Vicky Karayiannis. Han har også et barn med sin tidligere kone. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer