Her er årets julefilmer

Annen juledag er fortsatt en av årets store kinodager, og kinematografene byr på en ganske variert meny i år også. Den har noe for folk i alle aldere og for enhver smak - fra spenning med Michael Douglas og i «Spillet» til Lars von Triers absurde komikk i «Riket 2».

En enslig norsk film står på plakaten: Trygve Allister Diesens debut «Mørkets øy» med danske Sofie Gråbøl og Paul Ottar Haga .

«Spillet» er signert «Seven»-regissør David Fincher , som i alle fall burde garantere en original tilnærming til historien om en kontrollfreak av en forretningsmann ( Douglas ), som mottar en gave av broren ( Penn ) og vikles inn i et spill på liv og død.

Sean Penn finner vi igjen i en annen julepremiere; Nick Cassavetes' «She's so Lovely», hvor han spiller mot John Travolta og sin kone, Robin Wright Penn , i et drama om en mann som løslates og finner at fruen har tatt seg en ny mann.

Taiwanske Ang Lee («Bryllupsnatten», «Fornuft og følelser») er ansvarlig for «Ice Storm» med Sigourney Weaver og Kevin Kline , en film med et kritisk blikk på den frilynte seksualmoralen i kjølvannet av hippiekulturens USA.

For barn

Så litt for barna og familien. Steve Barron , som en gang ble aldri så lite berømt for a-has «Take On Me»-video, har filmatisert velkjente og kjære «Pinocchios fantastiske eventyr», som får norsk tale.

Og noen suksesser blir vi liksom aldri kvitt. Nå kommer «Alene hjemme 3» over hele landet - uten en forvokst og hardt plaget Macauley Culkin , men med en ny barnestjerne i form av Alex D. Linz , egenhendig hamlende opp med nye skurker i et ellers dannet nabolag. For de aller minste: «Napoleon» med en søt hund i hovedrollen.

Komikk og drama

Det blir komikk med Myke Myers («Wayne's World») i agentparodien «Austin Powers», drama med svensk ungdom i «Englebarn» og formodentlig nok en original film fra Sally Potter («Orlando») med «Tango Lesson» - en dels selvbiografisk historie om tango og kultur- og kjønnsforskjeller. «Lea» er en tysk-tsjekkisk produksjon i regi av Ivan Fila , om en ung kvinne som blir solgt til en tysk mann. Samuel Jackson - mest kjent fra «Pulp Fiction» - dukker opp i lærerdramaet «Alarm 187». Belgiske «Løftet» er en sterk og severdig film om en ung gutts våknende samvittighet i møtet med ulovlige innvandreres groteske kår.

Lars von Triers «Riket 2» er et av de mest særpregete og morsomste tilbudene, en rundt fem timers kraftprøve om de aparte forviklingene på Rikshospitalet i København, med Ernst Hugo Järegård i praktslag og vel verdt en dag i stolen.

Sånn ser det ut foreløpig, og alt før jul: James Bond 19. desember og DemiMoores «G.I. Jane» og Disneys «Herkules» allerede den femte.