SE TV LIVE NÅ: Deltakerne til årets Melodi Grand Prix blir presentert nå. Følg Dagbladet TV for de siste oppdateringene. Reporter: Jonas Scheie Hammer. Video: Kine Falch, Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer Vis mer

«Melodi Grand Prix»

Her er årets «MGP»-deltakere

Disse ti artistene skal delta i årets Melodi Grand Prix.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er snart tid for musikkonkurransen Melodi Grand Prix, en av årets store musikalske begivenheter. Programmet er et av Norges lengstlevende, og har en stor tilhengerskare.

Vinneren av MGP får representere Norge i den internasjonale Eurovision-finalen.

Derfor er det stor spenning knyttet til hvem som skal delta. I dag avsløres det hvilke ti artister som er blitt plukket ut til den norske Melodi Grand Prix-finalen.

Artistene

Den første artisten ble presentert av programlederne Kåre Magnus Bergh og Heidi Ruud Ellingsen klokka 12.30 fredag ettermiddag. Deretter ble de ti artistene presentert etter tur.

Først ut er bandet D'sound. De deltar med låten «Mr. Unicorn».

Musikkgruppa ble startet for 25 år siden, og besto inntil i fjor av Jonny Sjo på gitar, Kim Ofstad på trommer og frontfigur Simone Eriksrud på vokal. Eriksrud forlot bandet i fjor, og D'sound er i dag aktuelle med singelen «Lykkelig», der «The Voice»-deltakeren Mirjam Johanne Omdal har vokal.

- Det er skikkelig digg at det er rom for musikken vår her, sier bandet om å delta.

MGP D'sound med Mirjam Johanne Omdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MGP D'sound med Mirjam Johanne Omdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nestemann er Chris Medina (35), som skal synge låten «We try».

Den Oslo-bosatte amerikaneren forteller at hans forhold til Melodi Grand Prix er helt nytt.

- Da jeg ble spurt om å gjøre dette, og hørte navnet «Grand Prix», trodde jeg det var Formel1-løp. Men da jeg fikk vite hva det var, ble jeg fort gira på å være med på dette, forteller Medina på scenen.

Neste artist er med for tredje gang, nemlig Carina Dahl (33).

Låten hun skal delta med heter «Can't hold me down».

- Jeg synes dette er et fantastisk sirkus å være med på, sier Dahl.

Også Anna-Lisa Kumoji (28) skal være med. Hun deltar med låten «Holla».

- Jeg er jo ei jente fra Asker, fra en bitteliten kjernefamilie. Med en mamma fra Bodø, langt oppe i nord, og en pappa fra Afrika. Det var mye musikk i hjemmet, forteller Kumoji, og fortsetter:

- Nå er barndomsdrømmen gått i oppfyllelse. Jeg er klar, og gleder meg!

Neste artist er Erlend Bratland (27), som deltar med låten «Sing for you».

- Jeg kommer til å få sommerfugler - nei, elefanter i magen. Men det har gått fire år siden sist, og jeg tror jeg kommer til å takle det bra, sier Bratland, som deltok i Melodi Grand Prix i 2015, og fortsetter:

- Låten min handler om at det er OK å gå på trynet iblant, og reise seg opp igjen etterpå.

Neste artist er Adrian Jørgensen (26), som deltar med låten «The Bubble».

I fjor koret han for Aleksander Walmann i Melodi Grand Prix. I år synger han låten som Walmann har skrevet. Til daglig jobber han som fiskerøkter, i tillegg til å være sanger og låtskriver.

- Jeg har vokst opp langs kysten og den fine naturen vi har der. For meg er det viktig å ha noe fast å konkret å gå til. Å kombinere de tingene gir meg den positive energien til å skrive de låtene, og gjøre den karrieren ved siden av. Hvis karrieren skulle ta av, så får det skje. Jeg trives med begge deler, sier han på scenen.

Neste band ut er KEiiNO. De deltar med låten «Spirit in the Sky».

Tekst og melodi er skrevet av Tom Hugo Hermansen.

- Mannen min og jeg begynte på en låt som handler om å bli akseptert for den du er. Så fikk vi med oss disse folka her, og da ble KEiiNO en realitet, forteller de fra scenen.

- Det er ingen tvil om at joik er i vinden for tida, og vi vil gjerne formidle samisk kulturarv på min måte, sier vokalisten Fred Buljo.

Neste artist er Kjetil Mørland (38), som deltar med låten «En livredd mann».

- Jeg gleder meg til å framføre denne for hele Oslo Spektrum. Det er den første låten jeg skriver på norsk, og i begynnelsen var det rart å utlevere meg, sier Mørland.

FIOLINIST: Ingrid Berg Mehus deltar med låten «Feel». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FIOLINIST: Ingrid Berg Mehus deltar med låten «Feel». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Neste mann ut er Ingrid Berg Mehus (31). Hun deltar med låten «Feel».

Mehus er ekskjæresten til Melodi Grand Prix-veteran Aleksander Rybak, og er kvinnen som Rybak synger om i vinnerlåten fra 2009, «Fairytale». Hun har blant annet i mange år arbeidet som nattklubbfiolinist.

Hun har skrevet sitt bidrag sammen med to av sine nærmeste venner.

- Intensjonen og innholdet i den låten her, selv om vi er forskjellige, har forskjellige meninger og bakgrunn, så tror jeg at det er et ønske og en mulighet at vi kan være her for hverandre, sier hun.

Siste artist ut er Hank Von Hell, med låten «Fake it».

Hank Von Hell stepper ut på scenen i kongekappe og svart sminke. Han sier han nylig har kommet tilbake fra de hollandske alper. Hvordan føles det å være med i MGP?

- Jeg satt og kjedet meg, og så ringte det en fyr som het Stig fra NRK. Tilbød en tur til Hell Aviv i Israel. Alt jeg måtte gjøre, var å spille konsert for hele Oslo Spektrum, sier han.

- Det som er litt fett er at alle som ser på, er mine Tinder- og Grinder-matcher, så det blir masse klining, sier Hank Von Hell, og avslutter med å kysse Kåre Magnus Bergh.

HANK VON HELL: Hans-Erik Dyvik Husby er personen bak karakteren Hank Von Hell. Her på scenen sammen med Kåre Magnus Bergh og Heidi Ruud Ellingsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HANK VON HELL: Hans-Erik Dyvik Husby er personen bak karakteren Hank Von Hell. Her på scenen sammen med Kåre Magnus Bergh og Heidi Ruud Ellingsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Israel til topps

I fjor var det Alejandro Fuentes, Aleksander Walmann, Alexander Rybak, Charla K, Ida Maria, Nicoline, Rebecca, Stella og Alexandra, Tom Hugo og Vidar Villa som knivet om seieren i den norske finalen.

Det var imidlertid Aleksander Rybak som gikk av med seieren, og som fikk framføre låten «That´s How You Write a Song» under Eurovision-finalen i Portugal. Rybak vant Eurovision Song Contest i 2009 med låten «Fairytale».

I fjor endte Rybak imidlertid på en 15. plass, mens det var den israelske artisten Netta som stakk av med seieren etter en spennende stemmeavgivning der både Israel, Sverige, Kypros og Østerrike lå i toppsjiktet.

Stor diskusjon

Israelske Nettas høneklukkende og metoo-inspirerte låt «Toy» overbeviste både folket og fagjuryene.

Men seieren satte også startskuddet for det som skulle bli en stor Eurovision-diskusjon i månedene som fulgte.

- Jeg elsker landet mitt. Neste gang i Jerusalem! sa nemlig Netta da førsteplassen var et faktum.

Hun fikk støtte fra landets statsminister Benjamin Netanyahu, som skrev på Twitter i natt at han ønsket at 2019-arrangementet skulle foregå i Jerusalem.

Flere reagerte på utsagnet, deriblant Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

- Dette er politikk. «Neste år i Jerusalem» er et budskap som veldig mange jøder bruker. Det har en stor symbolsk betydning. Det er en setning som viser at «til slutt skal alle jøder samles i sitt land», i Sion, som er Jerusalem. Det er det artisten sier til verden, sa Henriksen Waage til Dagbladet.

I september kom imidlertid kontrabeskjeden om at Tel Aviv var blitt valgt som vertsby for Eurovision Song Contest 2019, og ikke Jerusalem. Finalen går av stabelen 18. mai.

Den norske Melodi Grand Prix-finalen holdes lørdag 2. mars, og sendes direkte på NRK fra Oslo Spektrum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer