VINNER OSCAR: «The Artist» regnes som soleklar favoritt før kveldens Oscar-utdeling. Foto: Filmweb
VINNER OSCAR: «The Artist» regnes som soleklar favoritt før kveldens Oscar-utdeling. Foto: FilmwebVis mer

Her er årets Oscar-favoritter

Filmekspertene Dagbladet har snakket med er enige: Meryl Streep og «The Artist» får pris i kveld.

(Dagbladet): I kveld deles årets Oscar-statuetter ut. Norske Hallvar Witzø (27) er på plass i Hollywood, og omtales som en av favorittene til å dra hjem prisen for beste kortfilm med «Tuba Atlantic».

Selvskreven blant favorittene er også Meryl Streep for sin bejublede tolkning av Margaret Thatcher i filmen «Jernkvinnen».

 - Hun gjør et svært overbevisende portrett av Maggie Thatcher. Streep er en Oscar-favoritt det er vanskelig å komme utenom, sier Vegard Larsen, programleder i Filmbonanza på NRK, til Dagbladet.

Følger Oscar tett Dagbladet følger Oscar-utdelingen tett gjennom hele natta.

STORFAVORITT: Meryl Streeps bejublede tolkning av Margaret Thatcher i «The Iron Lady» gjør henne til storfavoritt før søndagens Oscar-utdeling FOTO: EPA/THE WEINSTEIN COMPANY
STORFAVORITT: Meryl Streeps bejublede tolkning av Margaret Thatcher i «The Iron Lady» gjør henne til storfavoritt før søndagens Oscar-utdeling FOTO: EPA/THE WEINSTEIN COMPANY Vis mer

Alt fra stjernenes kjolevalg, hendelser på den røde løperen og selvfølgelig selve prisutdelingen blir dekket fortløpende fram til de siste gjestene tusler hjemover eller gjør som Norges Oscar-håp Hallvar Witzø, og tar nachspielet hos artisten Elton John

For å lodde stemningen rundt hvilke filmer som kniver om det gjeve trofeet, har Dagbladet snakket med tre filmeksperter for å høre deres spådommer før den spennende kvelden.

Hard konkurranse Nina Refseth, Direktør for Norsk filminstitutt er enig med Larsens vurdering av Streep som en favoritt:

- Det er vanskelig å spå, men hvis jeg skal peke på én kandidat må det bli Meryl Streep. Hun gjør en karakterrolle som er helt strålende, sier hun.

UTFORDRER: George Clooney i «The Descendants» regnes som den største konkurrenten til Jean Dujardin i kritikerfavoritten «The Artist». Foto: Filmweb
UTFORDRER: George Clooney i «The Descendants» regnes som den største konkurrenten til Jean Dujardin i kritikerfavoritten «The Artist». Foto: Filmweb Vis mer

Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad holder også en knapp på Streep, som til tross for et utall nominasjoner kun har to Oscar-statuetter på hylla.

Sist gang hun vant var i 1982.

- Hun er kanskje verdens beste filmskuespiller, og mange føler nok det er på tide å gi henne et nytt trofé, sier Hobbelstad.

NORSK FAVORITT: «Tuba Atlantic» har vunnet student-Oscar, og regnes som en av favorittene. Men skyting av måker kan ødelegge for den norske filmen. Foto: Filmweb
NORSK FAVORITT: «Tuba Atlantic» har vunnet student-Oscar, og regnes som en av favorittene. Men skyting av måker kan ødelegge for den norske filmen. Foto: Filmweb Vis mer

Men både Hobbelstad og Refseth påpeker at konkurransen er hard, og trekker frem Michelle Williams («My Week With Marilyn»), og Viola Davis («The Help») som hete kandidater.

Streep selv har på sin side sagt at hun ikke vil ha enda en Oscar
, og håper at prisen går til venninnen Davis.

Tror på Tuba Atlantic Hallvar Witzø sitter sammen med Hollywood-fiffen i salen under utdelingen i kveld.

Hans nominerte kortfilm «Tuba Atlantic» er filmdirektør Refseths personlige favoritt.

- Jeg må innrømme at jeg ikke har sett de andre kortfilmene, men den er likevel min favoritt. Det er kjempegøy at den blir lagt merke til, og vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger på filmen, sier hun.

Vegard Larsen sier at «Tuba Atlantic» er en forhåndsfavoritt, og han mener den har gode muligheter til nå helt opp.

- Det er buzz rundt «Tuba Atlantic». Den vant student-Oscar, og amerikanere liker ofte den type søte kjærlighetskomedier med mørke undertoner, sier han.

- Men det kan bli et problem at de skyter måker i filmen. Det er jeg ikke sikker på om amerikanerne setter så stor pris på.

Stum storfavoritt Når det gjelder den aller gjeveste kategorien, beste film, mener ekspertene at det er én film som stikker seg ut: Stumfilmen «The Artist», regissert av Michel Hazanavicius.

 - Vi er kommet dit at alle blir rystet om denne prisen ikke går til «The Artist», sier Hobbelstad.

Vegard Larsen mener The Artist frir til Oscar-juryen og derfor stiller spesielt sterkt.

- Den romantiserer på en morsom måte over en epoke i filmindustrien, og det appellerer veldig til filmfolk, sier han.