Her er årets radiohiter

Lene Marlin (29) laget årets norske radiohit.

NUMMER FIRE: Lene Marlin fikk kun fem uker på salgslista med singelen «Here We Are», men klatret til fjerdeplass på lista over de mest populære låtene i 2009 på norske radiostasjoner. Foto: Scanpix
NUMMER FIRE: Lene Marlin fikk kun fem uker på salgslista med singelen «Here We Are», men klatret til fjerdeplass på lista over de mest populære låtene i 2009 på norske radiostasjoner. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Tromsø-jentas låt «Here We Are» havnet like utenfor pallplass på Hit 40, som viser de mest populær låtene på norske radiostasjoner.

«Dette var en veldig hyggelig nyhet på tampen av et fint år! Det er stor konkurranse om spilletid på radioen, så jeg er veldig glad og ydmyk. Hyggelig at radio spiller låta og at folk liker den! Får utrolig mange fine tilbakemeldinger og da blir man jo veldig glad», skriver Lene Marlin i en tekstmelding som Dagbladet har fått oversendt fra plateselskapet EMI.

Hun kunne ikke hamle opp med de utenlandske hitene øverst på lista: Beyoncés «Halo», Eric Hutchinsons «Rock & Roll» og Katy Perrys «Hot N Cold»

RADIOVINNER: Ingen kunne slå Beyoncés megahit «Halo» ifølge Hit 40.
RADIOVINNER: Ingen kunne slå Beyoncés megahit «Halo» ifølge Hit 40. Vis mer

Men Lene Marlin slo årets norske salgssuksess, DonkeyBoy, som inntok femteplassen på Hit 40.

Det er verdt å merke seg at albumet hennes, «Twist the Truth», har solgt moderate 15000 eksemplarer siden det ble sluppet i vår. DonkeyBoys album «Caught In A Life» kom i høst, og vil snart ha solgt 90 000 eksemplarer.

Kritisk til kanaleneDagbladets musikkansvarlig Sven Ove Bakke mener det er oppsiktsvekkende at bandet ikke er høyere på radiolista med sin «Ambitions».

NUMMER FEM: Dagbladets musikkansvarlig mener Linnea Dale og DonkeyBoy burde vært høyere på lista med «Ambitions».
NUMMER FEM: Dagbladets musikkansvarlig mener Linnea Dale og DonkeyBoy burde vært høyere på lista med «Ambitions». Vis mer

- Hadde kommersiell norsk radio vært opptatt av å spille ny norsk musikk, ville DonkeyBoy ligget på topp tre. Denne lista viser at radio skaper hits, men at de ikke er helt i takt med de kommersielle strømningene for øvrig, sier Bakke.

Nedover på lista finner vi norske låter som Maria Menas «All This Time (Pick-Me-Up-Song)» og a-has «Foot of the Mountain». Alexander Rybaks Grand Prix-vinner «Fairytale» er på 13. plass.

Totalt er 16 av 40 låter på lista signert norske artister. P4s programredaktør Jørn Johansen, mener det er et helt ok tall.

Her er årets radiohiter

- 40 prosent norsk er jo omtrent som platesalget og trolig temmelig likt med hva P4 ender på. Men prosentandelen, særlig på topplistene, vil være avhengig av hvilke artister som har sluppet nye låter det året, så her vil det være naturlig variasjon fra år til år, sier Johansen til Dagbladet.

Beyoncé scorer braHan synes ikke det er oppsiktsvekkende at DonkeyBoy ble passert av Lene Marlin:

- Lene Marlin var tidligst ute i 2009, så det forklarer nok listeplasseringen. Fra sommeren 2009 til sommeren 2010 kan det nok være DonkeyBoy som kommer fremst, sier Johansen.

Slik er Hit 40 laget

Hit 40 er den offisielle norske radiolista for populærmusikk.

Hit 40 har fått kritikk for å gi et skjevt bilde av musikken som spilles på radio. Dette fordi lista er satt sammen etter vekting av lyttertall.

Regionale radiostasjoner vektes mindre enn nasjonale. For eksempel får en låt mer poeng når den spilles på P1 enn når den spilles på Radio Tango.

Visse tider av døgnet vektes også høyere enn andre.

Plateselskapenes organisasjon, IFPI, setter sammen lista, som publiseres hver uke.

- Hvorfor tror du Beyoncé topper radiolista?

- Hadde jeg visst hvorfor en låt blir hit, hadde jeg vært styrtrik! Det er uansett andre låter som er blitt mer spilt på P4. Samtidig har «Halo» scoret svært godt på våre lytterundersøkelser, så det er neppe ufortjent, sier P4s Jørn Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer