Her er årets verste bøker

Kritikerne avslørte sine beste- og verstevalg.

(Dagbladet.no): - Jeg tror hun tåler det, sa Cathrine Krøger om Anne Holt da hun sablet ned forfatterens kriminalroman «1222» som årets verste bok under Bok i Sentrum i dag.

- Holt slipper forbløffende lett unna, hun skriver som en bulldozer i en sjanger - britisk krim à la Agatha Christie - som krever vidd Holt ikke har spor av. Plot-et er utflytende, oppklaringen slapp, og Holt gjentar seg selv igjen og igjen. Alt skal liksom stå mellom linjene, men der er det forbløffende goldt. Språket er preget av upresis og av og til meningsløs tåkeprat, leste Krøger fra sin begrunnelse.

Da Dagbladet.no ringer Holt og presenterer vårt ærend, gjetter hun hva som har skjedd.

- Jeg er som du skjønner ikke overrasket. Men kritikere er betalt for å si det de mener om bøker, sier forfatteren, som også tidligere har mer enn notert seg at Krøger ikke liker bøkene hennes.

- Leser du kritikk?

- Ja, absolutt, men det har ingenting å si for meg, og ingenting å si for salget, mener Holt.

- Mislykket fra Jacobsen

Uten at hun hadde lest «1222», fulgte Ane Farsethås fra Dagens Næringsliv opp med kritikk av norsk krim under dagens arrangement.

KÅRET ÅRETS VERSTE OG BESTE BØKER: Kritikerne Cathrine Krøger (i midten) og Ane Farsethås (til høyre) var ikke nådige i samtale med programleder Ellen Svendsen. Foto: LARS EIVIND BONES
KÅRET ÅRETS VERSTE OG BESTE BØKER: Kritikerne Cathrine Krøger (i midten) og Ane Farsethås (til høyre) var ikke nådige i samtale med programleder Ellen Svendsen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Norsk krim er gjenstand for en enorm overvurdering. Norske krimforfattere slipper generelt unna med kjempelange bøker og så mange klisjeer at jeg ikke klarer å følge historien, sa Farsethås, som mener man som hovedregel bør trekke fra to på terningkastet for å få et riktig bilde av boka kvalitet..

For ikke å slippe sjangeren, hadde Farsethås\' kritikerkollega Leif Ekle i NRK pekt ut Kjell Ola Dahls «Svart engel» som sitt verstevalg. Men forfatteren bare ler da Dagbladet.no ringer.

- Ja, skal man grine, da? Som forfatter må man ikke høre på kritikerne. Jeg vet at boka er annerledes, men tror den vil overleve kritikken, sier han.

Kritiker Ekle hadde samtidig satt Roy Jacobsens «Marions slør» til årets beste bok, et valg verken Farsethås eller Krøger er enig i.

- Jacobsen bruker så sterke krimeffekter at de står i veien for resten av boka. Han undervurderer krimeffektene, og sjangerhybriden blir veldig mislykket, mente Krøger.

- Såpeopera

- Det beste med boka var at den var samfunnsmessig involvert, men jeg syntes ikke «Marions slør» var spennende å lese. Den manglet drivet, mente på sin side Farsethås.

Selv hadde hun «Elven» av Ketil Bjørnstad som sitt verstevalg.

- Språket er enkelt å lese, men kunstlet, og jeg reagerer særlig på kjønns- og kunstnerklisjeene i boka. Alt melodramaet gjør boka til en eksistensiell såpeopera, men det som plager meg mest er tankene og refleksjonene til hovedpersonen som snakker om Kvinnen i bestemt form.

- Stakkars Bjørnstad, koret Krøger.

- Han lager et potpurri av andres tanker og egne klisjeer. Innimellom er det en linje som er helt Mehren. Så er det Solstad og Shakespeare. Jeg tror ikke han engang merker det selv, sa kritikeren.

ÅRETS BESTE: Carl Frode Tiller har ifølge DN-kritiker Ane Farsethås skrevet årets beste norske bok. - Hans observasjoner av ulikheter mellom familier er genial. Han har et veldig flott muntlig og enkelt språk, mener Farsethås, og peker på Tillers gode blanding av psykologisk og sosiologisk skildring.
IKKE OVERRASKET: Anne Holts «1222» er Cathrine Krøgers verstevalg, mens Kjell Ola Dahl (til venstre) er Leif Ekles og Ketil Bjørnstad er Ane Farsethås\' verste. - Jeg er ikke overrasket, sier Holt til Dagbladet.no.
ÅRETS BESTE: Cathrine Krøger mener «Hjulskift» av Vigdis Hjorth er årets beste norske bok. - Hjorth skriver seg bare bedre og bedre. Hun er blottet for litterært jåleri, morsom og samtidig ondskapsfull, og beskriver livet i et uhyre presist språk. Boka burde blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris, mener kritikeren.