Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er åtte realitydeltakere som fortjener å bli heiet på

Det handler ikke om småtterier som å bestige et fjell eller vinne en konkurranse. 

NY SERIE: Siv (f.v.), Liza, Lasse, Thomas, Petter, Arild, Lili, Kent og Lars.  Foto: Lars Myhren Holand/TV 2
NY SERIE: Siv (f.v.), Liza, Lasse, Thomas, Petter, Arild, Lili, Kent og Lars.  Foto: Lars Myhren Holand/TV 2 Vis mer

Jeg kan bli skikkelig irritert på filmer og serier som trykker så åpenlyst på følelsesknappene: Nå skal du grine, nå skal du le. Nå skal du bli varm om hjertet og få ny tro på menneskeheten.

«Petter Uteligger: Fra gata til Nordkapp» gjør alt dette, men det er ikke mulig å stritte imot. Dette er feelgood-reality på sitt beste.

BRUKER NATUREN: Petter Nyquist, tidligere kjent fra programmet «Petter uteligger», tar med seg en gjeng med rusavhengige mennesker han har møtt på gata på en reise til Nordkapp. Målet med turen er å inspirere til forandring. Video: TV2. Vis mer

Ekspedisjon

Petter «Uteligger» Nyquist har funnet sin egen dokudrama-nisje. Det startet med suksesserien der han tilbragte 52 dager og netter på gata i Oslo. De siste søndagene har vi fått møte pårørende, og fulgt Nyquist og rusavhengige Kjell Gunnar Holten på tur til Afrika. I den nye serien tar han en Lars Monsen og reiser Norge på langs, sammen med åtte rusavhengige.

Dette er annerledes ekspedisjons-reality, i den forstand at turene er bedagelige og deltakerne gjerne forflytter seg med minibuss. Men de fysiske utfordringene er store nok, og inkluderer voldsomme abstinenser og epilepsianfall. Det handler om mestring, men ikke småtterier som å bestige et fjell eller vinne en konkurranse.

Petter Uteligger: Fra gata til Nordkapp

5 1 6
06.03.17 kl 20.00
Kanal:

TV 2

«Feelgood-reality på sitt beste.»
Se alle anmeldelser

Gjengen til Nyquist har større og viktigere mål med turen: De vil bli rusfrie, og kickstarte veien til et nytt liv.

Byr på seg selv

Et sånt programkonsept balanserer gjerne på en knivsegg mellom lidelsesporno og opplysnings-tv. Sårbare mennesker skal ikke utnyttes for underholdningsverdiens skyld. Og det er jo et underholdningsprogram de er med i, selv om turen åpenbart betyr mye for dem. De byr mye på seg selv i intervju-sekvensene. Vi får høre om vanskelige familieforhold, diagnoser, drømmer og håp. Én har rømt fra trafficking. Det er mye snørr og tårer.

Men når vi kommer så nær innpå dem, blir vi også tvunget til å se forbi stereotypiene.

De åtte er veldig forskjellige mennesker, med ett felles mål. Men det er ingen konkurranse å spore. Der mange andre realityserier er designet for å skape konflikter, vil denne skape harmoni. Petter Nyquist framstår like mye som sosialarbeider som programleder. Han møter deltakerne med omsorg, uten å ta for mye plass selv. Han filmer mye med håndholdt kamera og kommenterer hendelsene underveis. Det skaper naturlige overganger og øker opplevelsen av at det vi ser er ekte og uregissert.

Spenningskurver

Episodene har riktignok tydelige spenningskurver: En av deltakerne sprekker like før turen – vil han bli nykter i tide til å bli med? En annen forsvinner plutselig i skogen – har han sprukket? Her er cliffhangere før reklamepausene, og rørende scener i fleng.

Programmet er klippet for å trigge følelser, men det er ikke bare derfor vi klapper for denne gjengen. Det er også fordi vi virkelig vil at de skal lykkes. Dette er åtte realitydeltakere det er verdt å heie på.

Anmeldelsen er basert på de tre første episodene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media