Her er bilen med egen stunt-bil

Har vært med regissør Sam Raimi fra «Evil Dead» til «Spiderman».

||| CANNES / OSLO (Dagbladet.no):

Blant aktører innen Hollywood-filmen må dette kunne sies å være en av dem som aller mest fortjener status som veteran. Det er nemlig én skuespiller premiereaktuelle Sam Raimi må ha med i alle filmene sine: Hans elskede 1973 Oldsmobile Delta 88 Royal.

Skjønt: Skuespiller? Er ikke dette heller snakk om en rekvisitt?

— Hva mener du? Synes du ikke bilen var rett for rollen? Hadde du et problem med den? Synes du den kunne gjort en bedre innsats? Burde jeg brukt en yngre bil?

Raimi ser først såret ut, når Dagbladet.no stiller ham spørsmålet, men snart ler han heldigvis beroligende og forsikrer at han bare spøkte. Nesten farsaktig legger han ut om bilens lange karriere fram til innsatsens i grøsseren «Drag me to hell», som har premiere i Norge nå i helga og fikk terningkast 5 her på Dagbladet.no.

Fra skrekk til Spiderman

— Dette var den gamle familiebilen vår. Da jeg lagde super 8-filmer som tenåring og trengte en bil å krasje, tok jeg den alltid uten å spørre foreldre mine.

I 1979 var den gammel etter amerikansk standard. Slik ble den et lett offer da Raimi ville sende en bil gjennom ei bru under innspillingen av gjennombruddsfilmen hans, skrekklassikeren «Evil Dead».

— Men den overlevde, og da den ble med i oppfølgeren også, slo det meg at den hadde vært med i alle filmene mine. Derfor har jeg fortsatt å ta den med, bare for moro skyld.

Som Raimi selv har bilen tatt veien fra obskur skrekk til Hollywoods største blockbustere. I «Army of Darkness» får den påmontert kufanger og gigantpropell for å ta knekken på en udød armé. I «Spiderman» kjøres den av heltens onkel i scenen der Peter Parker får sitt kall. Til og med i cowboyfilmen «The quick and the dead» har Raimi klart å lure bilen inn et sted.

— Den er der. Men du skal se veldig godt etter for å oppdage den.

Har egne stuntbiler

Utallige smeller har tært hardt på Raimis elskede firhjuling. Stadige reparasjoner gjør at bare en brøkdel at bilen er original. Regissøren har derfor kjøpt inn flere stuntbiler av samme modell, som trår til når bilen skal ut i actionsekvenser, slik den må i «Drag me to hell».

Her eies bilen av en hevnlysten sigøynerkvinne, som henter fram overnaturlige evner når hun ryker uklar med filmens heltinne. En vill kollisjon i en mørk garasje er starten på en heftig slåsskamp de to imellom.

— Alle regissører har sine signaturer. Noen putter til og med ungene i filmene sine.

—Så bilen er som et barn for deg?

— Nei da, jeg liker bare å ha den med. Men det er alltid like spennende å se om jeg klarer å få lurt fram en følelsesmessig reaksjon fra den.

KVELERTAK: I Sam Raimis nye film, «Drag me to hell», eies regissørens kjære 73-modell av den hengjerrige sigøynerkvinnen Mrs. Ganush (Lorna Raver), som har fint lite til overs for filmens heltinne (A|lison Lohman).
KVELERTAK: I Sam Raimis nye film, «Drag me to hell», eies regissørens kjære 73-modell av den hengjerrige sigøynerkvinnen Mrs. Ganush (Lorna Raver), som har fint lite til overs for filmens heltinne (A|lison Lohman). Vis mer