Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er boka Dagblad-leserne har kåret til tidenes beste

- Dette gjør meg virkelig happy!

VANT LESERKÅRINGEN: Dagblad-leserne har stemt fram Ingvar Ambjørnsens «Døden på Oslo S» som tidenes beste norske ungdomsroman. Fagjuryen hadde boka på andreplass.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VANT LESERKÅRINGEN: Dagblad-leserne har stemt fram Ingvar Ambjørnsens «Døden på Oslo S» som tidenes beste norske ungdomsroman. Fagjuryen hadde boka på andreplass. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet:)- Dette er jo helt utrolig! Dette gjør meg virkelig happy!

Ingvar Ambjørnsen er et eneste stort smil gjennom telefonrøret, når vi forteller ham hvilken bok leserne har stemt fram som tidenes beste norske ungdomsroman.

Forbannet
I samarbeid med nettstedet Ubok.no har Dagbladet i høst satt sammen en jury som har kåret tidenes ungdomsromaner. Parallellt har vi latt leserne stemme på bøkene på juryens langliste.

Totalt har det kommet inn litt over 5000 stemmer. Ambjørnsens «Døden på Oslo S» har fått mer enn 20 prosent av stemmene, og nesten dobbelt så mange som nummer to på lista, Jostein Gaarders «Sofies verden».

Se fagjuryens rangering her.

«Døden på Oslo S» kom ut i 1988, og er den andre boka i serien om Pelle og Proffen. Ideen til serien klekket han ut i ren frustrasjon over det litterære nivået på egen ungdomslesning.

- Jeg var på en hytte i Helgeroa og skulle fiske, men det var dårlig vær. Da jeg fant en stabel med «Hardyguttene»-bøker, fikk jeg lyst til å se hvordan det var å lese dem igjen som voksen. Jeg syntes det var så dårlig! Jeg ble så forbanna over at de tok så lett på det, og tenkte at dette skal jeg faenmeg gjøre bedre sjøl, sier Ambjørnsen, som også satte i gang med et klart mål om å «narre gutter til å lese».

Sug etter ungdomsfilm
Det kan vi fastslå at han klarte. Bøkene fikk tidlig en stor leserskare, og Bokhandlerforeningen kåret «Døden på Oslo S» til 80-tallets beste barne- og ungdomsbok. Filmen som kom i 1990 ble sett av over en halv million mennesker.

- Da hadde det ikke blitt laget noen norsk ungdomsfilm siden «Stompa», så det var et voldsomt sug etter det, sier han, og understreker at temaet - ungdom, rusmisbruk og prostitusjon - ble tatt ytterst alvorlig.

- Jeg ler godt av Harald Eias parodier på filmen, altså. Men det var ingen som lo av «Døden på Oslo S» på den tida. Det var det ingen grunn til, det var en veldig realistisk film. Jeg husker da de skulle filme ved Oslo S og Kirkeristen - de som hadde butikker der var lite begeistret, det samme gjaldt NSB, sier han.

Fikset ikke språket lenger
- Hva har boka betydd for deg som forfatter?

- Jeg har jo levd med den lenge. Det er moro at du spør. For bare tre kvarter siden svarte jeg på en e-post fra ei 14 år gammel jente som skulle skrive oppgave om den. Jeg har spurt ungdom om de ikke synes den er kjedelig nå - det er verken mobiltelefoner eller internett i den. Men de sier at det ikke gjør noe fordi den er så spennende. Det er også en klassisk historie: Hun er i trøbbel, han hjelper henne. Jeg tror alle ungdommer har et ønske om å bli vist oppmerksomhet på den måten, sier han.

- Men skal du få gutter til å lese, må det være spennende. Du begynner ikke å dille og dalle med skilsmissehistorier da, altså!

Etter totalt ti bøker sa han farvel til Pelle og Proffen.

- Da mistet jeg liksom kontakten med dem. Da kom house-kulturen. Og andregenerasjons innvandrere som lå i vogga da jeg flyttet til Tyskland, var kommet i slyngelalderen. Jeg hadde ikke mulighet til å følge med på ungdoms-slangen lenger.

Døden på Oslo S
Håvard Bakke og Tommy Karlsen som Pelle og Proffen.
Døden på Oslo S Håvard Bakke og Tommy Karlsen som Pelle og Proffen. Vis mer

Les også:
Johan Harstad er juryens favoritt: Ville skremme barna
Juryens omtale av vinnerboka
Her er tidenes beste norske ungdomsromaner

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media